maja 08, 2020

Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków / Potato Water Bread

Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków przepis
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków 
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków przepis
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków przepis

Dziś zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków - brzmi dziwnie? Za to smakuje rewelacyjnie! Jeśli kiedykolwiek piekliście chleb ziemniaczany (lub bułki z ziemniakami), wiecie, że charakteryzują się wyjątkowo miękkim i puszystym wnętrzem. Taki właśnie jest ten prosty chleb bez formy - delikatny i puszysty w środku z delikatnie chrupiącą skórką. To jeden z lepszych pszennych chlebów, jakie piekłam. Nic dziwnego, to w końcu przepis samej Nigelli Lawson.

Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków możecie upiec z dodatkiem suchych lub świeżych drożdży. Jeśli chcecie, może to być chleb nocny, przygotowany wieczorem i wyrastający w lodówce przez noc - będzie gotowy do upieczenia rano. Może też wyrastać tradycyjnie w ciepłym miejscu, około 60-90 minut.

Jeśli nie macie wprawy w formowaniu bochenków, możecie upiec go w podłużnej foremce (keksówce), ale ja bardzo lubię formować bochenek sama. Nasz prosty chleb drożdżowy możecie też upiec na jasnej mące orkiszowej zamiast pszennej.

Pszenny chleb z wodą z gotowania ziemniaków nie tylko świetnie wpisuje się w trend zero waste, ale przede wszystkim fantastycznie smakuje. To łatwy chleb powszedni, świetny do przygotowania kanapek i grzanek. Bardzo polecam, smacznego:)

Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem chleba, polecam mój przepis na najprostszy chleb dla leniwych:





Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków, składniki:


500 g mąki pszennej,
7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych,
łyżeczka cukru,
1/2 łyżki soli,
200-300 ml ciepłej wody z gotowania ziemniaków (u mnie 200; woda nie była solona),
łyżka oleju lub rozpuszczonego masła

na glazurę:
100 ml wody,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)

Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków, przygotowanie:


Do 200 ml wody z gotowania ziemniaków dodać drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej lub masło - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie za suche, dodać więcej wody. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce lub na noc do lodówki. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zawsze robię to w ten sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Zagotować wodę z mąką ziemniaczaną, posmarować bochenek. Piec w 220 około 35 minut (jeśli pieczemy w foremce, czas pieczenia wydłuży się o 10-15 minut).

Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z książki pt.:,,Jak być domową boginią".

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:





Jakiś czas temu miałam okazję współpracować z firmą Polskie Młyny. Kilka dni temu otrzymałam niespodziewaną paczkę od firmy z nowymi produktami oraz informacją, że Polskie Młyny otwierają sklep online. Planują również poszerzyć asortyment między innymi o świeże makarony i często używaną we włoskich przepisach semolinę. Jeśli jesteście fanami włoskiej kuchni albo po prostu lubicie kupować online, zdecydowanie warto to zapamiętać!

W mojej paczce niespodziance znalazły się dobrze mi znana mąką szymanowska, fantastyczne mieszanki do wypieki domowego chleba na drożdżach i pizzy, mieszanki ryżu z soczewicą BIO (produkty BIO zawsze cieszą mnie najbardziej:)),  oprócz tego również mieszanki do gofrów, ciasta kruchego i placuszków. Podobny zestaw możecie zamówić na stronie firmy. Jest w czym wybierać! Ja już zabieram się do testowania:) Zapraszam Was na stronę sklepu (TUTAJ).






Potato Water Bread Recipe:
500 g of bread flour,
7 g od dry yeast lub 20 g fresh,
1 tsp of sugar,
1/2 tbsp of salt,
200-300 ml of warm potato water (water from cooking potatoes - I have used 200 ml),
1 tbsp of melted butter or oil

for the glaze:
100 ml of water,
1/2 tsp of potato starch

To 200 ml of potato water add yeast and sugar. Set aside for few minutes, until bubbly. Combine with flour and salt. Knead for about 10 to 15 minutes, adding oil or butter at last - if the dough seems dry, feel free to add more water. Knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for 60-90 minutes or refrigerate overnight. Form a loaf ( I always do that by flattening the dough with my hand and rolling it up like a swiss roll cake). Place the loaf on a  tray lined with baking paper. Cover and let it rise for additional 30-40 minutes or until doubled in size. Prepare the glaze: boil the water with starch, until thickens. Set aside to cool for a bit. Cut the surface of the loaf few times and generously brush with the glaze. Bake for 35 to 45 minutes in 220 C. Enjoy:)

Modified recipe by Nigella Lawson ('How to be a domestic goddess').

58 komentarzy:

  1. The bread looks fantastic and a great use of potato water, Natalia. Waste not, want not.

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis, chleb wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudo <3 Ja robiłam z ogórkami i kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo mega, nigdy nie robiłam sama chleba, ale nie wydaje się aż tak trudny i super, że można taką wodę wykorzystać, bo u mnie często gotuje się ziemniaki :)
    Firmy nie znalam, ale zajrzę do nich za chwilę

    Życzę miłego dnia i zapraszam :)
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. This sounds so good. Great idea with the potato water! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. Dear Natalia, this recipw sounds fantastic. I am not eating carbs right now but I will try your recipe for my husband, I am sure that he will love it. So will my mother in law, I will make a great impression if I bake her this bread.
    I tried your chicken ucrainian goulash and posted the result in mt Facebook page, it was a total succes, everybody loved it. I also mentioned you, as the creator of the recipe and added links to your blog post and YouTube video, hope you won't mind.
    I love cooking and you are a great inspiration!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you so much for your lovely comment, you made my day with this!😊 Of course, I don't mind, actually I am sooo happy you loved this☺ I have to check your Fb to see the result! Have a lovely day and stay tuned for more recipes! ☺

      Usuń
  7. This looks so incredible! I haven't been doing a lot of cooking lately but this has inspired me today!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis na chleb, nie znałam takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. That looks amazing. I love the idea of using the potato water, a grat recipe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mam od kilku lat robi domowy chleb i jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis. Nie spotkałam się jeszcze z takim wykorzystującym wodę z ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  12. O ale super, że można wykorzystać wodę po ziemniakach. Zwłaszcza w czasach zero waste:)
    U mnie też dzisiaj post o gotowaniu;)
    Marie <3
    lesspanicmorefun.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Sounds interesting! Never seen this bread before. Looks so yummy in the photos :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Yum, it looks wonderful! I love both bread and potatoes!

    OdpowiedzUsuń
  15. Chleb wygląda wspaniale:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow! Wygląda cudnie. Ja nie znam się jeszcze na pieczeniu chleba, ale moja mama od długiego czasu piecze różnego rodzaju chleby i bułki. Uwielbiam!
    Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka!
    Werka

    OdpowiedzUsuń
  17. Yum. And doesn't the kitchen (and the house) smell wonderful when bread is baking.

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis w sam raz dla mnie . Pierwszy chleb na drożdżach już upiekłam . Teraz pora na inny przepis właśnie taki jak podajesz :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Nothing beats homemade bread for the win!

    OdpowiedzUsuń
  20. Oh this looks SO good!! I really want to try it...but there is still no yeast in our stores 😬
    As soon as I can find some, I will be baking!!
    Thank you so much.😊😊

    Have a great weekend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  21. Pamiętam, że Mama piekła chleb na wodzie po ugotowanych ziemniakach. Sama nie próbowałam a widzę, że warto:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Never heard of this kind of use of potatoe water. The resulting bread, however,looks fabulous, and I guess it tastes deliciously. IThe texture is probably moist and airy like with milk addition.

    OdpowiedzUsuń
  23. Oh, bet this smells and tastes wonderful! And YOU, Natalia, are the domestic goddess:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, I would love to be one! Thank you so much, Chris☺☺

      Usuń
  24. Nothing beats homemade bread! It's something I have been making a lot of during quarantine. This recipe sounds fantastic! Happy Weekend ♥

    OdpowiedzUsuń
  25. Pysznie wygląda. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  26. Fajne są takie przepisy, które pozwalają na wykorzystanie wszystkiego, co powstaje w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  27. Sounds very interesting. Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  28. musze w końcu i ja zorbić swój chlebek :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Pięknie wyglada ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Thank you! This looks delicious! And also, thank for providing instructions in English! :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. No na to bym nie wpadła :) a myślałam, że taka woda się do niczego nie nadaje ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Nie miałam pojęcia, że można użyć wody z gotowanych ziemniaków do chleba

    OdpowiedzUsuń
  33. I am collecting all your bread recipes to try when I manage to get some yeast! So far, all my efforts to get yeast have been useless! There is no yeast to be bought!

    OdpowiedzUsuń
  34. Ale woda z ziemniaków osoloną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam nieposolonej, ale można użyć słonej i ewentualnie odrobinę zmniejszyć ilość soli w chlebie (zależy jak mocno słona jest woda).

      Usuń
  35. Ty to masz pomysły:) właśnie ta miękkość i potencjalna wilgotność wypieku bardzo by mi odpowidała

    OdpowiedzUsuń
  36. Oryginalny przepis, nawet bym nie pomyślałabym, że wodę z gotowanych ziemniaków można w ten sposób wykorzystać 😏

    OdpowiedzUsuń
  37. Wspaniały pomysł na pieczywo!

    OdpowiedzUsuń
  38. Boski chlebek !😀 jak z dobrej piekarenki !😊 Dziękuję i polecam!😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało 😊 Bardzo dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia 😊

      Usuń
  39. w polskim przepisie nie pisze czy to 220 C czy 220 F i wlaczylam piec na 220F i po 5 min pieczenia sie zorientowalam ze to chyba nie mozliwe.. musi byc w Celcius.. ale rowniez dobrze ze przeczytalam po angielsku przepis i tam pisalo ze w Celcius.. chlebek rewelacja!! pycha! bede robic nastepny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało 😊 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia 😊

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger