września 25, 2020

Placuszki orkiszowo-gryczane / Spelt and Buckwheat Pancakes

Placuszki orkiszowo-gryczane przepis
Placuszki orkiszowo-gryczane 

Placuszki orkiszowo-gryczane przepis

Placuszki orkiszowo-gryczane przepis

Dziś zapraszam na placuszki orkiszowo-gryczane. To świetny pomysł na zdrowy deser lub podwieczorek dla dzieci i nie tylko.

Placuszki orkiszowo-gryczane to amerykańskie pancakes z mąką orkiszową i gryczaną. Jeśli nie przepadacie za smakiem mąki gryczanej, możecie przygotować orkiszowe placuszki na samej mące orkiszowej - jasnej lub pełnoziarnistej. Smak gryki nie jest jednak mocno wyczuwalny. Takie racuszki udadzą się tez z powodzeniem na zwykłej mące pszennej (lub mieszance jasnej z razową).

Zdrowe placuszki gryczane są puszyste, mięciutkie i pyszne. My najbardziej lubimy zjadać je z domowym dżemem, powidłami lub konfiturą oraz naturalnym masłem orzechowym. Są też pyszne posypane cukrem pudrem albo podane z kremem czekoladowym lub świeżymi owocami. Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na zdrowe desery:)

Na szybki deser polecam również moje pyszne ciasto dyniowe z jabłkami:


Przepis na placuszki orkiszowo-gryczane, składniki:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

1/2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista, ale może być jasna),
1/2 szklanki mąki gryczanej,
szklanka mleka,
jajko,
1-2 łyżki cukru,
szczypta soli,
łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na placuszki orkiszowo-gryczane, przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką, odstawić całość na 5 minut. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, smażyć placuszki do zarumienienia z obu stron (odwracać je na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią się wyraźne bąble). Podawać z ulubionymi dodatkami.

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Spelt and Buckwheat Pancakes Recipe:

1/2 cup of spelt flour (light or whole wheat),
1/2 cup of buckwheat flour 
1 cup of milk
1 egg
1-2 Tbsp of sugar
a pinch of salt
1 tsp of baking Powder

Whisk all the ingredients and set aside for 5 minutes. Heat a small amount of oil in a non stick pan and cook your pancakes, until golden brown on both sides (make sure to flip them, once large bubbles are formed). Serve with toppings of your choice. 

Modified recipe by Laura Vitale.

37 komentarzy:

  1. They look good - and you have reminded me just how long it is since I have had a pancake. Too long.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) Zrobię na pewno :D prosto szybko i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha, ha a ja właśnie skończyłam jeść na śniadanie placuszki z owsianki. :) Orkiszowe też robię, ale właśnie z płatków, takiej wersji nie znałam. Chętnie wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do you have a hearty pancake recipe? We have a Homer Simpson pancake-pan but I don´t like sweets...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pancakes are always nice to have.

    OdpowiedzUsuń
  6. Very delicious, I will make some for my lunch today! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  7. Orkiszowo gryczanych jeszcze nie jadłem...

    OdpowiedzUsuń
  8. I love pancake 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Spelt and buckwheat are both my favourite. I might just whip up a batch of these gorgeous pancakes for the weekend too.

    OdpowiedzUsuń
  10. oficjalnie wpadłam Ci do kuchni i wszystkie zjadłam haha, pyszotki!
    dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Placki do ja uwielbiam wszystkie hehe

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, często robię takie placuszki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I'd soak those in melted butter and lots of syrup. Delish!

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszą być bardzo smaczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Only ever tried buckwheat noodles!

    OdpowiedzUsuń
  16. These look so fantastic! So perfect for a Saturday or Sunday morning!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie placuszki na śniadanie albo do kawy :D Najczęściej robiłam takie z płatków owsianych, ale na gryczane zawsze chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. i really love eats with apple :)
    your pumpkin bread looks absolutely delicious and yummy dear Natalia wow you are great cook indeed!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmmm they do look good. Have a good weekend Diane

    OdpowiedzUsuń
  20. Zdrowe i pożywne placuszki, w sam raz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Placuszki prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Love the buckwheat version of pancakes. I'm always looking for some pancake recipes for my breakfasts and this sounds a winner! Thanks

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawe placuszki, chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  24. Super pomysł! Ja bym je połączyła z twarożkiem.

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam obie te mąki, więc będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  27. U mnie większość rzeczy jest pieczona na orkiszowej (naleśniki, biszkopt, itd.) :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Sarebbero perfette ora per colazione!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger