września 23, 2020

Kotlety ruskie / Polish Potato and Cheese Patties

Kotlety ruskie przepis
Kotlety ruskie
Kotlety ruskie przepis
 Kotlety ruskie przepis

Dziś przepis na kotlety ruskie, czyli wegetariańskie kotlety z gotowanych ziemniaków i sera (twarogu). Jeśli przepadacie za pierogami ruskimi, takie kotleciki bez mięsa powinny Wam bardzo posmakować:)

Kotlety ruskie przygotowuje się niesamowicie prosto i szybko. Do ich przyrządzenia możecie użyć ziemniaków, które zostały Wam z obiadu albo ugotowanych w mundurkach. Tak naprawdę nie potrzeba do nich przepisu, ja zawsze łączę składniki ,,na oko" - proporcje sera do ziemniaków zależą od tego, jaki farsz preferujecie.

Kotlety ruskie są pyszne dzięki chrupiącej panierce. Jeśli nie przepadacie za smażeniem, możecie upiec je w piekarniku, chociaż to już nie będzie to samo:)

Kotlety z ziemniaków i sera świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub grzybowym, chociaż są też smaczne same, w towarzystwie surówek. To pyszne danie, idealne na tani obiad lub kolację. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z ziemniakami:)

Jeśli szukacie pomysłu na obiad z ziemniakami inaczej niż zwykle, polecam też moje faszerowane ziemniaki:


Przepis na kotlety ruskie, składniki:


na 10-15 kotlecików:
od 600 do 900 g ugotowanych ziemniaków,
250 g twarogu,
1-2 cebule,
jajko,
opcjonalnie 1-3 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz, do smaku

na panierkę:

ok. szklanki bułki tartej
jajko

Przepis na kotlety ruskie, przygotowanie:


Ciepłe ziemniaki ugnieść na puree. Po wystudzeniu ugnieść z twarogiem i posiekaną, zeszkloną na tłuszczu cebulą. Dobrze doprawić (nie żałując pieprzu). Dodać jajko i ewentualnie trochę bułki tartej.  Z masy formować małe, płaskie kotleciki. Zanurzać w roztrzepanym jajku, panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Polish Potato and Cheese Patties:

600-900 g of cooked, mashed potatoes,
250 g of Polish curd cheese / cottage cheese / white cheese / Tvarog (very essential in the recipe),
1 egg,
sal and pepper, to taste,
1-3 tbsp of bread crumbs,

for the coating:
approx. 1 cup of bread crumbs
1 eggs


Mash the cheese with potatoes, season well (make sure to add lots of black pepper). Add egg and bread crumbs. Form 10-15 small patties. Coat with beaten egg and bread crumbs. Heat some oil in a pan and fry your patties, until golden brown. Serve with mushroom sauce and crunchy slaw on the side. Enjoy:)

47 komentarzy:

  1. Hmmmm, sounds yum! Hubby cannot have anything in hot oil but next time ... either air fry or just add cheese when we have mashed potatoes, good idea, thank you!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dopiero niedawno przekonałam się do pierogów ruskich i teraz je uwielbiam :) takich kotletów jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Crust, yet soft and creamy...a perfect combo!

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwszy raz słysze o takich kotletach, ale wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I make these regularly they are a firm favourite. We would call them a cheese croquette and shape them a little differently. A great recipe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Have made similar, they are easy and rather tasty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam :o Zapisuję przepis :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę takie kotlety zrobić, nigdy nie jadłam, a wyglądają mega :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Now I want to try them out as this seems to be my taste!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Same pyszności! Koniecznie spróbuję zrobić :)

    Od 7 lat prowadziłam bloga. Niestety przypadkowo został usunięty. Kontaktowałam się z google, ale nic nie da się zrobić. Założyłam nowego i liczę na wsparcie. Będę wdzięczna za obserwację
    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Słyszałam już o tych kotlecikach i nie mogę jakoś zabrać się za ich wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Looking good, your kotlety, Natalia!
    Ideal meal for me at any time of the day!

    OdpowiedzUsuń
  13. I make potato patties somewhat like this from time to time, but never with cheese. Gotta try that -- sounds wonderful. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  14. They look so delicious I cannot stand it!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie znałam takich, ale wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawe:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Koniecznie muszę wypróbować, uwielbiam ruski farsz! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis godny wypróbowania bo lubię pierogi ruskie. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  19. Coś dla mnie, pierogi ruskie bardzo lubię, więc i w takiej "wersji" z pewnością by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oh my goodness, this looks absolutely incredible! What a fantastic dish!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam. Czasem dodaję do nich jeszcze podsmażony boczek .

    OdpowiedzUsuń
  22. Oooo mega fajny pomysł na szybki obiad. Chętnie wypróbuję. :)
    Zapisuję sobie Twojego bloga do obserwowanych i będę wpadać częściej po kulinarne inspiracje. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. That sounds good, might just try them tomorrow. Take care and stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  24. Robiłam kotlety z ziemniaków, ale bez sera, pora spróbować tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kurcze, apetycznie brzmi. Chyba kiedyś się skuszę i zrobię, chociażby na spróbowanie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. oh dear Natalia
    these are MOUTH WATERING :)))

    i never tried potatoes this way ,i will :)
    blessings to you and your's!

    OdpowiedzUsuń
  27. Słyszałam ostatnio o takich i nagle widzę u ciebie przepis :) na pewno są pyszne. U mnie wersja z tofu by musiała być ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Będą dziś na obiad :) Zaraz się za nie zabieram :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger