października 09, 2020

Kurczak w sosie z sera pleśniowego / Chicken with Blue Cheese Sauce

Kurczak w sosie z sera pleśniowego przepis
Kurczak w sosie z sera pleśniowego

Kurczak w sosie z sera pleśniowego przepis

Kurczak w sosie z sera pleśniowego przepis
Lubicie sery pleśniowe? Dziś na obiad poleca się pyszny kurczak w sosie z sera pleśniowego. Pierś z kurczaka w sosie serowym jest łatwa i szybka w przygotowaniu, to idealne danie dla całej rodziny.

Kurczak w sosie z sera pleśniowego może być przygotowany z sera z niebieską pleśnią lub ewentualnie z łagodniejszego w smaku sera camembert. Wybierzcie ulubiony lub ten, który akurat macie w lodówce; ja zawsze wybieram ten z niebieską pleśnią. Ilość sera również zależy od Waszych upodobań, ja dodaję całe 120 g sera typu gorgonzola.

Sos z sera pleśniowego nie potrzebuje żadnych dodatków, ale jeśli macie ochotę, możecie dorzucić do niego kawałeczki podsmażonej papryki lub cukinii, połówki pomidorków koktajlowych albo garść świeżego szpinaku. 

Kurczak w sosie z sera pleśniowego świetnie smakuje z makaronem ryżem, kaszą lub ziemniakami. Koniecznie wypróbujcie, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka:)

Jeśli szukacie przepisu na obiad z piersią kurczaka, polecam również mojego błyskawicznego kurczaka z sosem sojowym i warzywami:



Kurczak w sosie  z sera pleśniowego, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
120 g sera z niebieską pleśnią lub sera camembert,
ok. 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki,
1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
mały por,
2 ząbki czosnku,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Kurczak w sosie  z sera pleśniowego, przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będzie zrumieniony, dodać posiekaną cebulę lub por, a po kilku chwilach czosnek. Smażyć kilka minut, zalać całość wodą lub bulionem, tak by tylko delikatnie zakrywał składniki, dusić do miękkości. Dodać śmietankę lub mleko i pokruszony ser (ser warto dodawać stopniowo, sprawdzając konsystencję i smak sosu; jeśli jest dostatecznie serowy, możecie dodać mniej sera niż w przepisie), gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, doprawić. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną z małą ilością mleka lub wody.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Chicken with Blue Cheese Sauce Recipe:

500 g of chicken breast,
120 g of blue cheese or camembert,
approx. 1/2 cup of heavy cream or milk,
1-2 cups of chicken stock or water,
1 medium size leek,
2 cloves of garlic,
1-2 tsp of corn or potato starch (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs De Provence,


Cut the meat into bite size pieces, season well and cook in a small amount of oil, until golden. Add chopped leek, followed by the garlic and cook for additional few minutes. Pour in stock or water (add enough to gently cover the ingredients), simmer on low heat, until tender. Add the cream or milk and crumbled cheese, season well. Simmer, until thickens (add flour mixed with some cream, if the sauce is to runny). Serve over rice, pasta, barley or potatoes. Enjoy:)

Also see my Stir Fry Video Recipe above:)

32 komentarze:

  1. Great dish!Looks so yummy!
    Love it dear,great post!
    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie połączenia smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no o sosie sera pleśniowego to jeszcze nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  4. That creamy cheesy sauce looks so GOOD!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kremowe sosy to jest zdecydowanie to :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie sery! Makaron z nim co prawda jest ciężki ale ja kocham takie jedzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego sosu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. This looks so delicious. I love the blue cheese. I think I'll save this! Thanks so much for coming to visit me at Marmelade Gypsy and leaving such a nice comment.

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks yummy. I never had blue cheese, reckon it´s rather "hot"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. It's quite unusual for sure and the flavour is strong, especially blue cheese like gorgonzola. I like it, but you should try it first before adding to the sauce☺

      Usuń
  10. Bardzo ciekawe danie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię ser pleśniowy, więc to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. That sounds interesting. I've never had that before.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh, it sounds delicious and we love blue cheese, a must try! Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  14. A lovely looking dish, many thanks for sharing the recipe.
    Wishing you a happy weekend.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  15. I'm sure I would use Camembert cheese. Dish looks nice.
    Take care.

    OdpowiedzUsuń
  16. O kurde ale pysznie wygląda *.*

    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. ale mi ślinka pociekła haha <3
    pozdrowienia!!
    http://dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda apetycznie, choć unikam serów pleśniowych.

    OdpowiedzUsuń
  19. We both love blue chees so this would go down well in our house. Thanks Diane.

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie jestem fanką sera pleśniowego, ale danie wygląda naprawdę smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  21. honestly never tried cheese with chicken but this looks so good ,i will try :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger