maja 13, 2020

Kurczak w sosie z botwinką / Chicken in Young Beet Greens Sauce

Kurczak w sosie z botwinką przepis
Kurczak w sosie z botwinką

Korzystacie już z sezonu na botwinkę? Być może oprócz zupy, będziecie mieli ochotę wykorzystać młode buraczki i liście do kompletnie nowego dania. Kurczak w sosie z botwinką, to dla mnie odkrycie roku. Jeśli szukacie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Kurczak w sosie botwinkowym wyróżnia się pięknym, różowym kolorem. Wygląda zupełnie inaczej niż wszystkie dania mięsne. Sos z botwinką jest bardzo łagodny i kremowy. Zamiast parmezanu, możecie dodać do niego odrobinkę startego żółtego sera. 

Do kurczaka w sosie z botwinką używamy piersi bez skóry i kości. Możecie ją oprószyć swoimi ulubionymi przyprawami. Jeśli wolicie, możecie pierś przekroić na kotlety, zamiast na kawałki jak do gulaszu.

Kurczak w sosie z botwinką to wspaniałe, wiosenne danie, zupełnie inne niż wszystkie. Pysznie smakuje z ziemniakami i surówką. Polecam, smacznego:)

Jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, wypróbujcie też moich kotletów po zbójnicku:




Kurczak w sosie z botwinką, składniki:


500 g piersi kurczaka,
cebula,
duży ząbek czosnku,
mały pęczek botwinki,
ok. 200 g śmietanki 30%,
ok. szklanki bulionu drobiowego lub wody,
opcjonalnie kilka łyżeczek startego parmezanu,
opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej,
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek (lub inne ulubione suszone zioła),
posiekany świeży szczypiorek, koperek lub natka pietruszki


Kurczak w sosie z botwinką, przygotowanie:


Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Oprószyć przyprawami, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i starte na tarce lub drobno posiekane buraczki z botwinki. Smażyć kilka minut. Dodać drobno posiekany czosnek i posiekane liście botwinki. Krótko smażyć, aż liście zmiękną. Zalać całość bulionem lub wodą i śmietanką, opcjonalnie dodać parmezan. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Dusić kilka chwil, jeśli sos jest za gęsty, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej z 1/4-1/3 szklanki wody. Dodać usmażone mięso. Podgrzać całość. Posypać posiekanymi świeżymi ziołami.

Zmodyfikowany przepis ze strony: Kwestia smaku

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Chicken in Young Beet Greens Sauce Recipe:

500 g of chicken breast,
1 onion,
1 large clove of garlic,
1 small bunch of young beet greens,
approx. 200 g of heavy cream,
approx. 1 cup of chicken stock or water,
few tbsp of grated parmesan, optional,
1 tsp of potato starch (or corn starch), optional
seasonings: salt, pepper, sweet paprika, marjoram, thyme (or use your favourite dry herbs),
some chopped chive, dill or parsley

Cut the chicken into bite size pieces. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until tender. Set aside. To the same pan, add chopped onion and grated or finely chopped young beets. Cook, stirring for few minutes. Add finely chopped garlic and chopped young beet greens (leaves). Cook for additional minute or so, ur until wilts. Pour in chicken stock and cream. Add some parmesan. Simmer on low for few minutes. Season with salt, pepper and marjoram, to taste. If the sauce is too thin, thicken it with some slurry (1 tsp of starch mixed with 1/4-1/3 cup of water). Add the chicken to the sauce and warm everything through. Sprinkle with chopped chive, dill or parsley. Enjoy:)

Modified recipe from THIS site.

Also see my Chicken and Mushroom Skillet Recipe above:)

57 komentarzy:

  1. Love beautiful light purple colour...a marvelous dish!

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesting with the colour..

    OdpowiedzUsuń
  3. This sounds so very, very good, thanks! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Purple colour 😊 thanks for your recipes 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tego co pamiętam, to chyba nigdy w życiu nie jadłam botwinki, hmmm, muszę zobaczyć jak to się nazywa po niderlandzku i kiedyś zrobić

    Pozdrawiam!
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. The purple looks so good. Delicious!

    OdpowiedzUsuń
  7. Love the idea of cooking young beet greens.

    OdpowiedzUsuń
  8. Natalia this is a very beautiful dish! It just doesn't look like it taste good, it even looks good as in very pretty! I love the color of the sauce plus your plating was excellent as always.

    Thank you so much for your very kind comment on my blog Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  9. woww very nice. I love purple color too.
    I love Garlic either

    OdpowiedzUsuń
  10. The Ever So Famous Beet Sauce With Heavy Cream - Righteous

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  11. What a terrific way to use beet greens! And the color of this is magnificent. Terrific recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  12. It is wonderful that you have been cooking so much! This looks fantastic.
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  13. ooo tego przepisu jeszcze nie znałam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie!!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. I’ve never thought of combining chicken with beetroot. What a marvelous idea! You are very creative. 😊

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy pomysl a jak ładnie i kolorowo wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham botwinkę, ale przyrządzam z niej głównie zupę ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawe połączenie kurczaka z botwinką, sam bym na takowe nie wpadł. Musi być pyszne ;) Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. I don't know whether we can get young beet leaves here if you don't have them in the garden.
    I will have to check - love that colour.

    OdpowiedzUsuń
  20. Sounds delicious. I will certainly be giving this recipe a go.

    OdpowiedzUsuń
  21. botwinki jeszcze nie jadłam w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  22. Twoje przepisy zawsze mnie inspirują i dają myśl co nowego można ugotować :D
    To danie narobiło mi smaka :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. A good tasting and very good looking dish, Natalia! To think I used to throw away those beet greens:( Thank you for another wonderful recipe!

    OdpowiedzUsuń
  24. Dear Natalia, thank you for the lovely recipes! I enjoy chicken! So do my cats!

    OdpowiedzUsuń
  25. Hmmmm, that sounds yummy!
    "Sadly" I have beet root in a glass, but I will keep this in mind! Thank you!
    My fav-list keeps growing!

    OdpowiedzUsuń
  26. the colors so appealing.....must be delicious...

    OdpowiedzUsuń
  27. wygląda pysznie, uwielbiam dania z kurczakiem ;)
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  28. Such a beautiful colour! I have never tried best greens before, so this is a really exciting recipe to try! Thank you so much.😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  29. What a beautiful dish...it's so colourful! I'm sure it's as delicious as it looks!

    OdpowiedzUsuń
  30. Świetny pomysł, z botwinki najczęściej robię zupę, muszę spróbować z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Mniam, mniam chyba nie mogłabym się oderwać od jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  32. Jakoś mi takie połączenie nigdy nie wpadło do głowy,ale przyznam że chętnie bym spróbowała patrząc na zdjęcie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Kocham botwinkę. Super połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  34. I still have a few beets left from my winter garden--this looks like a must try! I love boots.

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Noi a casa utilizziamo raramente la barbabietola nelle nostre ricetta, ma questa è veramente invitante, sopratutto per il bel colore vivace che dà al piatto.

    OdpowiedzUsuń
  36. … it's certainly a colourful dish :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  37. Oh my. Doesn't this sound good.

    OdpowiedzUsuń
  38. Pysznie wygląda i zapewne pysznie smakuje.

    Zupełnie nowe dla mnie .

    OdpowiedzUsuń
  39. Makanan enak... nikmat sekali melihatnya

    OdpowiedzUsuń
  40. The color is so pretty! I have never cooked with beets before, but you're inspiring me to try now.

    OdpowiedzUsuń
  41. Ottimo piatto, mi piacciono molto le barbabietole!

    OdpowiedzUsuń
  42. Inny pomysł na kurczaka i botwinke

    OdpowiedzUsuń
  43. Ja to tak sobie tylko o tym sosie myślę. Nie umiem robić sosów, a taki przepis wydaje się fajny i chyba go wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  44. Wow, loving the look of this, great recipe and so colourful too. Angela xXx

    OdpowiedzUsuń
  45. botwinka to pychota! bardzo wiosenne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger