września 16, 2020

Muffinki z dżemem / Jam Muffins

Muffinki z dżemem fit przepis
Muffinki z dżemem

Muffinki z dżemem fit przepis

Muffinki z dżemem fit przepis
Dziś zapraszam na puszyste muffinki z dżemem - fit (z dodatkiem zdrowej mąki i bez cukru) albo w wersji tradycyjnej (słodkiej, z mąką pszenną).

Moje łatwe babeczki z dżemem zawsze się udają. Jeśli lubicie zdrowe desery, do ich wypieku świetnie sprawdzi się mąka orkiszowa (pół na pół jasna z pełnoziarnistą) albo ciecierzycowa. Muffinki z mąką z ciecierzycy zyskują dodatkowo pięknego, słonecznego koloru. Gdy przygotowuję je w zdrowej wersji, nie dodaję do ciasta cukru - wystarcza mi słodycz domowego dżemu. Jeśli wolicie, możecie zastąpić cukier jego zamiennikami lub ograniczyć jego ilość. 

Tradycyjne muffinki z dżemem, cukrem i mąką pszenną również są pysznym deserem. Podobnie jak przy muffinkach orkiszowych, możecie zastąpić połowę jasnej mąki mąką pełnoziarnistą. 

Fit muffinki z dżemem albo klasyczne nadziewane babeczki - które wybieracie? Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na zdrowe desery, a TUTAJ więcej przepisów na muffinki:)

Jeśli lubicie szybkie wypieki, polecam również moje pyszne ciasto dyniowe:


Przepis na muffinki z dżemem, składniki:


1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka (krowiego lub napoju roślinnego),
1/2 szklanki cukru (w wersji fit nie dodajemy lub zastępujemy zamiennikami),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (lub pół na pół mąka jasna z pełnoziarnistą albo pół na pół mąką pszenna / orkiszowa z mąką z ciecierzycy),
2 jajka,
opcjonalnie szczypta wanilii lub skórka starta z cytryny albo małej pomarańczy,
mały słoiczek dżemu

Przepis na muffinki z dżemem, przygotowanie:


W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć trzepaczką olej z cukrem, dodać jajka, skórkę lub wanilię i mleko. Wsypać mąkę z proszkiem i szybko wymieszać (mieszać tylko do połączenia składników, nie dłużej). Porcję ciasta nałożyć do foremek do muffinek, nałożyć łyżeczkę dżemu, zakryć ciastem (w sumie ciasto ma zajmować do 3/4 wysokości foremki).  Piec w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Jam Muffins Recipe:

1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk (cow or plant based),
1/2 cup of sugar (or use sugar alternatives),
2 tsp of baking powder,
1 3/4 cup of all purpose flour or spelt (or use half light and half whole wheat or chickpea flour),
2 eggs,
a pinch of vanilla or some lemon zets, optional,
1 small jar of favourite jam

Mix flour and baking powder. In another bowl mix oil, eggs, zest or vanilla and milk. Add flour and mix, just to combine. Add portion of the batter to the muffin tin, add 1 tsp of jam and cover with batter. Bake in 180 C for about 20 to 25 minutes. Enjoy:)

37 komentarzy:

  1. Jeszcze filiżanka dobrej kawy i ... Pyszności☕

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffins are my favourite thing to bake all the time. These jam filled ones look beyond delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne! Mąki z ciecierzycy nigdy nie wypróbowałam, czas to zmienić. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To deser dla mła, super przepis i chętnie zjem te muffinki. :)))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffins are always a great idea!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż nabrałam ochoty na takie muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. These look great -- you've already put the jam on them for me. :-) Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  8. Muffinki mogłabym jeść na okrągło, jestem ich wielką fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio pierwszy raz w życiu robiłam muffinki i wyszły, więc teraz mogłabym te spróbować hehe

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka - musze spróbować upiec

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę zrobić takie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. They look nice and it's something I don't eat hardly at all, is muffins.

    OdpowiedzUsuń
  14. Another great recipe, they look delicious.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja się z chęcią skuszę na przepis w wersji fit. tylko niestety u mnie ten problem, że tego fit zjem więcej a potem to już nie jest jedzenie fit haha :D

    OdpowiedzUsuń
  16. moje dzieci są fanatykami jedzenia muffinków, na pewno zatem wypróbujemy i ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie pyszności! Dobrze, że znalazłam Twojego bloga na pewno skorzystam z tego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  18. JAM AND MUFFINS - LOOK GOOD, TASTE GOOD. A TREAT FOR, AT ALL SEASONS.

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, mniam! Koniecznie muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  20. My Gosh, I Am Able To Recall The Summer Days When My Grandmother Would Fill Up The House With Aromas From Bake Cornbread Or A Beautiful Fruit Filled Pie Or Her Famously Delicious Berry Muffins - Haven't Thought About That In Ages - Thank You - You made My Day

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo smakowicie prezentują się te muffinki :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. That would be a great weekend breakfast over here. So delish!

    OdpowiedzUsuń
  23. Looks nom nom nom, I also love muffins with just sugar, flour, mineral water and apricot jam which replaces milk and eggs with its acidity.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger