września 06, 2018

Chleb ukraiński (na zakwasie) / Sourdough Ukrainian Bread

Nie ma nic lepszego niż domowy chleb, zwłaszcza ten na zakwasie. Najczęściej piekę mój ulubiony chleb ze słonecznikiem, ale ostatnio sporo eksperymentuję z różnymi innymi wypiekami z dodatkiem żytniego zakwasu. Dziś pyszny i prosty w przygotowaniu chleb ukraiński z mąką pszenną i żytnią. Z podanych składników upieczemy dwa małe bochenki. Polecam, smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na chleb:)

na dwie małe keksówki o wymiarach 25x12 cm (lub trochę mniejsze)

Zaczyn:

190 g aktywnego zakwasu żytniego razowego,
220 g jasnej mąki żytniej,
160 g ciepłej wody

Ciasto:

cały zaczyn,
300 g ciepłej wody,
400 g mąki pszennej,
95 g mąki pszennej razowej,
opcjonalnie 4 g suchych drożdży (jeśli zakwas jest młody),
12 g soli

Wymieszać wszystkie składniki zaczynu, odstawić na 4 godziny w bardzo ciepłe miejsce.  Kiedy zaczyn podrośnie, wymieszać go z pozostałymi składnikami ciasta przy użyciu mieszadeł do ciasta drożdżowego (ciasto będzie dość luźne i lepiące). Przykryć i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości. Przełożyć ciasto do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na kolejne 60-90 minut lub podwojenia objętości. Piec w 230C przez 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 210 C, piec kolejne 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

For the starter:
190 g of active sourdough starter,
220 g of rye flour,
160 g of warm water

For the dough:
all the starter,
300 g of warm water,
400 g of flour,
95 g of whole wheat flour,
4 g of dry yeast (optional, if using young sourdough starter),
12 g of salt

Mix all the ingredients for the starter, cover aln let it rise in a very warm  place for about 4 hours. Add to the rest of ingredients and knead, using a dough hook. Cover and let it sit in a warm place for about 90 minutes or until doubled in size. Place the dough into 2 prepared pans (25x12 cm, covered with parchement paper), let it rise for additional 60 to 90 minutes. Bake in 230C for 20 minutes, turn the heat down to 210 C and bake for another 20 minutes, turn the heat down to 190C and bake for additional 15 to 20 minutes. Enjoy:)

See the original recipe.

23 komentarze:

  1. Wspaniale wyglada, proszę kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrośnięty i wypieczony ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak ciepły domowy chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, chlebek piękny. Lubię takie wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny i najlepszy , bo domowy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bread is one of my weaknesses!! This looks so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym, lubię takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę w końcu kiedyś upiec chleb i to może nawet taki ukraiński jesli mi się uda :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam taki chlebek ! Mamy w domu taki stary piec do chleba, zapisuje przepis i będziemy próbować robić na święta :) Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe pieczywo jest najlepsze ☺

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie piekę chleb, nieco inny bo na mące krupczatce - ale już pachnie

    OdpowiedzUsuń
  14. Masz całkowitą rację - domowe chleby są najlepsze, a te na zakwasie szczególnie. Twój wypiek prezentuje się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. I've never tried this bread but it looks really good, thanks for the recipe!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie ma to jak domowe pieczywo na zakwasie. Nie wyobrażam już sobie jedzenia innego :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger