listopada 11, 2018

Kokosowe ciasteczka z czekoladą / Coconut Chocolate Chip Cookies

Dziś kolejna odsłona szybkich amerykańskich ciasteczek bez wałkowania. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie dziesięć minut, a pokazywałam je Wam już w wielu wariantach smakowych: dyniowe, cytrynowe, z truskawkami i klasyczne z czekoladą. Podczas pieczenia wszystkich tych ciasteczek należy pamiętać o tym, że są gotowe natychmiast, gdy lekko zarumieni się spód i boki, po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo delikatne i wydaje się, że niedopieczone, ale szybko twardnieją podczas studzenia. Dzisiejsze ciasteczka są dość tłuste, jak to ciasteczka z kokosem, ale naprawdę pyszne. Smacznego:)

na 20 dużych ciastek:

1 i 2/3 szklanki mąki,
140 g masła w temperaturze pokojowej,
1/2 szklanki brązowego cukru,
1/2 szklanki zwykłego cukru,
szczypta mielonej wanilii,
1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
szklanka posiekanej, gorzkiej czekolady,
jajko,
1/2 łyżeczki sody,
łyżeczka proszku do pieczenia

Masło ubić z cukrem i wanilią na puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać jajko, dokładnie zmiksować. Połączyć mąkę, sodę, proszek, czekoladę i wiórki. Wsypać do masy maślanej, dokładnie zmiksować. Nakładać porcje ciasta łyżką do lodów na wyłożone papierem blaszki (zachowując odstępy), można delikatnie spłaszczyć każde ciastko palcami. Piec około 9-13 minut  w 190 C, do momentu zarumienia spodu i boków. Wystudzić na blaszce.

Oryginalny przepis.

ENGLISH:

for 20 big cookies:

1 2/3 cup of flour,
140 g of butter, room temperature,
1/2 cup of brown sugar,
1/2 cup of sugar,
a pinch of vanilla powder,
1 1/2 cup of shredded coconut,
1 cup of dark chocolate chips,
1 egg,
1/2 tsp of baking soda,
1 tsp of baking powder

Beat the butter with both kinds of sugar and vanilla, until fluffy (5 minutes). Add the egg, mix well. Combine flour, soda, baking powder, chocolate chips and coconut. Add to the butter mixture and mix well. Using an ice cream scoop, place the batter on baking trays lined with baking paper. Make sure to leave some space between cookies. Bake in 190 C for about 9 to 13 minutes, until golden on the bottom and sides. Cool on a tray (they are too crumbly and soft, when hot).

See the original recipe.


24 komentarze:

  1. lubię chrupać takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kokos pod każdą postacią, a takie ciasteczka właśnie teraz schrupałabym do kawki;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie schrupałabym kilka takich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne do herbatki czy kawki :D


    Zapraszam do mnie:
    BLOG

    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. I wish I had one right now!! They look absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  7. These cookies look seriously delicious with the combo of chocolate and coconut!

    OdpowiedzUsuń
  8. Estupendo post! Que tengas feliz semana! ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  9. pycha:) moje ukochane połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kokosowe ciasteczka.Przepis zapisuje .Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasteczka bardzo lubię :) Idealne do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajnie urozmaicone ciasteczka. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają bardzo apetycznie, chętnie pochrupałabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubie kokos, na pewno by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam kokos, więc jak najbardziej dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger