listopada 14, 2018

Dyniowe bułeczki z cynamonem / Pumpkin Cinnamon Rolls

Jesienne wypieki to dla mnie zawsze słodkości z cynamonem, dynią i jabłkami. Dziś pyszne drożdżowe ślimaczki z dodatkiem dyniowego puree i mnóstwem cynamonu. Dodatek dyni nie tylko dodaje pięknego koloru bułeczkom, ale sprawia też, że są one delikatne i mięciutkie. Wspaniale smakują oblane tradycyjną, amerykańską polewą z kremowego serka. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, w dniu upieczenia. Polecam, smacznego:)

ciasto:
4 szklanki mąki,
7 g suchych drożdży,
szklanka mleka,
1/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki dyniowego puree,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
jajko,
1/4 szklanki rozpuszczonego masła

nadzienie:
2-3 łyżki masła,
1/2 szklanki brązowego cukru,
1/3 szklanki cukru,
łyżka cynamonu

polewa: kilka łyżek kremowego serka, kilka łyżek cukru pudru i kilka łyżek mleka

Podgrzać mleko i wodę - powinny być ciepłe, nie gorące. Wsypać drożdże i cukier, odstawić na 5-10 minut, do spienienia drożdży. Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta (oprócz masła) i zagniatać około 10 minut. Pod koniec zagniatania stopniowo dodawać masło. Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne, zagnieść w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 60-90 minut).  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (ok. 40x25cm). Posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Ostrożnie zwinąć całość w roladę, a następnie ostrym nożem pokroić na 16 plastrów. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piec w 180 C około 25 minut. Połączyć składniki na polewę do uzyskania konsystencji gęstego lukru, oblać bułeczki.

ENGLISH:

for the dough:

4 cups of flour,
7 g of dry yeast,
1 cup of milk,
1/4 cup of sugar,
1/2 cup of pumpkin puree,
1 tsp of vanilla extract,
1 egg,
1/4 cup of melted butter

for the filling:
2-3 tbsp of butter,
1 tbsp of cinnamon,
1/2 cup of brown sugar,
1/3 cup of sugar

for the glaze: few tbsp of cream cheese, few tbsp of milk, few tbsp of powdered sugar

Mix the milk with sugar and water and heat it through (the milk should be warm, not hot!). Add the yeast, mix and set aside for 5 to 10 minutes. Combine with the rest of ingredients for the dough. Knead for about 10 minutes. After 5 minutes of kneading, gradually start to add butter. Knead until the butter is absorbed and the dough is smooth and soft. Cover with kitchen towel, and place it somewhere warm for about an hour or until it has almost doubled in size.  Dump the dough onto your floured surface, and deflate it. Roll it out into a rectangle (approx. 40x25cm). Spread the soft butter over the top and sprinkle with sugar and cinnamon. Starting from one of the long ends, tightly roll the dough into a jelly roll form. Cut into 16 slices and place them on a baking pan covered with parchment paper. Cover with kitchen towel and let it rise for about 40 minutes. Preaheat your oven to 180 C, bake for about 25 minutes. Combine cream cheese, milk and sugar, to get a consistency of a thick glaze and pour it over the rolls. Enjoy:)

Recipe by Laura Vitale.




Oryginalny przepis.

23 komentarze:

  1. Ależ bym zjadła takie bułeczki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bułeczki to jest coś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cynamon uwielbiam jednak dynię jadłam już w różnych postaciach, ale dla mnie jest zbyt mdła. :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj takie jeszcze ciepłe muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh, lovely cinnamon rolls! Pumpkin flavored is a bonus, good job, Natalia! Yum!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. They look absolutely delicious! Homemade bread is just irresistible.

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na takie bułeczki nie trzeba długo mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh yum!! I love everything pumpkin and I love cinnamon rolls!! A perfect match!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają przepysznie, muszę spróbować upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale zrobiłaś smaka :)
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  12. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your webpage?
    My blog is in the exact same area of interest as yours and my users would really benefit from
    a lot of the information you present here.

    Please let me know if this okay with you. Cheers!

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłyśmy już różne drożdżowe wypieki ale "ślimaczków" jeszcze nie! One będą następne, skusiłaś nas :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger