maja 17, 2020

Jogurtowe bułeczki maślane / Fluffy Yogurt Rolls

Jogurtowe bułeczki maślane przepis
Jogurtowe bułeczki maślane
Jogurtowe bułeczki maślane przepis

Szukacie łatwego przepisu na domowe bułki pszenne? Maślane bułeczki jogurtowe to  pyszne, śniadaniowe bułki mleczne - miękkie i puszyste jak chmurka. Jeśli lubicie drożdżowe bułeczki, to zdecydowanie coś dla Was.



Nasze maślane bułki jogurtowe mogą wyrastać przez noc w lodówce (jak bułki nocne) albo tradycyjnie w ciepłym miejscu - wtedy wystarczy im 60-90 minut. Możecie zagniatać je ręcznie lub przy pomocy miksera. Jogurtowe ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w dotyku, wspaniale się z nim pracuje.

Śniadaniowe bułki mleczne upieczecie w dowolnej blaszce - ważne, by po wyrośnięciu wypełniały całą formę, wtedy po upieczeniu będą pięknie się prezentować jako bułeczki odrywane.

Maślane bułeczki jogurtowe możecie upiec na drożdżach suchych lub świeżych. To świetny pomysł na śniadanie albo podwieczorek. Dzięki temu, że nasze bułki mleczne nie są słodkie, doskonale pasują do słodkich i wytrawnych dodatków - najlepiej komponują się jednak z konfiturą, dżemem, miodem lub kremem czekoladowym.

Przepis na bułeczki maślane na jogurcie jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący. Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo, więc koniecznie wypróbujcie! Polecam, smacznego:)


Przepis na maślane bułeczki jogurtowe, składniki:


na 9 bułeczek:

3 - 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
20 g świeżych drożdży lub 1/2 łyżki suchych,
2 łyżki cukru,
łyżeczka soli,
jajko (w temperaturze pokojowej)
50 g masła,
1/2 szklanki ciepłego mleka (podgrzanego),
1/2 szklanki jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)

kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
opcjonalnie odrobina masła do posmarowania bułeczek po upieczeniu

Przepis na maślane bułeczki jogurtowe, przygotowanie: 


Do ciepłego mleka i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, solą, jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na 9 części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam blaszki o wymiarach 20x30cm), odstawić do podwojenia objętości na 40-50 minut (powinny się mocno napuszyć). Posmarować mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut. Opcjonalnie gorące bułeczki posmarować masłem (dla miękkiej skórki i połysku)

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Fluffy Yogurt Rolls Recipe:


for 9 rolls:

3 - 3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 1/2 tbsp od dry yeast,
2 tbsp of sugar,
1 tsp of salt,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1/2 cup of milk,
1/2 cup of Greek yogurt (room temperature)

few tbsp of milk to brush the rolls before baking,
some butter to smear the rolls after baking, optional (for softening the crust and nice shine)

Mix the yeast with milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides butter (use 3 cups sf flour at first - add more, if too sticky) . Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes or refrigerate overnight.
Divide into nine parts and form buns.  Place on a baking tray (20x30cm) lined with baking paper and let them rise for additional 40 to 50 minutes. Brush with some milk. Bake in 180 C for about 20 minutes. Immediately smear the top of each bun with some butter. Enjoy:)

64 komentarze:

  1. uwielbiam maślane pieczywo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Delicious recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś już po śniadaniu, ale w następny weekend spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. They sound good. Flour is coming back, but not yeast yet here. Something to look forward to.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie maślane bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ bym takie zjadła... ale masło, mleko, jogurt... ech :( a wyglądają tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. These look so delicious and I am so hungry after my walk, wish they were here on my table! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. Dear Natalia! I like such fluffy yogurt rolls! Now I am your YouTube canal reader too.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you so much, it means a lot to me! Have a lovely day☺

      Usuń
  9. They do look good and they are spongy when you touch them, enjoyed the video.
    Take care.

    OdpowiedzUsuń
  10. So soft and tender...almost like a cake :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychota! Uwielbiamy takie robić <3 Ostatnio mama dodała do nich owocowe nadzienie i posypała skórką pomarańczy, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chęcią przetestuję przepis. Ostatnio stałam się miłośniczką własnoręcznie robionych smakołyków, a takie bułeczki idealnie się sprawdzą :)
    Carrrolina Blog-klik

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  14. Już czuje ich smak z nutellą, albo zwykłe z kakao :) albo nutella i mleko - smak dzieciństwa ♥

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne bułeczki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. They look amazing, Natalia, especially when you broke them apart in the video! I can't want to taste these:) Thank you!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you so much for supporting my channel, Chris! You're the best 😊 Have a lovely day ☺

      Usuń
  17. Uwielbiam takie bułeczki 😉

    OdpowiedzUsuń
  18. These look so good. Yeast hasn't been available here since the pandemic started, but I'm not sure why.

    OdpowiedzUsuń
  19. Zwyczajnie narobiłaś mi smaka na takie bułeczki :D
    Przepis chętnie wypróbuję :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Yum! What could smell or taste better than fresh baked rolls and bread?

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie wyglądają, idealne na pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam bułeczki maślane! wyglądają mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  23. Nice, soft, and savory rolls!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ależ puszyste :) Na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ajajaj, aż sie głodna zrobilam, a nie mam nic słodkiego pod ręką :(

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam maślane bułeczki, Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Najchętniej zjem z czekoladą <3

    OdpowiedzUsuń
  28. Super! Bardzo prosty przepis, a efekty końcowy z pewnością smakowity!
    dreamerworldfototravel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. These look nice and fluffy!

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglądają przepysznie. Jak taka jadalna chmurka!

    OdpowiedzUsuń
  31. I have not seen yeast in the shops for months now, hopefully it will soon return to the shelves. Keep well, Diane

    OdpowiedzUsuń
  32. Fresh baked rolls are my weakness. I'd kill for a batch of these!

    OdpowiedzUsuń
  33. Meravigliosi!!!
    Ciao, buona serata!

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyglądają wyjątkowo apetycznie! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam bułki maślane a Twoje wyglądają naprawdę smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  36. Complimenti, sono favolosi!

    OdpowiedzUsuń
  37. Oh WOW...these rolls look amazing!! And I have finally managed to find some yeast in one of our local stores...so here goes...👍👍
    Thank you so much!

    Stay safe and happy!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  38. Don't those rolls look luscious? I bet the addition of yogurt makes them nice and moist.

    OdpowiedzUsuń
  39. Bułki wyglądają przepysznie! Dziękujemy za udostępnienie przepisu. Życzymy bezpiecznego i zdrowego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
  40. Oh the recipe looks so good and yummy darling
    xx

    OdpowiedzUsuń
  41. wonderful Natalia ! I love bread!!! xo

    OdpowiedzUsuń
  42. Ale pyszności i przepis prosty w wykonaniu. Zapisuję i w wolnej chwili będę szaleć w kuchni. ;)

    OdpowiedzUsuń
  43. Wow Natalia this bread looks amazing! My mouth is watering. I love bread but it does not love me back!

    OdpowiedzUsuń
  44. Mi niestety nie wyszły :-( prosze o informacje czy mleko ma być podgrzane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mleko musi być podgrzane, inaczej drożdże się nie uaktywnią - w pierwszym zdaniu w przepisie napisalam, że do ciepłego mleka i cukru dodajemy drożdże. Teraz także dopisałam to przy liście składników.Do ciasta drożdżowego mleko musi być przyjemnie ciepłe, nie za gorące, bo zabije drożdże, ale też nie powinno byc zimne. Jeśli drożdże są spienione, to znaczy, ze wszystko jest w porządku i można działać dalej,to znaczy dodać do mąki i zagniatać. Jeśli po kilku minutach nic się z nimi nie stało, nie spieniły się, to znaczy,ze mleko było za zimne lub za gorące. Mam nadzieję, że teraz bułeczki wyjdą ☺ Pozdrowienia☺

      Usuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger