listopada 21, 2018

Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką / Yogurt Apple Crumb Cake

Dziś zapraszam na dużą blachę jesiennego ciasta z jabłkami i cynamonową kruszonką. Dzięki jogurtowi greckiemu jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. To zmodyfikowany przepis na jogurtowe ciasto z brzoskwiniami, który publikowałam na blogu dawno temu; tym razem w nowej, sezonowej odsłonie. Gotowe ciasto świetnie smakuje z waniliową polewą z kremowego serka, ale całość możemy tez posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

450 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
5 jajek w temperaturze pokojowej, 
300 g cukru, 

duża szczypta mielonej wanilii,
300 ml jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej, 
200 ml oleju,
3-4 jabłka

na kruszonkę:
1/3 zimnego kostki masła,
ok. 5 łyżek mąki,
ok. 5 łyżek brązowego cukru,
3/4 łyżki cynamonu

na polewę:
 kilka łyżek kremowego serka, kilka łyżek mleka, szczypta mielonej wanilii, kilka łyżek cukru pudru (do smaku)

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać jogurt i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (oba te składniki warto przesiać) i połączyć z pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać. Blachę (o wymiarach 36x25) wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć pokrojone w dużą kostkę owoce. Kruszonka: masło posiekać z pozostałymi składnikami, wyrobić palcami na grube okruchy. Posypać warstwę jabłek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzić w piekarniku. Połączyć składniki polewy do otrzymania konsystencji gęstego lukru. Polać upieczone ciasto.


Zmodyfikowany przepis z tej strony.

450 g of flour,
2 tsp of baking powder,
5 eggs, room temperature,
300 g of sugar,
a big pinch of vanilla,
300 ml of Greek yogurt,
200 ml of oil,
3-4 apples, diced

for the crumble:

70 g of cold butter,
approx. 5 tbsp of flour,
approx. 5 tbsp of brown sugar,
3/4 tbsp of cinnamon

for the glaze:

few tbsp of cream cheese, few tbsp of powdered sugar (to taste), a big pinch of vanilla, few tbsp of milk

Beat the eggs with sugar, until light and fluffy. Add yogurt and oil, mix well. Add flour and baking powder, mix well. Pour the batter into prepared baking pan (36x25 cm, covered with baking paper). Place the apples on top. Prepare the crumble: cut the butter with remaining ingredients and work it in with your fingers to create large lumps. Sprinkle over the apples. Bake in 180C for about 50 minutes, cool in the oven. Combine all the ingredients for the thick glaze. Pour it over the cake.

21 komentarzy:

  1. To musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jabłka i kruszonka i lukier jeszcze, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, bardzo lubię jogurtowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Your apple cake has such a tender and moist crumb. Perfect!

    OdpowiedzUsuń
  5. takie ciacha zawsze mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jest cynamon jest impreza, już wiem że wielbię to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja Babcia robiła bardzo podobne. Pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  8. poproszę teleportować kawałek do mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Sounds like a great cake to me with best taste

    first time learning using yogurt in cake though

    i envy your family who eat such variety of delicious meals everyday
    you are so talented my friend!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda, na weekend do popołudniowej kawki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, this looks so delicious and absolutely like something I would LOVE to have now :D
    Thank you so much for your last comment! I am so happy for you! Congratulations! I was expecting something like this ;)
    Will you be able to be in parents-leave for a while now or will you have to go back to work soon?
    Have a wonderful time with your newborn and a good weekend!
    Rosa

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks so delicious!! Yum!! Another one to try!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda apetycznie. Chyba zrobię, bo mam spory zapas jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale tu pyszności u Ciebie...zapisuję przepis:): Inne posty też zaraz przegladnę...

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię ciasta z jabłkami w roli głównej :) Zawsze przy nich kombinuję :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger