września 18, 2020

Domowa kapusta kiszona / Homemade Sauerkraut

Domowa kapusta kiszona przepis
Domowa kapusta kiszona

Domowa kapusta kiszona przepis

Kapusta kiszona - przygotowujecie sami czy kupujecie? Ja gorąco polecam dziś przepis na domową kapustę kiszoną, bo właśnie taka nie ma sobie równych. 

Domowa kapusta kiszona smakuje najlepiej na świecie, jest zdrowa, chrupiąca i pyszna. Oczywiście każdy przygotowuje ją troszeczkę inaczej, dodając ulubione składniki. Mój przepis jest podstawowy, naprawdę najprostszy, potrzeba tylko kapusty, soli i opcjonalnie marchewki. Dopiero, gdy kapusta jest ukiszona, lubię dodawać do niej inne dodatki - na przykład sporo kminku i trochę czerwonej cebuli, gdy przygotowuję surówkę. 

Przygotowanie kapusty kiszonej w domu jest bardzo proste - po ugnieceniu jej z solą, wystarczy wszystko przełożyć do naczynia, obciążyć i nie zapomnieć o codziennym odgazowaniu. Nie zajmuje to dużo czasu, a często już tydzień później możemy cieszyć się własną kiszonką.

Jeśli interesuje Was kapusta kiszona do słoików na zimę, wystarczy, że odpowiednio zwiększycie ilość podanych przeze mnie składników. Moja kapusta kiszona jest zjadana na bieżąco, więc zazwyczaj nie przygotowuję większej ilości. 

Domowa kapusta kiszona jest składnikiem wielu pysznych polskich dań. Koniecznie wykorzystajcie ją do surówek, kapuśniaku albo jeszcze lepiej, domowych pasztecików lub pierogów. Polecam, smacznego:)

Jeśli lubicie kapustę, polecam również pyszną zapiekankę gyros z kapustą i kurczakiem:


Domowa kapusta kiszona, składniki:


1 kg kapusty (waga po wycięciu głąba i poszatkowaniu),
płaska łyżka soli, 
opcjonalnie 1-2 marchewki

Domowa kapusta kiszona, przygotowanie:


Poszatkowaną cienko kapustę posypać solą, odstawić na 10 minut. Po tym czasie zacząć ugniatanie kapusty (ja robię to rękoma, ale wiele osób robi to przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub mięsa) - ugniatamy tak długo, aż kapusta puści sporo soku. 

Ugniecioną kapustę przełożyć do naczynia (najlepiej garnka kamionkowego do kiszenia, ale może też być duży słój) - kapustę przekładać partiami, mocno dociskając każdą partię. Ugniecioną w naczyniu kapustę zalać sokiem (nad warstwą kapusty cały czas musi być warstwa soku!), nałożyć talerzyk (u mnie to talerzyk pasujący idealnie do ścianek naczynia) i dodatkowo obciążyć (u mnie to ciężki moździerz). 

Przykryć całość i odstawić. Codziennie przebijać kapustę, to znaczy kilkakrotnie wbić w nią trzonek drewnianej łyżki, ewentualnie lekko przemieszać. Kapusta kiszona jest gotowa mniej więcej po tygodniu. Gdy jest już kwaśna i pachnie kiszonką, przełożyć kapustę do słoika lub słoików (pamiętając o ciasnym ugnieceniu kapusty w słoju i zalaniu jej sokiem - kapusta powinna zająć 3/4 wysokości słoja, a nad nią cały czas musi być warstwa soku). Słoiki umieścić w chłodnym miejscu. Jeśli kisiliśmy kapustę w słoju, nie musimy jej przekładać, ale należy umieścić ją w chłodnym miejscu.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Homemade Sauerkraut Recipe:

1 kg of white cabbage (weight the cabbage after shredding),
1 tbsp of salt, levelled,
1-2 carrots, optional

Sprinkle finely shredded cabbage with salt and set aside for 10 minutes. Crush the cabbage, using your hands or meat mallet, until you see a lot of juice. 

Gradually place the cabbage into a large jar, making sure to press the cabbage, after each addition. Pour cabbage juice on top (make sure there's always some juice over your cabbage!), place a small plate on top and place something heavy on top of that (I use pestle and mortar). Cover with kicthen towel and set aside. Make sure to stick a wooden spoon into the cabbage or mix it gently everyday, to release any gases. Sauerkraut is ready after a week or so - it should be crunchy and sour. Place in a cold spot or keep in a refrigerator. Use to prepare Polish slaws, Polish pierogi, soups, stews or Polish hand pies. Enjoy:)

 

35 komentarzy:

  1. Yummy, I so love sauerkraut! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. Yum.
    I had no idea that it contained so few ingredients.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kapustę kiszona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapusta kiszona do obiadu smakuje zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mój wujek zawodowo kisi, to kupuję od niego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. That´s great, thank you! No sugar or such! Can you put it in the freezer (as in... not "sure you can! ;-)" but as in, will it still be good? Hubby cannot have cabbage much).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do not keep in the freezer, the correct fermentation process makes the cabbage stays fresh for a really long tim (as long as it's covered with juices on top in the jar). Just keep it in the jar in the fridge😊

      Usuń
  7. Bardzo lubię kapustę kiszoną, moja babcia robi ją najlepszą :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam :) U nas też domowa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam surówki z kiszonej kapusty i bigos!

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś dla mojej mamy bo kocha kapustę kiszoną, hehe

    OdpowiedzUsuń
  11. Oczywiście, że sami... już mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepsza domowa, kiszę co roku:)

    OdpowiedzUsuń
  13. A great recipe but sadly I am not a fan.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem ciekawa jak mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja babcia kiedyś robiła podobną :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie robiłam polskiej kapusty, z kiszonek przyrządzałam jedynie kimchi.

    OdpowiedzUsuń
  17. This is so good to eat for a healthy gut. I've never made my own, but I'd really like to sometime.

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny przepis! uwielbiam kiszonki!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja ogólnie uwielbiam kapustę kiszoną, ale mój partner (Ukrainiec) nie jest przyzwyczajony do takich smaków i ani kapusta, ani ogórki kiszone mu nie smakują za bardzo :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger