maja 24, 2020

Leniwe ciasto bez pieczenia z owocami (budyniowe, na herbatnikach) / Lazy No Bake Pudding Cake

Leniwe ciasto bez pieczenia z owocami budyniowe, na herbatnikach z galaretką przepis
Leniwe ciasto bez pieczenia z owocami (budyniowe, na herbatnikach)
Leniwe ciasto bez pieczenia z owocami budyniowe, na herbatnikach z galaretką przepis

Leniwe ciasto bez pieczenia  to owocowe ciasto budyniowe z galaretką i herbatnikami. Jest bardzo proste w przygotowaniu, poradzą sobie z nim nawet początkujący w kuchni.

Czy da się łatwiej przygotować ciasto warstwowe? Sprawdźcie na poniższym filmie:



Nasze ciasto na zimno z budyniem i herbatnikami możecie nazwać ciastem leniwej gospodyni - to deser bez miksera i pieczenia, z błyskawicznym przygotowaniem masy budyniowej. Nie trzeba tu ucierać masła z budyniem, obawiać się, czy krem budyniowy wyjdzie taki jak trzeba. Gorący budyń ugotowany z masłem zawsze się udaje.

Leniwe ciasto bez pieczenia składa się z kilku warstw herbatników i masy budyniowej: bananowej i czekoladowej. Pomiędzy warstwami budyniu znajdziemy tez polewę czekoladową. Jeśli wolicie, możecie zamiast polewy wykorzystać Wasz ulubiony krem czekoladowy typu Nutella - ciasto budyniowe będzie jednak wtedy słodsze.

W naszym cieście z budyniem i galaretką świetnie sprawdzi się sok / nektar bananowy, ale jeśli go nie znajdziecie, możecie wykorzystać też sok z owoców egzotycznych, ewentualnie sok pomarańczowy. To dzięki warstwie owocowej  ciasto budyniowe z herbatnikami wydaje się lekkie i inne niż wszystkie.

Nasze ciasto owocowe z galaretką to ciasto  z brzoskwiniami z puszki, ale kiedy pojawią się pierwsze owoce lata, koniecznie wypróbujcie wersji z truskawkami albo malinami. Jeśli chcecie, by Wasze ciasto na zimno było bardziej bananowe, pod warstwę galaretki wyłóżcie pokrojone na plasterki banany. Do naszego ciasta z masą budyniową pasują prawie wszystkie owoce.

Owocowe ciasto z budyniem i galaretką  to świetny pomysł na deser, gdy nie macie ochoty włączać piekarnika. Sprawdzi się tez jako tort na zimno. Koniecznie wypróbujcie przepis, smacznego:)


Przepis na leniwe ciasto bez pieczenia (budyniowe, na herbatnikach), składniki:


na blaszkę o wymiarach 35x25cm:

ok. 450 g herbatników

masa budyniowa bananowa:
1 l nektaru bananowego (lub soku/nektaru z owoców egzotycznych)
150 g masła
3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (opakowanie 40 g)

masa budyniowa czekoladowa:
2 budynie waniliowe bez cukru,
2 płaskie łyżki kakao,
750 ml mleka,
100 g masła,
3-4 łyżki cukru (lub do smaku)

polewa czekoladowa:
160 g czekolady (może być pół na pół mleczna z gorzką lub sama gorzka)
100 g śmietanki kremówki

2 galaretki (u mnie malinowe),
puszka brzoskwiń (850 g) lub inne ulubione owoce (truskawki, maliny, banany)

Przepis na leniwe ciasto bez pieczenia (budyniowe, na herbatnikach), przygotowanie:


Na spód blaszki wyłożyć warstwę herbatników. Przygotować masę budyniową bananową: około 600-700 ml nektaru podgrzać z masłem. Proszek budyniowy rozmieszać z pozostałym nektarem, dodać do gorącego nektaru z masłem. Mieszać i podgrzewać, do powstania gęstego budyniu bananowego. Gorącą masę budyniową wylać na herbatniki. Kiedy jest jeszcze ciepła, ułożyć kolejną warstwę herbatników.

Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance, wylać na herbatniki i natychmiast ułożyć na nich kolejna warstwę herbatników.

Przygotować masę budyniową czekoladową: podgrzać 400-500 ml mleka z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści, dodać kakao i rozmieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorącą wylać na herbatniki. Wystudzić całość.

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zawsze używam trochę mniej wody, niż zalecane na opakowaniu). Na budyniu ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie lub inne ulubione owoce. Zalać tężejącą galaretką. Chłodzić w lodówce kilka godzin lub całą noc, do całkowitego stężenia.


