października 02, 2020

Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym / Chicken in Creamy Red Bell Pepper Sauce

Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym przepis
Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym

Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym przepis

Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym przepis

Dziś na obiad poleca się kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym. Jeśli szukacie przepisu na szybki obiad z piersią kurczaka, to zdecydowanie przepis dla Was!

Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym jest szybki w przygotowaniu. Do jego przyrządzenia możecie użyć słodkiej śmietanki albo kremowego serka śmietankowego (do kanapek, typu cream cheese). Taki sos śmietankowy przygotowuję bardzo często, zazwyczaj zmieniam tylko warzywa, które dodaję do sosu i ewentualnie przyprawy. Świetnie pasują do niego również świeże zioła (na przykład koperek lub natka pietruszki), a także pokrojone w plasterki pieczarki. Zawsze dobrze smakuje, pasuje do mięsa i ryby.

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z papryką pysznie smakuje z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami. To świetny przepis dla początkujących i nie tylko. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z kurczakiem

Jeśli szukacie przepisu na szybki obiad z piersią kurczaka, polecam również mój gulasz ukraiński:


Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
mała czerwona papryka,
cebula lub biała część pora,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 4 czubatych łyżek kremowego serka lub 3/4 szklanki słodkiej śmietanki,
około 1 - 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
opcjonalnie pół małej cukinii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym, przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: paprykę, cukinię i cebulę. Pod koniec smażenia warzyw dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso i zalać całość wodą lub bulionem. Dodać serek. Dusić około 15 minut lub do miękkości wszystkich składników i zgęstnienia sosu (jeśli używamy śmietanki dodać ją pod koniec duszenia i dusić kilka minut do zgęstnienia - gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go 1-2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody). Doprawić do smaku. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Chicken in Creamy Red Bell Pepper Sauce Recipe:

500 g of chicken breast,
1 small red bell pepper,
1 onion or small leek,
1-2 cloves of garlic,
approx. 4 heaping tbsp of cream cheese or approx. 3/4 cup of heavy cream,
1 - 1 1/2 cup of chicken stock or water,
1/2 of a small zucchini, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence

Cut the meat into bite size pieces and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightly golden on both sides. Set aside. To the same pan, add chopped vegetables: red bell pepper, zucchini and onion. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Cook for additional 30 seconds or so and add the chicken back in. Cover with stock or water and add cream cheese. Simmer for about 15 minutes, until soft. Season well to taste (add heavy cream at the end, if you're using it instead of ceam cheese and simmer for few minutes, until thickens). If the sauce is too runny, mix some potato starch (or corn starch) with 1/4 cup of water and add it in. Serve over rice, pasta or potatoes. Enjoy:)

Also see my Chicken Goulash Video Recipe above:)

40 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, chętnie z niego skorzystam, bo kurczaka w śmietanie jeszcze nie robiłam. A tu szybko, sprytnie i na pewno pysznie :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. This would be wonderful to serve with some garlic bread or pasta for a cozy and satisfying lunch :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Great post! so interesting :)
    If you want that we follow each other let me know by leaving a comment on my last post --> http://beautyshapes3.blogspot.com/2020/09/healthy-meals-ideas.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks comforting and delicious for cooler weather.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama lubi kurczaka wlasnie w takim sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota, lubię takie szybkie i smaczne przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Good recipe. It will be tasty. I will try it.
    Bye

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczaka mam, wiec moze będzie to nasz najbliższy obiad

    OdpowiedzUsuń
  9. Chicken is an incredibly versatile meat isn't it?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale narobiłaś mi smaka! Jeszcze dziś robiąc tortellini z paczki narzekałam sama do siebie, że brak mi pomysłów na obiad - a tu proszę. Twój post niemal spadł mi z nieba!

    OdpowiedzUsuń
  11. Por casualidad encontré tu blog y veo que tienes recetas muy interesantes, como esta preparación con pechuga de pollo, la cual por lo general resulta seca y tu la has hecho muy jugosa..
    Saludos desde Argentina
    https://siempreseraprimavera.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie, z ciekawością bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Danie prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Your creamy chicken recipes are always flavorful!

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks good and recipe reads tasty.
    Take care.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie wygląda i tak jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapowiada się naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Sounds perfect to me and I have all ingredients in the house 😊 Keep well and stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  19. That sounds like something I would try. Looks so good.

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny pomysł na kurczaka, zamieniłabym tylko śmietankę na mleczko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Your yummy chicken is so rich and creamy and savory. It's the perfect cozy Fall dinner!

    OdpowiedzUsuń
  22. już mi się podoba ten sosik:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Niedawno robiłam podobny sos. Papryka świetnie pasuje do kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  24. Już same zdjęcia zachęcają :) bardzo apetycznie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda genialnie! Z chęcią przygotuje go na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  26. Ostatnio coś mi się znudził kurczak, ale z tym sosem smakuje wprost świetnie. Papryka stanowi tu prawdziwe dopełnienie smaku. Pyszny obiad;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger