września 18, 2018

Zupa Minestrone / Minestrone Soup

Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa to fantastyczna propozycja dla osób, które lubią improwizację w kuchni. Tak naprawdę nie ma jednego przepisu na tę zupę, wrzucamy do niej sezonowe jarzyny lub te, które akurat mamy w kuchni. Najczęściej jednak podajemy ją z makaronem, obowiązkowo posypaną startym parmezanem. Jakiś czas temu pokazywałam Wam zimową odsłonę tej zupy - z buraczkami i fasolą. Dziś proponuję ją jeszcze w letniej wersji, z pomidorami, papryką i fasolką. Smacznego:)

1.5-2 l domowego bulionu drobiowego,
garść fasolki szparagowej,
puszka fasoli,
 marchewka,
mała czerwona papryka,
biała część pora lub mała cebula,
duży ząbek czosnku,
2 pomidory,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i bazylii,
duża szczypta cukru,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, oregano

ugotowany makaron i starty parmezan

Marchewkę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Zalać całość bulionem, wrzucić pokrojoną fasolkę szparagową, fasolę i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić, dodać cukier i gotować na małym ogniu, do miękkości warzyw. Dodać koncentrat i świeże zioła. Do miseczek nałożyć porcję makaronu, wlać zupę, posypać obficie parmezanem.

ENGLISH:

1.5-2 l of homemade chicken stock,
a handful of string beans,
1 cup of kidney beans,
1 carrot,
1 small red bell pepper,
white part of leek or 1 onion,
1 large clove of garlic,
2 tomatoes,
2-3 tbsp of tomato paste,
few tbsp of chopped parsley and basil,
a big pinch of sugar,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, granulated garlic, oregano

cooked pasta and some grated parmesan cheese

Heat a small amount of oil in a pan, add diced carrot, red bell pepper and onion. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. Cover with stock, add string beans, kidney beans and diced tomatoes. Season well and simmer on low heat, until tender. Add tomato paste, sugar and fresh herbs. Place some pasta in a serving bowl, pour in the soup and sprinkle generously with grated parmesan. Enjoy:)




31 komentarzy:

  1. Me encantan tus fotos y la comida estupenda! te espero por mi último post!💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega przepis wygląda smakowicie, chodz nie jestem zwolenniczką zup ta mnie zaintrygowała:)

    Buziaki:*
    Nowy post na blogu -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki. Zupa wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna zupa na ten okres czasu :D Muszę taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem smaku, nigdy nie miałam okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowitości!!!Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Another perfect recipe for fall!! Thanks for sharing it!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  8. I have never tried this but I'd love to, it looks really good ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka zupka nie może nie smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie każda potrawa wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już dawno słyszałam o tej zupie, ale nie wiedziałam jak ją zrobić. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To coś zdecydowanie dla mnie ^.^

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam mniam ale mi narobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowicie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam jarzynową, ale włoskiej nie jadłam :o muszę koniecznie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Prezentuje się smakowicie :)

    Pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam, dla mnie jest idealna na lunch!

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzisiaj na lekcji, szukaliśmy różnych zup i ta mnie swoją nazwa zaciekawiła, a teraz widze ją u ciebie na blogu! Musze spróbować ♥

    londonkidx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Jestem strasznym niejadkiem i pewnie by mi nie zasmakowała, ale moja mama byłaby zachwycona! Muszę pokazać jej ten przepis :)

    http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. mega jestem ciekawa smaku tej zupy! muszę kiedyś wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. pyszna zupka:)
    udało mi sie przygotować wersję do słoików i mam zamiar objadać sie nią w zimie:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger