listopada 29, 2018

Muffiny z jabłkami / Apple Muffins

Dziś ekspresowe pieczenie w formie muffinek, tym razem z jabłkami, pełnoziarnistą mąką orkiszową i cynamonem. Takie babeczki przygotowuję z niezawodnego ciasta na muffiny, za każdym razem piekąc je w innej wersji smakowej. Zawsze wychodzą pyszne i bardzo długo zachowują świeżość. Smacznego:)

Polecam też muffiny z jabłkami i kruszonką:)

szklanka mąki pszennej,
szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 płaskie łyżeczki cynamonu,

1/3 łyżeczki imbiru w proszku,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 szklanki cukru,

1/2 szklanki brązowego cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
2 duże jabłka, obrane i pokrojone w kostkę,


W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier)cynamon, gałkę i imbir), w drugiej mokre (jajka,jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać porcję ciasta (do 3/4 wysokości), do każdej muffinki wcisnąć kilka kawałków jabłka. Piec w 180 stopniach około 25 minut. 

ENGLISH:
1 cup of all purpose flour,
1 cup of whole wheat spelt flour,
1 cup of greek yoghurt,
2 tsp of baking powder,
2 tsp of cinnamon,

1/3 tsp of ginger,

1/4 tsp of nutmeg,
1/2 cup of sugar,
1/2 cup of brown sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
2 large apples (peeled and diced),


Preheat your oven to 180 C. Mix flour, baking powder, sugar and spices. In another bowl mix the eggs, yoghurt and oil. Add dry ingredients and whisk just to combine. Divide the batter in the prepared muffin pan (sprayed with oil or butter). Place few apple pieces into every muffin. Bake for about 25 minutes. Enjoy:)




22 komentarze:

  1. Na weekend sobie zrobię :) Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę się założyć, że u mnie zniknęłyby w max 30 minut :P

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba zrobie takie muffinki na mikołaja do pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Yum!! These look absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  5. I love bake muffins! These look very delicious, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  6. muffinki to chyba najszybszy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O to coś co bym zjadła, dzieki za prosty i apetyczny przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealnie, że są w nich przyprawy korzenne <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Też mam foremki na muffiny w kształcie serduszek ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Często pieczemy muffiny ale nigdy nie próbowałam z jabłkami:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszystko co z jabłkami więc i muffiny napewno zrobię, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie! Bardzo lubię muffinki dlatego chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. This recipe is amazing! My boyfriend and I loved it so much we were fighting over the leftovers. I didn’t use the molasses but it came out fine. I’ll definitely be saving this recipe for future use. cataract

    OdpowiedzUsuń
  14. Nasze ulubione muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger