października 25, 2020

Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym / Polish Apple Cake

Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym przepis
Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym

Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym przepis

Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym przepis

Dziś na deser poleca się jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika (na dużą blachę). Taka tradycyjna szarlotka ucierana to sprawdzony, stary przepis, bardzo popularny w okresie PRL-u. Kto z Was zna i kto wciąż piecze? :)




Jabłecznik na cieście ucieranym smakuje zupełnie wyjątkowo. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, więc jeśli przygotowaliście w tym roku mus jabłkowy do słoików na zimę, koniecznie wykorzystajcie go do upieczenia tej pysznej szarlotki. 

Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym zawsze się udaje, warto jednak pamiętać o kilku sprawach. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a rozpuszczone masło wystudzone. Jajka z cukrem muszą być odpowiednio długo ubite (około 8 minut), ale mąkę z proszkiem miksujemy z resztą tylko do połączenia składników. Pamiętajcie, że ciasto ucierane jest bardzo gęste, raczej do nakładania łyżką, niż wylewania. Górną warstwę nakładajcie łyżką, partiami (jak na filmie) - aby było łatwiej, można moczyć łyżkę w ciepłej wodzie przed nakładaniem ciasta.

Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika to wspaniały klasyk kuchni polskiej. Jest mięciutki, puszysty i delikatny, idealny na podwieczorek. Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:)

Przepis na jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika, składniki:

na blaszkę o wymiarach 35x25 cm lub troszkę mniejszą:

5 jajek (w temperaturze pokojowej),
szklanka cukru,
200 g masła (rozpuszczonego),
350 g przesianej mąki,
1-2 płaskie łyżeczki cynamonu (jeśli mus jabłkowy jest bez cynamonu),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
800 - 900 g domowego musu jabłkowego plus 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)

cukier puder do posypania ciasta

Przepis na jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika, przygotowanie:

Zmiksować jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut), dodać rozpuszczone, wystudzone masło, utrzeć i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia - miksować tylko do połączenia składników. Mus jabłkowy wymieszać z  mąką ziemniaczaną. Połowę ciasta przełożyć na wyłożoną papierem blachę, wyrównać. Rozsmarować jabłka, nałożyć pozostałe ciasto (łyżką nakładać małe kopczyki, a następnie delikatnie je wygładzić - jak na filmie; można moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, by dało się łatwiej rozsmarować). Piec w 180C przez około 45 minut - jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć ciasto papierem do pieczenia. Posypać cukrem pudrem. Poczekać z krojeniem do wystygnięcia ciasta - z gorącego mus może wypływać. 

Przepis z nieistniejącego już bloga dorapiecze.wordpress.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Old Fashioned Polish Apple Cake Recipe:

5 eggs, room temperature,
1 cup of sugar,
200 g of melted butter,
350 g of flour, sifted,
1-2 tsp of cinnamon (if it's not already in the apple mousse),
2 tsp of baking powder,
750-800 g of homemade apple mousse from the jar (apple sauce), plus 1-2 tbsp of potato starch or corn starch

some powder sugar for dusting the cake

Mix the eggs with sugar and vanilla, until light and fluffy (8 minutes). Add  cooled, melted butter and mix well. Add dry ingredients and mix to combine - the batter will be very thick. Mix the apple mousse with starch. Spoon half of the batter into the baking tray lined with baking paper (35x25cm or slightly smaller). Smear the apples on top of that. Using a spoon add the rest of the batter on top - see the video (if you want your top batter more loose and easier to apply, dunk the spoon into some hot water). Bake for about 45 minutes in 180C. Dust with powdered sugar. Make sure to cool before cutting - the apple filling may ooze out, when too hot. Enjoy:)

66 komentarzy:

  1. I like the idea of using applesauce as the filling. The cake looks fantastic, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłabym taki jabłecznik... narobiłaś mi ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Great post,this looks so yummy!
    xoxo <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze ciacho na jesień ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja sobie właśnie przypomniałam że nie jadłam jabłecznika. Ale bym sobie zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  6. This sounds wonderful, yummy! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, domowa szarlotka przychodzi na myśl.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pod tą białą pierzynką wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Delicious recipe :) Thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj teraz, na deser z herbatką idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię jabłeczniki:))o tej porze są najlepsze:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. It's apple season here on the Blue Ridge and this looks good!

    new blog: www.fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Yum.
    And thank you for always adding the English version for people like me who have no language skills.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kens grandmother was from Poland so he might enjoy this. It sure looks good to me.

    OdpowiedzUsuń
  15. Oh my goodness this looks good! Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pychota ! Uwielbiam taki jabłecznik !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak ja piekę jak za PRL.
    Dodatkowo widelcem dziurki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, z dziurkami nie piekłam, ciekawe! Dziękuję za komentarz, pozdrowienia ☺

      Usuń
  18. Your apple cake looks very tasty, I love different apple tarts, especially for the fall time.

    OdpowiedzUsuń
  19. Oh wow! Yummy! Now I'm craving apple pie!

    OdpowiedzUsuń
  20. This looks so delicious. If I make my own cooked apple sauce it should be ok shouldn't it or I often buy it in a tin here but it is unsweetened. Lovley recipe thanks.

    OdpowiedzUsuń
  21. This sounds great. I have loads of apples from the tree and been looking for something to do with them!

    OdpowiedzUsuń
  22. Looks good and it's better to have most things homemade. Always tastes better.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ho un debole per i dolci di mele, e questa torta è molto golosa!

    OdpowiedzUsuń
  24. Robię podobny, pyszne ciacho🙂

    OdpowiedzUsuń
  25. This apple cake is mouth-watering!
    Yum!

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) magdatul-fan.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  27. WOW, this does look really amazing...I love the idea of using apple sauce as a layer between cake!
    Thank you so much for sharing.😊😊

    I do hope you are all well and happy there!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale przepysznie wyglada *.*
    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. jejku jak ja dawno nie jadłam jabłecznika... mmmm :) jak pomyślę to od razu czuję zapach pieczonego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jadłam wczoraj taki u mojej mamy :) genialny! Wstyd się przyznać, ale ja jeszcze nigdy sama nie piekłam szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  32. U Ciebie jak zwykle wszystko piknie wygląda, a ja na diecie cud XD czyli nic nie jem do świąt XD Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  33. I love all these tasty fun layers in your apple pie... this is such a cozy and delicious Fall dessert!

    OdpowiedzUsuń
  34. Przepis nie wygląda na skomplikowany, za to na bardzo apetyczny

    OdpowiedzUsuń
  35. Jak jabłecznik to tylko z lodami i na ciepło! :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Dziękuję za wprowadzenie formy polskiego tartego ciasta, które widziałem po raz pierwszy.
    Wygląda tak pysznie.
    Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo ciekawa alternatywa dla kruchej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Pychota, uwielbiam jabłecznik w każdej postaci. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  39. Ostatnio mam wielką ochotę na jabłecznik

    OdpowiedzUsuń
  40. ale mi zrobiłas smaku na jabłecznik

    OdpowiedzUsuń
  41. woow wooww woooww. this is my favorite cake. To jest moje ulubione ciasto. yummmyy

    OdpowiedzUsuń
  42. Sounds delicious. Now is the season for apple desserts.

    OdpowiedzUsuń
  43. The word yummy comes to mind.
    Many thanks for sharing this recipe idea.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  44. Fajny pomysł na wykorzystanie domowych przetworów z jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Zaraz zabieram eis do tego jabłecznika ..czekam aż masełko ostygnie , napisze jaki wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  46. A można upiec w keksówce szklanej? Niestety, na chwilę obecną cierpię na brak blaszek... Ewentualnie mam tortownicę... ale nie jest duża (21 cm średnica).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale trzeba upiec tylko z połowy porcji, bo te w przepisie są na standardową dużą blachę. Upiekłabym w tortownicy, czas pieczenia może się trochę wydłużyć. Pozdrowienia!

      Usuń
  47. Najlepszy ze wszystkich jabłecznik 🤗

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger