![]() |
Ciasto Tropikana bez pieczenia |
Do ciasta bez pieczenia z ananasem idealnie pasuje budyniowy krem kokosowy. Podczas jego przygotowania należy pamiętać, by budyń i masło były w tej samej pokojowej temperaturze, a kokosowy budyń dodawać do masła stopniowo.
Nasze ciasto na zimno wieńczymy galaretką z ananasem z puszki (świeży nie stężeje w galaretce, chyba, że przelejemy go wrzątkiem). Polecam przygotować galaretki z użyciem gorącego soku ananasowego zamiast wody - wtedy nasze ciasto będzie naprawdę owocowe.
Jeśli nie przepadacie za ananasem, możecie zamiast niego wykorzystać inne owoce. Z kremem kokosowym dobrze skomponują się maliny lub brzoskwinie - nasze ciasto bez pieczenia na szybko jest bardzo uniwersalne, wykorzystajcie to, co najbardziej lubicie.
Ciasto Tropikana z ananasem i kokosem to świetny przepis na pożegnanie lata. Jeśli nie macie ochoty włączać piekarnika, ale macie ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty, zdecydowanie polecam ten przepis, na pewno się uda:) Smacznego:)
Przepis na Ciasto Tropicana bez pieczenia, składniki:
ok. 230 g herbatników (jeśli używamy tortownicy, warto wybrać okrągłe herbatniki)
budyń ananasowy:
750 ml soku ananasowego,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g)
na budyniowy krem kokosowy
150 g masła,
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g),
20 g mąki ziemniaczanej (około 2 łyżek),
2 i 1/4 szklanki mleka (560ml),
4 i 1/2 łyżki cukru pudru (lub do smaku),
60 g wiórków kokosowych
2 galaretki ananasowe lub cytrynowe,
kilka plastrów ananasa z puszki,
sok ananasowy do przygotowania galaretek lub woda
Przepis na Ciasto Tropicana bez pieczenia, przygotowanie:
Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami. Dwa opakowania budyniu ugotować na 750 ml soku ananasowego, opcjonalnie dosłodzić do smaku (jak nie słodziłam). Gorący wylać na herbatniki. Na jeszcze ciepłym budyniu ułożyć kolejną warstwę herbatników.Przygotować krem budyniowy kokosowy: połowę mleka podgrzać z wiórkami kokosowymi. W reszcie wymieszać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dodać do gorącego mleka z wiórkami, gotować, aż powstanie gęsty budyń. Zakryć folią, tak dotykała wierzchu budyniu, wystudzić do temperatury pokojowej. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo, po łyżce dodawać wystudzony budyń. Krem kokosowy wyłożyć na herbatniki. Schłodzić.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zazwyczaj dodaję mniej wody; warto zamiast wody użyć gorącego soku ananasowego do przygotowania galaretek). Tężejącą galaretkę z pokrojonym ananasem wylać na dobrze schłodzony krem kokosowy. Chłodzić do całkowitego stężenia.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Tropicana No Bake Cake Recipe:
for a springform pan (24-26cm) or a square baking tray (24cm):
230 g of biscuits,
pineapple pudding layer:
750 ml of sweetened pineapple juice,
2 packages of vanilla pudding mix (40 g each)
for coconut buttercream:
150 g butter, room temperature
1 package of vanilla pufdding mix (40g),
20 g of potato starch or corn starch (approx. 2 tbsp),
2 i 1/4 cup of milk (560ml),
4 i 1/2 tbsp of powdered sugar (or to taste),
60 g of coconut shavings, unsweetened
2 packages of pineapple or lemon jello (70g each)
few slices of canned pineapple (do not use fresh, it won't set with the jello),
pineapple juice or water for preparing jellos
Arrange your biscuits on the bottom of the baking tray. Prepeare pineapple layer: prepare the pudding according to package instructions, but using just 750 ml of pineapple juice instead of milk. Pour hot pineapple pudding on top of biscuits. Cover with another layer of biscuits.
Prepare coconut buttercream: pour half of the milk to the pot, add coconut and heat well. To another half of the milk add starch and pudding mix, whisk well and add to the pot with hot milk. Cook, until thickens. Cover with foil (make sure foil touches the surface of the pudding) and wait, until reaches room temperature. Whisk room temperature butter with powdered sugar. Gradually add coconut pudding, mixing well after each addition. Place the coconut buttercream on top of the biscuits. Chill.
Prepare jellos according to package instructions (you can use hot pineapple juice instead of hot water for this purpose to make it more fresh and fruity). Pout thickening jello with chunks of pineapple on top of the coconut cream. Refrigerate, until sets completely.
Tasty cold cake. I love them.
OdpowiedzUsuńI'm sure this one will be delicious.
Greetings
o, jak bez pieczenia to coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję Twój przepis bo uwielbiam ciasta bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się bajecznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie deserki bez pieczenia :D
Pyszności w sam raz do niedzielnej kawy .
OdpowiedzUsuńToo rich for me I think (but would probably change my mind if I was offered a slice.
OdpowiedzUsuńNo bake? That's for me.
OdpowiedzUsuńGreat color and shape! It looks mighty delicious!
Uwielbiam takie ciasta bez pieczenia
OdpowiedzUsuńPiekne ciasto i napewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, ale wolałabym, żeby było cytrynowe :P
OdpowiedzUsuńThis looks very, very good. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mi piace questa torta, sembra fresca e leggera.
OdpowiedzUsuńYou are really good at making layered cakes. This looks and sounds fabulous with the combo of coconut and pineapple flavours.
OdpowiedzUsuńWygląda super!!!
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszotka :) Akurat fakt, że to ciasto bez pieczenia to dla mnie na plus :)
OdpowiedzUsuńPrzyjemny przepis
OdpowiedzUsuńThis looks delicious and sounds easy to make. Thank you, Natalia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przyszne ciasta bez pieczenia:)
OdpowiedzUsuńMouthwatering!Hugs!
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńprzypomina lato!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego, fajnie że nie trzeba odpalać piekarnika
OdpowiedzUsuńLooks wonderful !!
OdpowiedzUsuńSuper, tropikalne smaki na pożegnanie lata :)
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely incredible! Wow!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
I bet that tastes a delight.
OdpowiedzUsuńUna torta fantastica!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na przerwę kawową na wszelkiego rodzaju konferencje i eventy.
OdpowiedzUsuńMusimy koniecznie wypróbować przepis :)
Pozdrawiamy!!
Super ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a miękkość kremu kokosowego dodaje smaku
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńWakacyjne pysznosci :D
OdpowiedzUsuńAre you kidding me! 😉
OdpowiedzUsuńNow that, thanks to ALDI´s huge glovies, I can use the big oven you come around the corner with this?! LOL!!!
Pysznie moja mama robi podobne :)
OdpowiedzUsuńLooks great :-D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto na pożegnanie lata!
OdpowiedzUsuńKochana przepisy od ciebie są mistrzowskie. Uwielbiam ciasta bez pieczenia ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Pychota! I w dodatku nie trzeba piec, super!
OdpowiedzUsuńYour pineapple cream pie is such a fabulous no bake recipe for these hot summer days... and I love the flavors!
OdpowiedzUsuńThis tropicana cake looks so sweet and tart! Thanks for sharing this great recipe. :)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCoconut Buttercream , Way Cool - Excellent Photos There - Stay Strong
OdpowiedzUsuńCheers
Ooh, a no bake cake! Just right for me! Thank you!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha! Koniecznie muszę przygotować!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Smakowite ciasto i nie trzeba rozgrzewać piekarnika. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThis makes my mouth water, how good look this cake.
OdpowiedzUsuńWhat a delicious recipe, thank you!
Wygląda świetnie :) Mi niestety wysiadł piekarnik i szukam inspiracji na zbliżające się urodziny. Jeden pomysł już teraz mam :)
OdpowiedzUsuńLooks good.
OdpowiedzUsuńThese no bake recipes are popular.
All the best Jan
Wygląda pysznie i lekko :)
OdpowiedzUsuńJakie były by proporcje na dużą blachę ?
OdpowiedzUsuńPodwoiłabym ilość składników, tylko galaretek dałabym 3🙂
Usuń