Przepis na krem budyniowy bananowy ze strony: malacukierenka.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Lazy No Bake Pudding Cake recipe:

approx. 450 g of biscuits,

for the banana pudding cream :
1 l of bottled banana juice (or exotic fruit juice / orange juice)
150 g of butter,
3 packages of vanilla pudding mix (1 package= 40 g)

for the chocolate pudding cream:
2 packages of vanilla pudding mix,,
2 tbsp of cocoa,
750 ml of milk,
100 g of butter,
3-4 tbsp of sugar (or to taste)

for the chocolate ganache:
160 g of chocolate (you can use all dark or half dark and half milk)
100 g of heavy creamy

2 packages of fruit jello (1 package = 70 g)
1 can of peaches (850 g) or any other fresh fruit of your choice (strawberries, raspberries, bananas)


Arrange some biscuits on the bottom of your baking tray. Prepare banana pudding: heat 700 ml banana juice with butter, until butter melts. Whisk vanilla pudding mix with remaining juice, make sure there is no lumps. Add it to the warm juice and heat it up, until you reach a consistency of a thick pudding (make sure to stir constantly).  Pour the hot banana pudding on top of your biscuits. Add another layer of biscuits on top of that.

Melt the chocolate in hot cream. Stir. Pour it over the biscuits. Add another layer of biscuits on top of the ganache.

Prepare chocolate pudding: heat 500 ml of milk with sugar and butter.Add cocoa powder and whisk, make sure there is no lumps. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour hot pudding over the biscuits. Chill.

Prepare the jellos according to package instructions. Chop your fruit and arrange them on top of the cake. Pour thickening jello on top of the cake. Chill for few hours (best overnight), until sets completely. Enjoy:)

Banana pudding recipe from this site: malacukierenka.pl


56 komentarzy:

  1. Hmmm. Looks delicious. I am trying to lose weight.

    OdpowiedzUsuń
  2. The layers are so gorgeous. And no bake is definitely a bonus esp. when the weather is getting WARM!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam robić takie proste ciasta bez pieczenia, są pyszne i nie zajmują dużo czasu. Muszę kiedyś zrobić to ciasto, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawe, jeszcze takiego nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Now that looks delicious.
    Take care.

    OdpowiedzUsuń
  6. This pudding looks beautiful, colorful, and tasty!

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto wygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje. Uwielbiam ciasta z budyniem. To jest bez pieczenia, więc musi się udać. Zapisuję przepis.
    Pozdrawiam w niedzielę.

    OdpowiedzUsuń
  8. This sounds great, and a good recipe for making in summer when it's too hot to bake. Thanks for sharing, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda naprawdę obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. It is gorgeous, and just perfect for spring & summer. Would be wonderful at a picnic or to take to church.

    OdpowiedzUsuń
  11. Może i leniwe, ale wygląda (i na pewno smakuje) wybornie!! Pozdrawiam niedzielnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie przepisy, ciasto wygląda efektownie, a wysiłek niewielki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbuję w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  14. How Cool Is That - A Simple Dish That Everyone Will Enjoy - Well Done

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks great 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda fajnie i na pewno jest smaczne. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mogłabym wyjeść choćby samą masę bananową i byłabym zadowolona :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja powinnam tutaj mieć specjalną WIELKĄ czcionkę, w której będę za każdym razem DZIĘKOWAĆ ♥ Jutro robie to ciastko, to coś dla mnie gdzie ostatnio mam dużo pracy, mało czasu więc ciastko bez pieczenia to odpowiednie ciastko na ten okres :) Kocham budyń, herbatniki i owoce - ale zamieniłabym chyba na truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, z truskawkami będzie zdecydowanie najlepsze!☺ Pozdrowienia ☺

      Usuń
  19. Wygląda całkiem spektakularnie jak na leniwe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  20. I love that this is no bake! And it looks absolutely incredible.
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  21. Thank you for sharing this recipe.
    It looks delicious in your photographs.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  22. Let's eat the whole thing!!! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Hello, Natalia! I like baking pies! Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  25. Oh this looks really amazing...and is just the thing on a hot summer's day like today, when it is too hot to be slaving over a hot oven!!
    Oh thank you so much, I will give it a try.:))

    Have a great day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda przepysznie, moja mama często robi podobne :D

    OdpowiedzUsuń
  27. ja muszę sobie takie cudo zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
  28. Lubię takie przepisy bez pieczenia. Mam ich kilka na wszelki wypadek :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  29. Very great recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam takie ciasta. Aż mi ślinka poleciała

    OdpowiedzUsuń
  31. wygląda smacznie, ale neistety nie przepadam za budyniem :(

    OdpowiedzUsuń
  32. Un dolce freddo molto goloso!

    OdpowiedzUsuń
  33. Kocham wszystko, co budyniowe! :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda wyśmienicie! Chętnie wypróbuję w wolnym czasie <3

    OdpowiedzUsuń
  35. ooo to coś bardzo dla mnie ;)!

    OdpowiedzUsuń
  36. Oh my gosh, this looks and sounds soooo good. It's making me hungry:) I'm going to have to get something to eat:)

    OdpowiedzUsuń
  37. This will be an excellent dessert to make in the summer, when it is too hot to bake! Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  38. You had me at No-Bake! It's too hot here to turn the oven on, so this is a great summertime dessert.

    OdpowiedzUsuń
  39. Lubię takie leniwe ciasta, a te bez pieczenia to w sam raz na wiosnę i lato 😉

    OdpowiedzUsuń
  40. leniwe czy nie wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  41. Colorful, sweet, and easy. Sounds great!

    OdpowiedzUsuń
  42. Jak jeszcze mogłam jeść nabiał, to uwielbiałam ciasta z budyniem :) samego nigdy nie lubiłam, ale w cieście pychota <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger