września 20, 2020

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką / Apple Rolls

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką 
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką to wspaniały pomysł na jesienny podwieczorek. Takie drożdżowe, maślane bułeczki z cynamonem pysznie smakują z kubkiem kakao, mleka, herbaty lub kawy.

Zobaczcie, jak łatwo przygotowuje się drożdżówki z jabłkami na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube 

Łatwe drożdżówki z jabłkami i cynamonem udadzą się nawet początkującym w kuchni. Można je przygotować na drożdżach suchych lub świeżych, a połowę mleka zastąpić jogurtem naturalnym.

Ciasto drożdżowe na drożdżówki z jabłkami i kruszonką możecie przygotować dzień wcześniej - może wyrastać w lodówce jak ciasto na bułki nocne. Z powodzeniem możecie je też mrozić (podobnie jak upieczone drożdżówki).

Jeśli chcecie, by Wasze maślane bułeczki z jabłkami były naprawdę pyszne, pamiętajcie o schłodzeniu kruszonki. Zimne i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu.

Przepis na drożdżówki z jabłkiem i cynamonem jest bardzo uniwersalny. To samo ciasto drożdżowe i kruszonkę warto wykorzystać do upieczenia bułeczek z innymi owocami - sprawdzą się wszystkie sezonowe (wypróbujcie na przykład wersji ze śliwkami, gruszkami, malinami lub brzoskwiniami). Polecam, smacznego:

PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ, SKŁADNIKI:

na 9-10 bułeczek:

3 - 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
1/2 szklanki cukru (może być troszkę więcej),
szczypta soli,
jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej)
50 g rozpuszczonego masła,
szklanka mleka
3 jabłka, płaska łyżeczka cynamonu
na kruszonkę:

ok. 60 g zimnego masła,
ok. 6-8 łyżek mąki,
ok. 4-5 łyżek cukru

kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
na lukier: kilka łyżek mleka lub gorącej wody i kilka łyżek cukru pudru

PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ, PRZYGOTOWANIE:

Przygotować kruszonkę: składniki połączyć i rozetrzeć palcami na grube okruchy (jeśli jest zbyt klejąca, dodać więcej mąki, jeśli jest za sucha, więcej masła). Włożyć do lodówki na czas przygotowania drożdżówek. 

Z podanej ilości cukru odjąć 2 łyżki. Do ciepłego mleka i 2 łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, cukrem, solą i jajkiem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60-90 minut (powinno podwoić objętość).

Po tym czasie podzielić ciasto na 9-10 części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podwojenia objętości na 40-50 minut (powinny się mocno napuszyć). Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić wgłębienie dnem małej szklanki. We wgłębieniu ułożyć obrane, pokrojone na kawałki jabłka, wymieszane uprzednio z cynamonem. Posypać kruszonką. Posmarować brzegi drożdżówek mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut. Połączyć mleko lub gorącą wodę z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru, oblać gotowe drożdżówki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Apple Rolls Recipe:

for 9-10 buns:

3 - 3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 7 g of dry yeast,
1/2 cup of sugar, 
a pinch of salt,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1 cup of milk,

3 apples plus 1 tsp of cinnamon

for the streusel topping:
60 g of cold butter,
approx. 6-8 tbsp of flour,
4-5 tbsp of sugar

few tbsp of milk to brush the rolls before baking
for the icing: few tbsp of milk or hot water, few tbsp of powdered sugar

Prepare the streusel topping: using your fingers, combine all the ingredients, until big lumps form. Chill in the fridge.

Mix the yeast with milk and 2 tbsp of sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides butter (use 3 cups of flour at first - add more, if too sticky). Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes or refrigerate overnight.

Divide into nine parts and form buns.  Place on a baking tray lined with baking paper and let them rise for additional 40 to 50 minutes. Using a small glass, press each bun top, creating a deep dimple. Place peeled and chopped apples  with cinnamon inside. Brush the edges of each bun with some milk. Sprinkle with streusel. Bake in 180 C for about 20 minutes. Combine milk or hot water with powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze. Pour over the buns. Enjoy:)

51 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystko co jest z kruszonką

    OdpowiedzUsuń
  2. Love those snack bread buns with perfect Fall flavour! And anything with streusel is absolutely irresistible.

    OdpowiedzUsuń
  3. teraz jestem w mieście studenckim i jak patrzę na te bułeczki to aż czuję zapach domu, nie ma jak u mamy, która robi takie cuda, dziękuję za przypomnienie haha:D
    pozdrowienia! :)
    http://dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne!!! Ja w tym roku o zgrozo nie upiekłam ani razu ciasta ze śliwkami :-( Ale jabłka jeszcze wiszą na drzewie, może się przymierzę do drożdżówek;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. The apple rolls sound wonderful, enjoy! I'm baking an apple pie this afternoon!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super drożdżówki i mega kruszonka ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak nie lubię takich sklepowych, to te bym zjadła z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale dawno nie jadłam drożdżówek! Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Do gorącego kubka kakao na pewno będą idealnie pasować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Yum. Our bought one still sits in the freezer and waits. With vanilla icecream (sweet tooth sleeps again, sadly).

    OdpowiedzUsuń
  12. These look and sound delicious. I especially love apple treats during the fall and winter. Thanks for sharing your recipe. Yum! :)
    ~Jess

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe drożdżóweczki kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam drożdżowe ciasto, więc na takie pyszne drożdżówki nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sounds perfect for us we have masses of apples from our trees. Thanks. Diane

    OdpowiedzUsuń
  16. This looks like a nice fall treat!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Per colazione ora sarebbero perfetti!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. jesienne drożdżówki na drugie śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  19. Great looking buns and I bet they are tasty.

    OdpowiedzUsuń
  20. They look delicious and I love the addition of cinnamon.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale bym zjadła taką do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Drożdżowe ciasto i kruszonka to idealny zestaw a jak jeszcze są owoce to już wychodzi rarytas :-).

    OdpowiedzUsuń
  23. Your recipe for apple rolls is the perfect Fall apple recipe... that crumble on top is so ridiculously tempting!

    OdpowiedzUsuń
  24. These apple rolls look so delicious, and perfect for Fall!

    OdpowiedzUsuń
  25. Your baked goods always make my mouth water!

    OdpowiedzUsuń
  26. Te drożdżówki to smak jesieni! Muszę przygotowac!

    OdpowiedzUsuń
  27. Oh, my favourite apple rolls!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    OdpowiedzUsuń
  28. This looks sooo yummy ... thanks for sharing dear :-)
    Beauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion

    OdpowiedzUsuń
  29. So Beautiful - Well Done

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  30. Piękne drożdżówki. Bardzo lubię z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  31. Wyglądają mega cudownie, zapisuję przepis! :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger