września 13, 2020

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym / Pork Loin in Gravy

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym przepis
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym przepis
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym przepis


Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny gulasz z polędwicy to szybsza wersja gulaszu wieprzowego, fantastycznie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami.

Zobaczcie, jak szybko przygotować pyszny gulasz z polędwicy na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube 

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym jest tak smaczna, dzięki aromatycznej marynacie z octu balsamicznego, przypraw i musztardy. Możecie marynować mięso dłużej niż 30 minut, ale jeśli bardzo Wam się spieszy, wrzućcie je na patelnię od razu po obtoczeniu w marynacie. 

Pamiętajcie, że mięso smażymy króciutko, bo polędwiczka wieprzowa jest gotowa bardzo szybko - długa obróbka termiczna nie jest potrzebna, może niepotrzebnie wysuszyć mięso. 

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym świetnie smakują z pieczarkami, ale jeśli nie przepadacie za grzybami, możecie zrezygnować z tego dodatku. Zamiast nich możecie dodać drobno pokrojoną paprykę. 

Gulasz z polędwicy wieprzowej to najlepszy wybór na jesienny czy zimowy obiad. Jest gotowy znacznie szybciej niż tradycyjny gulasz wieprzowy. Doskonale smakuje z zestawem surówek (na przykład z marchewki, pora czy kapusty kiszonej) albo z buraczkami. Smacznego:)


Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, składniki:


polędwiczka wieprzowa,
na marynatę:
2 łyżki octu balsamicznego,
4 łyżki oleju,
płaska łyżka musztardy (lub trochę mniej),
2-3 łyżeczki majeranku,
łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
 ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
szczypta soli

250 g pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
1 i 1/2 - 2 szklanki wody lub bulionu,
kilka ziarenenk ziela angielskiego,
listek laurowy,
1/2 szklanki śmietanki 30% plus 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
opcjonalnie natka pietruszki

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, przygotowanie: 


Polędwicę oczyścić z błonek i pokroić na plastry. Połączyć wszystkie składniki marynaty i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Marynować  30 minut lub smażyć od razu do zrumienienia z obu stron (nie smażyć na bardzo dużym ogniu, by nie spalić marynaty). Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Po kilku minutach smażenia dodać posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Dodać mięso, zalać całość wodą, tak by lekko zakrywała składniki. Dodać listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 10 minut (nie dusimy za długo, by mięso nie wyszło suche). Śmietankę rozmieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia. Posypać natką pietruszki. 

Marynata do mięsa ze strony domowe-potrawy.pl


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Pork Loin in Gravy Recipe:

1 pork loin
for the marinade:
2 tbsp of balsamic vinegar,
4 tbsp of oil,
1 levelled tbsp of mustard (or slighty less),
2-3 tsp of marjoram,
1 tsp of sweet paprika,
 ½ tsp of nutmeg,
a pinch of salt (I use approx. 1/2 tsp for each 500 g of meat)

250 g of button mushrooms,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 i 1/2 - 2 cups of water or stock,
few kernels of allspice,
1 bay leaf,
1/2 cup of heavy cream plus 2 tsp of potato starch (or corn starch),
some chopped parsley, optional


Remove any tough membranes from the meat and slice it. Combine all the marinade ingredients and pour it over the maeat, massaging it well into each piece.Marinade for 30 minutes or cook right away. Cook your pork loin on a heated skillet, until lightly golden on both sides. Make sure your flame is not too high (you don't want to burn the marinade). Set aside. To the same skillet, add slices of mushrooms. Cook for few minutes and add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to lightly cover the ingredients in the pan). Add allspice and bay leaf. Simmer on low for aboout 10 minutes or until tener (do not overcook the meat!). Mix the starch with some cream, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)


 Recipe for the marinade from this site: domowe-potrawy.pl

49 komentarzy:

  1. Looks so tender and juicy...this definitely makes a fabulous meal with some pasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Lubię polędwiczki wieprzowe, bo je się szybko przygotowuje,a jeszcze w sosie pieczarkowym- bajka! Zapisuję przepis!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie naturalne sosy do mięs!

    OdpowiedzUsuń
  4. I wish this was on my plate today! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie polędwiczki, ale nigdy ich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie prezentuje się baaaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno by mi zasmakowały mmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  8. Veramente delizioso questo modo di mangiare il maiale.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pork is as versatile as chicken isn't it?

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks very tasty. I love the idea of adding mushrooms.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I must admit I don't eat pork. However,looking at the recipe and its ingredients, I think it could be adjusted to successfully suit other kinds of meat too.

    OdpowiedzUsuń
  13. Sounds good to me. Sorry I am behind with visits but the kitchen here has been working in overtime. So much in the garden. Take care, Diane

    OdpowiedzUsuń
  14. Another yummy recipe! Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię takie polędwiczki 😊

    OdpowiedzUsuń
  16. WOW! Thank you vury much for recipe! Please check out my newest post as well)) I published autumn recipes for... hair)))

    OdpowiedzUsuń
  17. This looks so delicious, I love a good gravy with tasty meats and I rarely use marjoram in cooking.I must remember to buy some and use it. Not sure if I can grow it here but I know I love the flavour. Great dish, thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jesień to wspaniały czas dla kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda przepysznie, muszę koniecznie wypróbować przepisu!
    Zapraszam: czytanko.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe, są delikatne i nie potrzebują dużo czasu, żeby je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale pyszny obiadek będzie :-).

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale pyszności! Zdecydowanie warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubię gulasze, więc może i ten przypadłby mi do gustu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. I love your cozy pork tenderloin recipe. It's the perfect hearty dinner recipe for cold Fall and Winter days!

    OdpowiedzUsuń
  25. This gravy looks so delicious, especially with the pork loin! Thank you for sharing this recipe. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. What A Beautiful Dish - Bet The Smells Were Delightful - Stay Strong

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  27. wyglądają przepysznie!
    ps. przy aktualnym wysypie grzybów można zaszaleć z leśnymi:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mniam.... polędwiczki wyglądają pysznie :)!!!
    Pozdrawiam serdecznie :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Looks delicious. I always enjoy cooking in cast iron.

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  30. ostatnio jadlam poledwiczki w restauracji, byly pyszne, Twoich tez musze probowac!
    sending hugs ! :*
    http://dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Moja teściowa czesto tak przygotowuje mięso

    OdpowiedzUsuń
  32. Robiłam nie raz, uwielbiam i polecam wszystkim! ♥

    OdpowiedzUsuń
  33. dear Natalia
    hope all is great in your precious world

    this one sounds delicious :)
    more blessings to you and family my friend!

    OdpowiedzUsuń
  34. Muszę się zaopatrzyć w ocet balsamiczny :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger