maja 10, 2020

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i beszamelem / Potato Salmon Casserole

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i beszamelem
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i beszamelem 
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i beszamelem przepis


Szukacie pomysłu na obiad z rybą w roli głównej? Moja ziemniaczana zapiekanka z łososiem i beszamelem to łatwy przepis na rybę z piekarnika z warzywami. Jeśli lubicie łososia, taka rybna zapiekanka warzywna może Wam bardzo posmakować.

Zobaczcie wykonanie krok po kroku na moim filmie:


Zapiekankę łososiową możecie przygotować z łososiem lub pstrągiem łososiowym. Jeśli nie macie czasu, do  naszej ziemniaczanej zapiekanki możecie użyć łososia z puszki. Kiedy używacie filetów, pamiętajcie, że ryba nie musi być zupełnie wysmażona. Lepiej, gdy będzie jeszcze troszkę surowa w środku - łosoś będzie przecież zapiekany w piekarniku, w tym czasie na pewno się dopiecze.

Moja zapiekanka z łososiem i ziemniakami zawiera też sporo warzyw. Jeśli nie przepadacie za cukinią, w zapiekance świetnie sprawdzi się na przykład brokuł. Ryba z piekarnika będzie smakować dobrze z Waszymi ulubionymi jarzynami. Możecie też doprawić je tak, jak najbardziej lubicie.

Aby przyspieszyć sobie pracę w dniu przygotowania obiadu, możecie ugotować ziemniaki w mundurkach dzień wcześniej. Kolejnego dnia świetnie sprawdzą się w zapiekance. Możecie też wykorzystać ziemniaki, których ugotowaliście za dużo do innego posiłku.

Ziemniaczaną zapiekankę z łososiem pieczemy z beszamelem. To prosty przepis na sos, który pasuje nie tylko do ryby i warzywnej zapiekanki łososiowej, wypróbujcie go także w innych wersjach zapiekanki ziemniaczanej albo makaronowej.

Łosoś z piekarnika to świetny pomysł na obiad - jeśli macie ochotę na rybę z warzywami, koniecznie wypróbujcie ten przepis, Zapiekanka łososiowa dobrze smakuje z sałatką lub zestawem surówek. Polecam, smacznego:)


Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i beszamelem, składniki:


2 filety z łososia lub pstrąga łososiowego (ok. 400 g - użyłam jeden kawałek mniej niż przygotowuję na początku filmu),
mała cukinia,
czerwona papryka,
por (lub cebula),
2 ząbki czosnku,
6-7 ugotowanych ziemniaków,
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

na beszamel:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 szklanki mleka,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

kilka łyżek startego parmezanu,
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej

Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i beszamelem, przygotowanie:


Łososia oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i granulowanym czosnkiem. Smażyć kilka minut z każdej strony (ryba nie musi być usmażona w stu procentach). Odłożyć.

Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć pokrojone w kostkę warzywa: por, cukinię i paprykę. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać, by stworzyć zasmażkę. Dolać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając (jeśli sos będzie trochę rzadki, zgęstnieje w piekarniku). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ugotowane ziemniaki pokroić w grube plastry, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ułożyć usmażone warzywa. Na warzywa ułożyć pozbawioną ości rybę. Zalać całość beszamelem. Posypać startym parmezanem i bułką tartą. Zapiekać około 20 minut w 180C. Zapiekanka łososiowa dobrze smakuje z sałatą lub zestawem surówek.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Potato Salmon Casserole Recipe:

2 salmon fillets (approx. 400 g),
1 small zucchini,
1 red bell pepper,
1 small leek or onion ,
2 cloves of garlic,
6-7 of cooked potatoes,
seasonings: salt, pepper, thyme, granulated garlic, nutmeg, Herbs de Provence

for the bechamel sauce:
2 cups of milk,
2 tbsp of butter,
2 tbs of flour,
salt, pepper and nutmeg to taste

few tbsp of grated parmesan,
few tsp of breadcrumbs, optional

Sprinkle the fish with salt, pepper, thyme and granulated garlic. Heat a small amount of oil in a pan, add the fish and cook for few minutes on both sides (it doesn't have to be fully cooked through). set aside.

To the pan, add diced zucchini, red bell pepepr and leek. Cook, stirring, for few minutes. !dd the garlic, cook for additional 30 seconds or so and season with salt, pepper and Herbs de Provence.
Prepare the bechamel: melt the butter, add flour and whisk quickly, creating a roux. Add the milk. Cook, until thickens for few minutes (make sure to whisk constantly). Season with salt, pepper and nutmeg. If the sauce is a bit too thin, it will thicken nicely in the oven.

Slice the potatoes and place them into the buttered baking dish. Sprinkle with salt, pepper and nutmeg. Add cookedd vegetables and crumbled flesh of the fish (make sure to remove all the bones). Pour bechamel sauce on top. Sprinkle with parmesan and breadcrumbs. Bake for about 20 minutes in 180C.

72 komentarze:

  1. Ottimo con il salmone, mi piace molto!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Very tasty!
    Have a blessed Mothers day! 🌸

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia, więc i to danie na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. This sounds great, I love salmon. Thanks for sharing, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. That sounds simple - and very tasty. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  6. That looks like a well balanced and delicious meal.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawa wersja, jeszcze takiej nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Delicious dish! Thank you for review!

    OdpowiedzUsuń
  9. salmon make me hungry....
    o, we may combine with potatoes...thank you for your recipe

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapiekanka to zawsze dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Omg ja nie lubię łososia, ja go kocham. Tak samo i cukinię i brokuł i ziemniaki, więc mniam mniam, chętnie bym zjadła!!!

    Pozdrawiam :)
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Delicious recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapiekanka wygląda na przepyszną :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Znam kogoś kto lubi zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny obiad, bardzo lubię zapiekanki, dla mnie to zawsze dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Now this sounds like such a delicious recipe! I've never had a casserole with salmon before, but I love salmon xo

    OdpowiedzUsuń
  18. Mouthwatering!!!Thanks for the recipe,I will try to make it soon!

    OdpowiedzUsuń
  19. HAPPY MOTHER'S DAY - COVID 19 STYLE - WHAT EVER WAY IT IS! ☺
    LOVE, SANDIE♥

    OdpowiedzUsuń
  20. Nawet na kolację bym teraz zjadła coś tak dobrego :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Dla mnie zapiekanka w każdej formie to bomba!

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie spotkałam się wcześniej z tym przepisem, ale zapiekanka prezentuje się smakowicie :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. We love salmon, so I am sure this must be excellent. Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię zapiekanki ale muszę przyznać że z rybą nie robiłam. Fajny przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  25. I wonder if it can be made with squash? I'm being overrun with squash!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  26. We are fond of salmon and this recipe I like very much!♥

    OdpowiedzUsuń
  27. Super połączenie. Też muszę zrobić taki obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  28. That looks nice and I bet it's tasty.

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszna propozycja obiadowa, bardzo lubimy zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Hello, the casserole looks delicious. Thank you for the recipe! Enjoy your day, wishing you a happy new week!

    OdpowiedzUsuń
  31. This looks like a great way to include fish in the diet in a different way. Love it. Angela xXx

    OdpowiedzUsuń
  32. Warianty przepysznego przetworzonego łososia, dzięki za przepis. Pozdrowienia z Indonezji

    OdpowiedzUsuń
  33. WOW...I really adore salmon, so can't wait to try this delicious looking recipe!
    Thank you so much for sharing...😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  34. Jedno garnkowa szybka propozycja fajny pomysł - chyba i surowa ryba mogła by być, bo łosoś szybko dochodzi ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo lubię takie zapiekanki.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  36. More deliciousness from the best of the best food bloggers!! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda znakomicie...Na pewno spróbuję. Pozdrawiam pa...

    OdpowiedzUsuń
  38. Ja uwielbiam łososia :) w jednej knajpce lubie chodzić wlasnie na zapiekankę z ziemniakami i łososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Z chęcią się zainspiruje przepisem :) uwielbiam łososia w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  40. O ja cie wygląda pysznie :)

    Buziaki:*
    Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  41. Dear Natalia, this is another recipe I wish to try. I really like your cooking, great recipes, good ingredients and fantastic results. My husband doesn't like fish all that much but salmon is one of those he eats and I am sure that in this combination, he will love it!

    OdpowiedzUsuń
  42. wygląda pysznie :) choć cukinia niestety to danie dyskwalifikuje :P jakoś nie umiem się przekonać :P

    OdpowiedzUsuń
  43. Muszę w tym tygodniu przygotować jakąś zapiekankę ;)

    OdpowiedzUsuń
  44. Natalia, thank you for the tasty recipe! I like this dish! Thank you for your comments in my blogs.

    OdpowiedzUsuń
  45. Osobiście uwielbiam zapiekanki! Ta wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  46. Natalia! This is something I can both cook and would very much enjoy eating as well! But since Salmon is very expensive here in the Philippines (100% of salmon here is imported from Norway and Alaska) so maybe I can use ham or chicken it it's place right? or maybe tuna :)

    OdpowiedzUsuń
  47. This look so good,I must try it!
    You have amazing recepies,I love your blog,even follow you now!Hope you'll sometimes visit and maybe follow mine too!
    beautyqueen000.blogspot.rs

    OdpowiedzUsuń
  48. that's looks delicious, Natalia! Salmon is something I never cook but perhaps I should try it!

    OdpowiedzUsuń
  49. Masz tutaj tyle komentarzy. Musisz być bardzo sławny. Jestem dumny z tego, że jestem jednym z twoich przyjaciół w Internecie. Nawiasem mówiąc, przepis jest pyszny. Pewnego dnia spróbuję ich w domu.

    Dziękuję za wizytę na moim blogu
    Niedługo będę tu znowu

    Pozdrowienia z Indonezji

    Asep Haryono

    OdpowiedzUsuń
  50. Wyglada niezwykle smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  51. Koniecznie muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  52. O, wygląda mega! Nie dośc, że apetyczna, to jeszcze bardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Zapiekanka z tunczykiem z twojego przepisu zadomowił sie u mnie na dobre. Ta również przygotuję

    OdpowiedzUsuń
  54. coś dla mnie! a ja na maksa uwielbiam łososia <33

    OdpowiedzUsuń
  55. I don't eat fish or meat, but this looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  56. It looks delicious! We love salmon and this would be perfect for it!

    OdpowiedzUsuń
  57. Aż mam ochotę zrobić zapiekankę ziemniaczaną! Ale dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Takiej zapiekanki jeszcze nie robiłam, a ostatnio dosyć często goszczą na moim stole 😉

    OdpowiedzUsuń
  59. Salmon is a favourite fish of ours.
    Many thank for sharing this recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  60. That sounds like a hearty and healthy meal.

    OdpowiedzUsuń
  61. Myślę, że mój partner by chętnie taką zjadł :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger