października 30, 2020

Zupa curry z ryżem i warzywami / Curry Soup with Rice and Vegetables

Zupa curry z ryżem i warzywami przepis
Zupa curry z ryżem i warzywami

Zupa curry z ryżem i warzywami przepis

Zupa curry z ryżem i warzywami przepis

Dziś na obiad poleca się prosta zupa curry z ryżem i warzywami. Jest rozgrzewająca, aromatyczna od indyjskich przypraw - po prostu idealna na chłody. 

Zupa curry z warzywami może być przygotowana z dodatkiem ryżu, kaszy, komosy ryżowej, a nawet makaronu ryżowego. Dzięki sporej dawce węglowodanów jest naprawdę sycąca. W zupie curry sprawdzi się większość Waszych ulubionych warzyw. Tak naprawdę można by traktować ją jak jarzynową po indyjsku:)

Zupa curry z ryżem i warzywami świetnie smakuje w wersji wegetariańskiej, ale możecie do niej dorzucić kawałeczki podsmażonego kurczaka. Aby nabrała egzotycznego charakteru, można dolać do niej odrobinę mleka kokosowego, ale ze zwykłą śmietanką zupa jest równie pyszna. 

Jeśli nie macie wszystkich przypraw podanych na liście składników, spokojnie możecie doprawić całość samą przyprawą curry.

Taka rozgrzewająca zupa pełna aromatów posmakuje wszystkim fanom kuchni indyjskiej. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne zupy, gorąco polecam ten przepis. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy, a TUTAJ więcej przepisów na dania kuchni indyjskiej:)

Jeśli lubicie poznawać nowe smaki, polecam również mojego orientalnego kurczaka:



Zupa curry z ryżem i warzywami, składniki:


ok. 2-2.5 l bulionu / wywaru drobiowego lub jarzynowego,
5 łyżek ryżu (surowego), 
3 ziemniaki,
pół czerwonej papryki,
cebula (lub por),
2 ząbki czosnku,
3 małe marchewki,
2 małe pietruszki,
1/2 szklanki słodkiej śmietanki, mleka lub mleka kokosowego,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry (od 2 do 5 łyżeczek), kumin (kmin rzymski), imbir, 


Zupa curry z ryżem i warzywami, przygotowanie:


Warzywa pokroić w kostkę, oprószyć delikatnie przyprawami i smażyć do zrumienia na niewielkiej ilości tłuszczu. Czosnek dodać na samym końcu (można smażyć warzywa partiami). Zalać wywarem, dodać ryż i gotować do miękkości składników (około 20-30 minut). Dobrze doprawić i wlać śmietankę lub mleko. Posypać natką pietruszki. 


Zmodyfikowany przepis Olgi Smile.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Curry Soup with Rice and Vegetables:

approx. 2-2.5 l of chicken or vegetable stock,
5 tbsp of uncooked rice, 
3 potatoes,,
1/2 of a red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
3 small carrots,
2 small parsnips,
1/2 cup of heavy cream, milk or coconut milk,
few tsp of chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, curry (2 to 5 tsp), cumin, granulated ginger

Dice the vegetables and sprinkle with seasonings. Heat a small amount if oil in a pan and cook vegetables in batches, until lightly golden brown. Add finely chopped garlic at last. Cover with stock and add rice. Simmer for 20 to 30 minutes or until tender. Add some cream or milk and season well. Sprinkle with parsley. Enjoy:) 

Modified recipe by Olga Smile.

Also see my Video Recipe for Chicken Stir Fry above:)

26 komentarzy:

  1. Curry is great for any time! This looks very tasty and moreish, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wish I had that now, I´m freezing and this sounds very warming!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna zupka, muszę też taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. This sounds wonderful wish I had it here right now! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kuchnię tajską więc taka zupka z pewnością by mi posmakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Yum. I bet it tastes even better the next day (if there are any leftovers).

    OdpowiedzUsuń
  7. WOW! Ależ bym to zjadła. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa jestem smaku, z indyjską kuchnią jest u mnie w kratkę i nie wszystko mi smakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam takiej zupy, kurczka z curry tak. Myślę, że i zupę bym polubiła

    OdpowiedzUsuń
  10. That is such a great idea for winter soup! :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na rozgrzewający obiad! idealny na tę porę roku!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger