września 06, 2020

Ciasto Tropikana bez pieczenia / No Bake Tropicana Cake

Ciasto Tropikana bez pieczenia przepis
Ciasto Tropikana bez pieczenia 
Ciasto Tropikana bez pieczenia przepis

Ciasto Tropikana to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia z galaretką, ananasem z puszki i budyniem na herbatnikach. Ten łatwy przepis to świetny wybór dla początkujących, zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje.




Ciasto Tropikana z galaretką i herbatnikami może być przygotowane w okrągłej lub kwadratowej tortownicy. Jeśli używacie okrągłej, najlepiej wybrać okrągłe herbatniki.

Do ciasta bez pieczenia z ananasem idealnie pasuje budyniowy krem kokosowy. Podczas jego przygotowania należy pamiętać, by budyń i masło były w tej samej pokojowej temperaturze, a kokosowy budyń dodawać do masła stopniowo.

Nasze ciasto na zimno wieńczymy galaretką z ananasem z puszki (świeży nie stężeje w galaretce, chyba, że przelejemy go wrzątkiem). Polecam przygotować galaretki z użyciem gorącego soku ananasowego zamiast wody - wtedy nasze ciasto będzie naprawdę owocowe.

Jeśli nie przepadacie za ananasem, możecie zamiast niego wykorzystać inne owoce. Z  kremem kokosowym dobrze skomponują się maliny lub brzoskwinie - nasze ciasto bez pieczenia na szybko jest bardzo uniwersalne, wykorzystajcie to, co najbardziej lubicie.

Ciasto Tropikana z ananasem i kokosem to świetny przepis na pożegnanie lata. Jeśli nie macie ochoty włączać piekarnika, ale macie ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty, zdecydowanie polecam ten przepis, na pewno się uda:) Smacznego:)

Przepis na Ciasto Tropicana bez pieczenia, składniki:

na okrągłą tortownicę o średnicy 24-26 cm lub kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24cm:

ok. 230 g herbatników (jeśli używamy tortownicy, warto wybrać okrągłe herbatniki)

budyń ananasowy:
750 ml soku ananasowego,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g)

na budyniowy krem kokosowy
150 g masła,
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g),
20 g mąki ziemniaczanej (około 2 łyżek),
2 i 1/4 szklanki mleka (560ml),
4 i 1/2 łyżki cukru pudru (lub do smaku),
60 g wiórków kokosowych

2 galaretki ananasowe lub cytrynowe,
kilka plastrów ananasa z puszki,
sok ananasowy do przygotowania galaretek lub woda

Przepis na Ciasto Tropicana bez pieczenia, przygotowanie:

Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami. Dwa opakowania budyniu ugotować na 750 ml soku ananasowego, opcjonalnie dosłodzić do smaku (jak nie słodziłam). Gorący wylać na herbatniki. Na jeszcze ciepłym budyniu ułożyć kolejną warstwę herbatników.

Przygotować krem budyniowy kokosowy: połowę mleka podgrzać z wiórkami kokosowymi. W reszcie wymieszać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dodać do gorącego mleka z wiórkami, gotować, aż powstanie gęsty budyń. Zakryć folią, tak dotykała wierzchu budyniu, wystudzić do temperatury pokojowej. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo, po łyżce dodawać wystudzony budyń. Krem kokosowy wyłożyć na herbatniki. Schłodzić.

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zazwyczaj dodaję mniej wody; warto zamiast wody użyć gorącego soku ananasowego do przygotowania galaretek). Tężejącą galaretkę z pokrojonym ananasem wylać na dobrze schłodzony krem kokosowy. Chłodzić do całkowitego stężenia.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Tropicana No Bake Cake Recipe:

for a springform pan (24-26cm) or a square baking tray (24cm):

230 g of biscuits,
pineapple pudding layer:
750 ml of sweetened pineapple juice,
2 packages of vanilla pudding mix (40 g each)

for coconut buttercream:
150 g butter, room temperature
1 package of vanilla pufdding mix (40g),
20 g of potato starch or corn starch (approx. 2 tbsp),
2 i 1/4 cup of milk (560ml),
4 i 1/2 tbsp of powdered sugar (or to taste),
60 g of coconut shavings, unsweetened

2 packages of pineapple or lemon jello (70g each)
few slices of canned pineapple (do not use fresh, it won't set with the jello),
pineapple juice or water for preparing jellos

Arrange your biscuits on the bottom of the baking tray. Prepeare pineapple layer: prepare the pudding according to package instructions, but using just 750 ml of pineapple juice instead of milk. Pour hot pineapple pudding on top of biscuits. Cover with another layer of biscuits.

Prepare coconut buttercream: pour half of the milk to the pot, add coconut and heat well. To another half of the milk add starch and pudding mix, whisk well and add to the pot with hot milk. Cook, until thickens. Cover with foil (make sure foil touches the surface of the pudding) and wait, until reaches room temperature. Whisk room temperature butter with powdered sugar. Gradually add coconut pudding, mixing well after each addition. Place the coconut buttercream on top of the biscuits. Chill.

Prepare jellos according to package instructions (you can use hot pineapple juice instead of hot water for this purpose to make it more fresh and fruity). Pout thickening jello with chunks of pineapple on top of the coconut cream. Refrigerate, until sets completely.

56 komentarzy:

  1. Tasty cold cake. I love them.
    I'm sure this one will be delicious.
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  2. o, jak bez pieczenia to coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję Twój przepis bo uwielbiam ciasta bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto prezentuje się bajecznie! :)
    Uwielbiam takie deserki bez pieczenia :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności w sam raz do niedzielnej kawy .

    OdpowiedzUsuń
  6. Too rich for me I think (but would probably change my mind if I was offered a slice.

    OdpowiedzUsuń
  7. No bake? That's for me.
    Great color and shape! It looks mighty delicious!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie ciasta bez pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekne ciasto i napewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się, ale wolałabym, żeby było cytrynowe :P

    OdpowiedzUsuń
  11. This looks very, very good. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto prezentuje się przepysznie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi piace questa torta, sembra fresca e leggera.

    OdpowiedzUsuń
  14. You are really good at making layered cakes. This looks and sounds fabulous with the combo of coconut and pineapple flavours.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, pyszotka :) Akurat fakt, że to ciasto bez pieczenia to dla mnie na plus :)

    OdpowiedzUsuń
  16. This looks delicious and sounds easy to make. Thank you, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie przyszne ciasta bez pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie jadłam jeszcze takiego, fajnie że nie trzeba odpalać piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  19. Super, tropikalne smaki na pożegnanie lata :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super propozycja na przerwę kawową na wszelkiego rodzaju konferencje i eventy.
    Musimy koniecznie wypróbować przepis :)
    Pozdrawiamy!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda przepysznie, a miękkość kremu kokosowego dodaje smaku

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam ciasta bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Are you kidding me! 😉
    Now that, thanks to ALDI´s huge glovies, I can use the big oven you come around the corner with this?! LOL!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Pysznie moja mama robi podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszne ciasto na pożegnanie lata!

    OdpowiedzUsuń
  26. Kochana przepisy od ciebie są mistrzowskie. Uwielbiam ciasta bez pieczenia ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Pychota! I w dodatku nie trzeba piec, super!

    OdpowiedzUsuń
  28. Your pineapple cream pie is such a fabulous no bake recipe for these hot summer days... and I love the flavors!

    OdpowiedzUsuń
  29. This tropicana cake looks so sweet and tart! Thanks for sharing this great recipe. :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Coconut Buttercream , Way Cool - Excellent Photos There - Stay Strong

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  31. Ooh, a no bake cake! Just right for me! Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam takie ciacha! Koniecznie muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda pysznie, koniecznie muszę zrobić :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Smakowite ciasto i nie trzeba rozgrzewać piekarnika. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  35. This makes my mouth water, how good look this cake.
    What a delicious recipe, thank you!

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda świetnie :) Mi niestety wysiadł piekarnik i szukam inspiracji na zbliżające się urodziny. Jeden pomysł już teraz mam :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Looks good.
    These no bake recipes are popular.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  38. Jakie były by proporcje na dużą blachę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podwoiłabym ilość składników, tylko galaretek dałabym 3🙂

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger