maja 22, 2020

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb Buns With Streusel Topping

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką przepis
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką przepis
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką przepis

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką - czy jest coś lepszego, co można upiec w sezonie rabarbarowym? Moim zdaniem rabarbar najlepiej smakuje właśnie w cieście drożdżowym, nieważne czy w cieście na dużą blachę czy w małych drożdżówkach.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką będą wyjątkowo pyszne, jeśli do ich przygotowania użyjecie pięknego, różowego rabarbaru. Różowe łodygi są słodsze niż zielone, ale oczywiście jeśli kupicie jasny, zielonkawy rabarbar, z powodzeniem możecie go użyć do tych słodkich, mlecznych bułeczek. Jeśli macie ochotę, rabarbar możecie połączyć z owocami (na przykład truskawkami), albo odrobiną dżemu.

Ciasto drożdżowe na drożdżówki możecie przygotować dzień wcześniej - może wyrastać w lodówce jak ciasto na bułki nocne. Z powodzeniem możecie je też mrozić (podobnie jak upieczone drożdżówki).

Jeśli chcecie, by kruszonka była naprawdę chrupiąca i pyszna, przygotujcie ją pierwszą i włóżcie do lodówki. Schłodzone i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką to wspaniały wiosenny klasyk. Są mięciutkie, puszyste, słodkie i delikatnie kwaskowate. Koniecznie upieczcie w tym sezonie, polecam, smacznego:)

Polecam Wam też moje puszyste jak chmurka bułeczki japońskie:


Przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką, składniki:


na 9 bułeczek:

3 - 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
20 g świeżych drożdży lub 1/2 łyżki suchych,
1/2 szklanki cukru (może być troszkę więcej),
szczypta soli,
jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej)
50 g masła,
szklanka mleka

kilka dużych łodyg rabarbaru,


na kruszonkę:

ok. 60 g zimnego masła,
ok. 6-8 łyżek mąki,
ok. 4-5 łyżek cukru

kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

na lukier: kilka łyżek mleka i kilka łyżek cukru pudru



Przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką, przygotowanie:


Przygotować kruszonkę: składniki połączyć i rozetrzeć palcami na grube okruchy (jeśli jest zbyt klejąca, dodać więcej mąki, jeśli jest za sucha, więcej masła). Włożyć do lodówki na czas przygotowania drożdżówek. 

Z podanej ilości cukru odjąć 2 łyżki. Do ciepłego mleka i 2 łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, solą i jajkiem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki. 

Po tym czasie podzielić ciasto na 9 części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podwojenia objętości na 40-50 minut (powinny się mocno napuszyć). Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić wgłębienie dnem małej szklanki. We wgłębieniu ułożyć obrane i pokrojony rabarbar. Posypać kruszonką. Posmarować brzegi drożdżówek mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut. Połączyć mleko z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru, oblać gotowe drożdżówki.

Chcesz być na bieżąco? Polub mój profil na Facebooku:



Rhubarb Buns with Streusel Topping Recipe:

for 9 buns:

3 - 3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 1/2 tbsp od dry yeast,
1/2 cup of sugar,
a pinch of salt,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1 cup of milk,

few large stalks of rhubarb


for the streusel topping:
60 g of cold butter,
approx. 6-8 tbsp of flour,
4-5 tbsp of sugar

few tbsp of milk to brush the rolls before baking

for the icing: few tbsp of milk, few tbsp of powdered sugar


Prepare the streusel topping: using your fingers, combine all the ingredients, until big lumps form. Chill in the fridge.

Mix the yeast with milk and 2 tbsp of sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides butter (use 3 cups of flour at first - add more, if too sticky) . Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes or refrigerate overnight.

Divide into nine parts and form buns.  Place on a baking tray lined with baking paper and let them rise for additional 40 to 50 minutes. Using a small glass, press each bun top, creating a deep dimple. Place peeled and chopped rhubarb inside. Brush the edges of each bun with some milk. Sprinkle with streusel. Bake in 180 C for about 20 minutes. Combine milm with powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze. Pour over the buns, Enjoy:)

Also see my Japanese Buns Recipe above:)

53 komentarze:

  1. These are absolutely perfect for my afternoon tea :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. That must be delicious!
    Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  3. These look very good indeed, I love rhubarb, too. Have a happy day, hugs, valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi! It looks delicious. I note the recipe. Thanks for sharing.
    I hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super takie domowe drożdżówki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. łapię drożdżówkę na drugie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądaja przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne, puszyste drożdżóweczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. What a great recipe, they look so tasty.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, już tak dawno nie jadłaam niczego z rabarbarem, tęsknie :(

    Miłego dnia!
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. They look perfect for the tea time!

    OdpowiedzUsuń
  12. Oh WOW...these look SO good!!
    Thank you so much for being such an inspiration in the kitchen...😊😊

    Have a lovely weekend...and stay safe, my friend.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam drożdżówki, ale rabarbaru nie znoszę :D

    OdpowiedzUsuń
  14. These look amazing, I do love rhubarb :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. I've never had anything like that but it sounds so good

    OdpowiedzUsuń
  16. It is far too early in my day for me to be drooling - but I am.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie domowe wypieki :D Super przepis :D
    Drożdżówki Tobie świetnie wyszły :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bet those taste good, I love rhubarb. Keep well, Diane

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowne, zjadłabym. Jak tylko pojawią się w okolicy rabarbary to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie bym je upiekła. Wydają się fajną wersją na biwak albo piknik!
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka!
    Jelonkowa

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają smakowicie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  22. W tym roku zaliczyłem dwa debiuty w kuchni, drożdżowy i rabarbarowy, więc przepis idealny! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. O jej, ależ mi zrobiłaś smaka na takie bułeczki!!! Uwielbiam domowe wypieki, a takie z owocami (hmmm... rabarbar chyba nie jest owocem ;))... najbardziej. Czy już się rozpoczął sezon na rabarbar??? Za tydzień jadę na wieś. Moja mama ma w ogrodzie rabarbar, więc będę miała taki eko, z pewnego źródła ;D!!! Z pewnością wypróbuje ten przepis :D!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, taki eko najlepszy! Zdecydowanie polecam, pozdrowienia☺

      Usuń
  24. Pyszne. U mnie ostatnio były z budyniem :-).

    OdpowiedzUsuń
  25. Yummy and easy! Will definitely try this soon, Natalia! Thank you:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wow, they look amazing.
    I’ve never had rhubarb.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ой, как вкусно! Симпатичные булочки!

    OdpowiedzUsuń
  28. Oh dear... you make receipes really delicious

    OdpowiedzUsuń
  29. The buns look delicious. We don't have rhubarbs here.

    OdpowiedzUsuń
  30. They look great, never thought of rhubarb in them.
    Take care.

    OdpowiedzUsuń
  31. Alquanto interessante questa ricetta.

    OdpowiedzUsuń
  32. I thinl it's yummy/ Thank you for the recipe )))

    OdpowiedzUsuń
  33. Looks so yummy! Thanks for sharing.
    Have a happy weekend.

    Infinitely Posh

    OdpowiedzUsuń
  34. Dziękuję za kolejny pyszny przepis. Mój ojciec uprawiał rabarbar i pamiętam, jak wybrał nam kawałek, a my zjedliśmy go zanurzony w cukrze.

    OdpowiedzUsuń
  35. Ale narobiłaś mi ochoty, będę piec:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Che bella ricetta! Complimenti!

    OdpowiedzUsuń
  37. Wyglądają jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Przypomniał mi się smak dzieciństwa
    Mama piekła ciasto z rabarbarem i kruszonką

    OdpowiedzUsuń
  39. Oh my goodness It looks fantastic xoxo Cris
    http://www.photosbycris.com.au/?p=6040

    OdpowiedzUsuń
  40. Czarujesz tymi bułeczkami :) piękne i apetyczne. Pachną nawet z fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Lubię rabarbar, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ide skołować rabarbar i piekę

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger