maja 20, 2020

Zupa z młodej kapusty z pulpecikami / Young Cabbage Meatball Soup

Zupa z młodej kapusty z pulpecikami przepis
Zupa z młodej kapusty z pulpecikami
Zupa z młodej kapusty z pulpecikami przepis

Dziś na obiad poleca się zupa z młodej kapusty z pulpecikami. Ten łatwy przepis na kapuśniak inaczej niż zwykle to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny.

Pulpeciki do zupy z młodej kapusty możecie przygotować z ulubionego rodzaju mięsa mielonego, dobrze sprawdzi się drobiowe, wieprzowe, wołowe i mieszane. Do takiego delikatnego kapuśniaku świetnie pasują klopsiki z kurczaka lub indyka.

Kapuśniak z młodej kapusty możecie wykończyć zasmażką, przygotowaną z masła i mąki w  równych proporcjach. Ja najczęściej rezygnuję z tego dodatku. Gotową zupę obowiązkowo posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Zupa z młodej kapusty z klopsikami wystarczy za pełen obiad. Zawiera kapustę, marchewkę, ziemniaki i mięso. Jest bardzo pożywna i smaczna. Koniecznie wypróbujcie w sezonie na młodą kapustę, smacznego:)


Jeśli szukacie pomysłu na obiad z pulpecikami w roli głównej, polecam mój bigos cygański z klopsikami:



Zupa z młodej kapusty z pulpecikami, składniki:

1.5 - 2 l bulionu drobiowego,
główka młodej kapusty,
3 małe ziemniaki,
2 małe marchewki,
mały kawałek selera,
pietruszka,
biała część pora lub mała cebula,
ząbek czosnku,
kilka czubatych łyżek natki pietruszki lub koperku
sól i pieprz (do smaku)

na pulpeciki:

400-500 g mielonego mięsa,
mała cebula,
ząbek czosnku (opcjonalnie),
kilka łyżek bułki tartej,
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka


Zupa z młodej kapusty z pulpecikami, przygotowanie:


Przygotować pulpeciki: drobno posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe pulpeciki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być jeszcze surowe w środku), odłożyć. 

Poszatkować kapustę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć włoszczyznę i ziemniaki, drobno posiekaną cebulę i czosnek (można smażyć partiami, czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Gdy całość się zeszkli, zalać wszystko wywarem i dodać poszatkowaną kapustę oraz klopsiki. Gotować na małym ogniu do miękkości składników (ok. 20 minut). Dodać posiekane świeże zioła, doprawić do smaku. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:




Young Cabbage Meatball Soup Recipe:

1.5-2 l of chicken stock,
1 small young cabbage, shredded,
2 small carrots, grated,
a small piece of celeriac, grated (or 2 stalks of celery, chopped),
1 parsnip, grated,
3 potatoes, diced,
1 onion or small leek, 
1 clove of garlic,few tbsp of chopped dill or parsley,
salt and pepper, to taste

for the meatballs:
400-500 g of ground meatm
1 egg,
1 clove of galic (finely chopped and fried)
1 onion (finely chopped and fried),
few tbsp of breadcrumbs, 
seasongs: salt, pepper, sweet and hot paprika, marjoram (or any other dry herbs of youir choice)

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes, until golden. Remove to a plate. To the same pan add grated veggies, potatoes and onion (you can cook them in batches). Add finely chopped garlic. Pour in chicken stock, add cabbage and meatballs. Cook for about 20 minutes or until tender. Add fresh herbs. Season to taste.

Also see my Gypsy Meatball Stew Video Recipe above:)


58 komentarzy:

  1. I have never make meatballs soup with cabbage. Now I am really intrigued to give this a try too as they look so inviting and tasty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ma sono buonissime queste polpette! :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. I love soup, and this seems to me very tasty!
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi pomysł wspaniały podsunęłaś na dzisiejszy obiad !!! Dziękuję :) Pozdrawiam cieplutko :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Hello, Natalia! Today I've made the same soup! It's very tasty!

    OdpowiedzUsuń
  7. Thanks for your recipes 😊 have a nice day 🙋

    OdpowiedzUsuń
  8. That soup sounds very tasty even without the meatballs.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię takich zup :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajny i szybki przepis :)) dzięki ! dzieci są zachwycone

    OdpowiedzUsuń
  11. I have never tried anything like this before but it looks absolutely incredible! Thank you for sharing it!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  12. I'm loving the sound of this, you sure know how to come up with something different. Love it, Angela xXx

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapisuję ten przepis, Natalio. Zrobię go i może wreszcie wyjdą mi pulpety.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. The soup sounds fantastic, yummy! Have a great day, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  15. So yummy!Thanks for sharing!!!
    beautyqueen000.blogspot.rs

    OdpowiedzUsuń
  16. This looks so delicious, love all the ingredients together.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam kapusniaaak, ale chyba jeszcze nigdy w życiu nie jadlam pulpetów z kurczaka/indyka

    OdpowiedzUsuń
  18. ale pyszności, bardzo lubię taką młodą kapustkę w zupie, delikatna i ma ładny kolor, a te pulpety dopełniają na pewno jej smak!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja akurat nie przepadam za zupami z kapusty ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. I have cabbage in my refrigerator, now I need to make some meatballs, and I'm good to go with this soup!

    OdpowiedzUsuń
  21. pycha:) takie coś uwielbiam jeść:D

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię młodą kapustkę, a że ostatnio chodzi mi jakaś niebanalna zupa po głowie, to z miłą chęcią wypróbuję. Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. The soup looks healthy and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  24. No to w piątek będzie u nas taka zupka ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Looks so warm and comforting. AND healthy!

    OdpowiedzUsuń
  26. Robię zupę z młodej kapusty ale nie wpadłam na to że można dodać pulpeciki :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  27. This sounds delicious and filling.

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszności! Uwielbiam takie zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Taka zupa to pychota :D Moja koleżanka szukała nowego przepisu na jakąś zupę,
    więc Twój chętnie jej polecę :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  30. Trzy ulubione przedmioty, które lubię jeść; kapusta, klopsiki i zupa! Dziękuję, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  31. Thanks for the recipe. We do love a good meatball soup!

    OdpowiedzUsuń
  32. Cannot wait to try this, Natalia! We've had some chilly temperatures here recently, so you've got perfect timing! Thank you:)

    OdpowiedzUsuń
  33. I love cabbage with meatballs soup. I can eat a big bowl.

    OdpowiedzUsuń
  34. Love soup these days and often make it, must put some meat balls in it next time.

    OdpowiedzUsuń
  35. This looks delicious and very different to the kind of soup I usually make. I have just made some fresh chicken stock today so this soup would be perfect to make with it.Is it a traditional soup where you live Natalia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes, young cabbage soup is very traditional in Poland. Adding meatballs is just my idea to make the soup even more delicious😊 Have a lovely day☺

      Usuń
  36. Bardzo pysznie :) jestem fanką zup z pulpecikami :)

    OdpowiedzUsuń
  37. U nas w domu mówiło się na taką zupę "leniuch" :P uwielbiam! wieki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  38. kolejny fajny pomysł wart wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  39. Beautiful - What A Lovely Dish - Enjoy Your Weekend

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  40. Oh this looks wonderful...and really healthy too.
    I can't wait to try it! Thank you so much.😊😊

    Have a great weekend...and stay safe, my friend.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  41. Piatto molto invitante! Complimenti!
    Buona serata!

    OdpowiedzUsuń
  42. Sound excellent to me. Cheers, stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  43. Na pewno wyprobuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  44. Jakież to musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Certainly looks very tasty and I love the mix of vegetables in the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger