września 09, 2020

Szybki bigos z cukinii / Quick Zucchini and Sausage Stew

Szybki bigos z cukinii przepis
Szybki bigos z cukinii 

Szybki bigos z cukinii przepis
Szybki bigos z cukinii przepis\
Nie macie pomysłu na cukinię? Dziś polecam szybki bigos z cukinii i kiełbasy. To pyszny, tani obiad idealny na chłodne dni.

Bigos z cukinii to świetny przepis na wykorzystanie jesiennych warzyw. Możecie tu wykorzystać zieloną i żółtą cukinię, sprawdzi się też cukinia w połączeniu z kabaczkiem, dynią lub bakłażanem.

A może macie ochotę na dietetyczny bigos z cukinii? Jeśli macie ochotę na bigos fit, wystarczy pominąć w daniu kiełbasę - zamiast niej sprawdzą się na przykład chude kawałeczki piersi kurczaka lub indyka. Tak naprawdę możecie tutaj dodać wszystkie kawałki mięsa, które wrzucilibyście do tradycyjnego bigosu. Jeśli danie ma być wegetariańskie lub wegańskie, kiełbasę lub mięso zastąpcie pieczarkami.

Bigos z cukinii to bardzo uniwersalne, pożywne danie, świetnie smakuje z chlebem lub ryżem. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie wiele moich przepisów z cukinią:)

Na jesienny obiad polecam również mój bigos cygański z klopsikami:



Przepis na szybki bigos z cukinii, składniki:

2 średnie cukinie,
duża cebula,
ok. 200 g kiełbasy dobrej jakości,
2-3 ząbki czosnku,
puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi lub passatą),
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
marchewka,
1-2 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
1-2 szklanki wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, sporo majeranku, szczypta kminku (opcjonalnie)

Przepis na szybki bigos z cukinii, przygotowanie:


Kiełbasę pokroić w plasterki i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cukinię i marchewkę pokroić w kostkę, smażyć z drobno posiekaną cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni po kiełbasie. Doprawić.  Po kilku minutach dodać drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat. Zalać całość pomidorami z puszki z zalewą oraz wodą (dolać tyle płynu, by lekko zakrywał składniki). Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i kiełbasę. Dusić całość do preferowanej miękkości warzyw i zgęstnienia sosu (około 15-20 minut lub trochę dłużej).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Quick Zucchini and Sausage Stew Recipe:

2 medium size zucchinis,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
approx. 200 g of good quality sausage (highly recommend Polish sausage:) ),
1 can of tomatoes (you can also use  fresh or passata),
2-3 tsp of tomato paste,
1 carrot,
1-2 bay leaves,
few kernels of allspice,
1-2 cups of water,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, thyme, marjoram, ground caraway (optional)

Heat a small amount of oil in a pan, add slices of sausage and cook, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add diced zucchini, carrot and finely chopped onion, Cook, stirring, for few minutes. Season well. Add finely chopped garlic, cook for additional 30 seconds or so and add tomato paste. Cover everything with watera and tomatoes with their liquid (add enough water to lightly cover the ingredients). Add the sausage back in, followed by bay leaves and allspice. Simmer on low for about 20 minutes (or until thick and tender to your likening). Serve with crusty bread or some rice. Enjoy:)


44 komentarze:

  1. uwielbiam bigos, leczo i wszelkie tego typu potrawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła taki bigos!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności dla mnie proszę bez kiełbaski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks sooooo good! Hugs, valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki bigos z pewnością by mi posmakował bo uwielbiam cukinie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię. U mnie w tym sezonie króluje cukinia 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Perfect for the colder season!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam i jadłam... ale po swojemu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, bigos wygląda mega apetycznie. Zamiast kiełbasy zwykłej mogę dodać wege i będzie idealnie. Bardzo lubię takie przepisy, mój gust. :)))) Pozdrawiam droga Natalio. :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Warming, delicious and comforting...a perfect Fall dish!

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiamy z mamą takie szybkie pyszności - wypróbujemy! <3
    buziaki!! :*
    http://dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Such a great dish! Homey and totally satisfying. Love the combo of cabbage and sausage. This looks great -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie :) cukinię uwielbiam z każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Your recommendation of polish sausages made me smile. A work colleague from Poland was horrified at 'our' sausage - and even when I ate meat I didn't like them.

    OdpowiedzUsuń
  15. O fajnie wygląda:))a ja dzisiaj z kapusty bigos gotowałam:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. A wiesz, że kilka godzin temu też się natknąłem na bigos z cukinii? Ewidentnie mnie prześladuje, na pewno spróbuję! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. looks like a delicious fall dish.

    OdpowiedzUsuń
  18. Now That Is A Mouth Full - What A Beautiful Bone Sticking Meal As The Fall Season Rolls In - I Would Also Recommend A Hint Of Fresh Thyme And Sage As Not To Overpower The Sausage - Then, For The Photo, Lay A Nice Twig Of Rosemary Near The Plate - Again, Gorgeously Delicious Post - Stay Strong & Be Well

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  19. Coś dla mnie, uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oh this looks so tasty :)
    Thank you for sharing the recipe with us.
    Definetly need to try it.

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  21. My zucchini died off with the heat... that looks good.

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Un secondo piatto molto appetitoso!

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie lubię bigosu, a cukinii wstyd przyznać, ale nigdy nie jadłam. Po prostu dla mnie bigos należy do potraw, których nie lubię i nigdy nie tknę, chyba, żebym umierała z głodu hah :D Jednak widzę na twoim blogu dużo ciekawych przepisów, a ja jako początkująca osoba w kuchni z chęcią się czegoś nowego dowiem.

    Pozdrawiam,
    weruczyta

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam cukinię, chętnie przygotuję to danie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Za typowy bigosem nie przepadam choć jest ok, jednak cięzki zazwyczaj. Z cukinii brzmi fajnie, coś na wzór leczo.

    OdpowiedzUsuń
  26. It's now soup season, so this will get eaten frequently here in the fall and winter.

    OdpowiedzUsuń
  27. Sezon na cukinię w pełni, więc pomysł jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  28. Just right for Autumn/Fall.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger