września 30, 2020

Czekośliwka bez cukru (z kakao) / Chocolate Plum Jam

Czekośliwka bez cukru, z kakao przepis
Czekośliwka bez cukru, z kakao
Czekośliwka bez cukru, z kakao przepis

Czekośliwka bez cukru, z kakao przepis

Czekośliwka - kto zna, kto lubi? U mnie dziś czekośliwka bez cukru, z kakao - idealna do słoików na zimę lub do zjedzenia na bieżąco. 

Czekośliwka to inaczej powidła czekoladowe lub Nutella ze śliwek. Do jej przygotowania używamy minimum składników - tylko śliwek i kakao. Duszone śliwki są słodkie same w sobie, nie potrzeba dodawać do nich cukru, ale oczywiście jeśli macie taką ochotę, możecie wsypać pod koniec kilka łyżeczek (cukier możecie też zastąpić jego zamiennikami). Mój przepis jest podstawowy, kakao i ewentualny cukier dodajemy do smaku.

Jeśli chcecie zjeść czekośliwkę na bieżąco, wytrzyma w lodówce kilka dni. Jeśli czekośliwka ma być do słoików na zimę, należy je oczywiście zapasteryzować. Pasteryzacja może odbyć się w piekarniku lub w garnku z gotującą wodą. Pamiętajcie, by gorącą czekośliwkę przekładać do wyparzonych, suchych słoików. 

Czekośliwka to pyszny przysmak dla dzieci i nie tylko. Pasuje jako dodatek do naleśników, gofrów, placuszków, ciast, tostów i innych przysmaków. Wspaniale smakuje również wyjadana łyżeczką prosto ze słoika, zwłaszcza jeszcze ciepła:) Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów ze śliwkami, a TUTAJ więcej przepisów z kakao lub czekoladą:)

Czekośliwka idealnie pasuje do moich miękkich jak chmurka bułeczek jogurtowych:




Czekośliwka z kakao, składniki:

na 2 małe słoiczki:

1 kg śliwek, najlepiej węgierek,
3-4 łyżki kakao,

opcjonalnie kilka łyżeczek cukru (do smaku) lub jego zamienniki

Czekośliwka z kakao, przygotowanie:

Śliwki pozbawić pestek, włożyć do garnka, podlać 1/4 szklanki wody. Dusić 45 - 60 minut, często mieszając - śliwki muszą całkowicie się rozpaść i zgęstnieć, cały płyn / sok musi odparować. Dodać kakao i ewentualnie dosłodzić do smaku. Gorącą czekośliwkę przekładać do wyparzonych, suchych słoików. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 130 C przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim słoiki do całkowitego wystudzenia.

Oryginalny przepis na stronie: befitbestrong.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Chocolate Plum Jam Recipe:

for 2 small jars:

1kg of plums,
3-4 tbsp of dark cocoa powdered

optionally few tsp of sugar

Remove the seeds from your plums, place the fruit in a pot and add 1/4 cup of water. Simmer for 45 to 60 minutes - fruit should fall apart completely, creating a thick jam. Make sure to mix very often (you don't want it to burn). Add cocoa powder and optionally some sugar. Immediately place hot jam into clean jars and place the lids, making sure they are tightly closed. Place your jars into preheated oven (130 C) and pasteurize for 30 minutes. Turn your oven off and let your jars cool in the closed oven. Pasteurized jars can last for months in a cold place.

Also see my yogurt buns video recipe above - they go so well with this jam!:)

Original recipe here.

43 komentarze:

  1. That's a great breakfast! I just bought lots of plums :-) They are so tasty at this time of the year. I might save some for the jam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja teściowa takie robi ale z cukrem, fajnie że można zrobić bez tego dodatku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię, super dodatek do kanapek i placuszków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Isn't it weird if it does not have sugar in it? I did hear some people adding white chocolate to apricot jam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh, trust me, it is not weird at all, it is sweet thanks to sweet, cooked plums. However, you can always add some sugar to your likening☺

      Usuń
  5. To świetny przepis. Widać, że sliwka jest teraz królowa w słodkich daniach. A ja najbardziej czekam na przepisy z Dynią bo jesienią mogę jeść ją cały czas .
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow super przepis, kiedyś wykorzystam, bo staram się unikać cukru w kuchni, a taka czekośliwka brzmi ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  7. That's new to me - chocolate mixed with plum jam. I might give it a try.
    It sounds like a 'gourmet' jam to me - creamy and with cocoa flavor.

    OdpowiedzUsuń
  8. Też mam parę słoiczków na zimę dla syna, chociaż my też stare konie bardzo lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, zachęciłaś mnie do wypróbowania przepisu. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Interesting recipe. Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  11. znam ten przepis i bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. What a fun recipe! I've never combined chocolate and plums. At least I don't remember doing so, and certainly haven't made jam with them. Great idea -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie zdrowe wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pysznie wygląda! :D

    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam czekośliwkę, mogłabym jeść do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W tym roku nie robię ale znam ten smak i bardzo lubię:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Zawsze przygotowuję czekośliwkę właśnie w taki sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  18. New to me too. We use very little jam - but this one is tempting.

    OdpowiedzUsuń
  19. That looks amazing. I have a plum tree in the garden!

    OdpowiedzUsuń
  20. Not something that I have ever had before, but looks and sounds delicious.

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie jadłam jeszcze czekośliwki, ale jestem pewna, że by mi posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  22. I didn't know this sweet recipe. I'll try it because I have the homemade plum jam with little sugar.
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  23. Are You Kidding Me - Chocolate Plum Jam, Hell Yes - Also, Your Video Are Brilliant - Super Bubbly Soundtracks, Upbeat Voice Over, And Amazing Recipes - Really Do Enjoy - Thank You

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  24. This sounds SO good. I've never heard of it before but it sounds fantastic!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  25. Oj, chyba znalazłam swój top 3 ulubionych przepisów tej jesieni! W sobotę na pewno wypróbuję. Ostatnio mam fazę na chałkę z różnymi dodatkami.

    Kasia - mój blog

    OdpowiedzUsuń
  26. Long time since I've eaten plum jam...the old people used to make it - well those a lot older than I am :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zdrowe przekąski. Nie lubię też przesadnej słodyczy. Wystarczy lub trochę wystarczy. Dziękuję ci za przepis.
    Pozdrowienia z Indonezji

    OdpowiedzUsuń
  28. I've never had this kind of jam before, but I bet it is AMAZING!

    OdpowiedzUsuń
  29. Golosissima questa confettura!!!!

    OdpowiedzUsuń
  30. Raz zrobiłyśmy takie śliwki z dodatkiem ale to nie moje smaki . Jednak najbardziej lubię sam dżem śliwkowy. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger