maja 29, 2020

Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką / Rhubarb Shortcake with Meringue and Crumble


Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką przepis
Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką 
Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką przepis
Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką przepis
Dziś zapraszam na wiosenny klasyk - kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką na dużą blachę. Jest bardzo proste w przygotowaniu, to pyszny sezonowy wypiek.

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką możecie przygotować z warstwą bezy lub bez niej, jeśli za nią nie przepadacie. Gdy zrezygnujecie z bezy, warto będzie zwiększyć ilość cukru w cieście. Rabarbar można wymieszać z owocami (na przykład truskawkami lub malinami) albo dżemem (dobrze smakuje z malinowym lub truskawkowym).

Pieczenie ciasta z rabarbarem możecie rozłożyć na dwa etapy. Samo ciasto kruche możecie zagnieść dzień wcześniej - chłodzone przez dłuższy czas ma po upieczeniu najlepszą strukturę i smakuje najlepiej. Drugiego dnia wystarczy przygotować warstwę bezy i rabarbaru.

Ciasto do naszego kruchego placka z rabarbarem świetnie znosi mrożenie. Możecie zagnieść je w dowolnym momencie, zamrozić i wykorzystać do ciasta rabarbarowego z bezą lub do szarlotki.

Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką to bardzo dobre, nieskomplikowane, lubiane ciasto. Pasuje do kawy i herbaty. Smacznego:)

Jeśli lubicie kruche ciasta z bezą, polecam moją szarlotkę słoneczną:


Przepis na kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml

5 żółtek,
250 g zimnego masła,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki,
ok. 2 szklanek pokrojonego w kostkę rabarbaru lub rabarbaru i owoców,
1/2 szklanki cukru pudru


5 białek,
szczypta soli,
3/4 szklanki cukru

kilka łyżeczek bułki tartej, opcjonalnie


Przepis na kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką, przygotowanie:


Masło posiekać z mąką i proszkiem (lub wyrobić palcami). Dodać żółtka, cukier i zagnieść w gładką kulę. Z ciasta odjąć 1/3.  Obie części ciasta schłodzić w lodówce około 30 minut lub dłużej. Większy kawałek ciasta wyłożyć palcami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub rozwałkować). Posypać bułką tartą. Rozłożyć rabarbar. Białka ubić ze szczyptą soli, a gdy będą prawie sztywne, stopniowo (po łyżce) dosypywać cukier. Miksować do uzyskania gładkiej, lśniącej masy bezowej. Wyłożyć na rabarbar, wyrównać. Mniejszy kawałek ciasta pokruszyć na wierzch. Piec godzinę w 180 stopniach. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Rhubarb Shortcake with Meringue and Crumble Recipe:

5 egg yolks,
250 g of cold butter, cubed,
2 tsp of baking powder,
3 cups of flour,
1-2 cups of chopped rhubarb,
1/2 cup of powdered sugar

5 egg whites,

a pinch of salt,
3/4 cup of sugar

few tsp of breadcrumbs, optional

 Add  butter to the flour and baking powder and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sugar. Take 1/3 out of the pastry. Cover both parts of the pastry with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes (or longer). Press larger part of the pastry  into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25 cm). Sprinkle with some breadcrumbs. Add rhubarb.  Beat the egg whites, until almost stiff peaks form. Gradually, spoon by spoon, add 3/4 cup of sugar. Smear the meringue on top of rhubarb. Crumble remain chilled pastry on top. Bake for about an hour in 180C. 

57 komentarzy:

  1. Koniecznie spróbuję, rabarbaru u mnie pod dostatkiem :D Wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Your recipes so often have me drooling.

    OdpowiedzUsuń
  3. I want some! I NEED this cake, now! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. o mniam, głodna jestem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny przepis, lubię ciasta z rabarbarem, a tu jeszcze jest kruszonka, która zawsze jest jedzona przeze mnie dość łapczywie. ;D Miłego piątku, tulę. :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh yummy! I should try making this!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. It's yummy! Thanks for your recipe )))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda:-) Ja najczęściej robię taką masę pod rabarbar z dodatkiem oleju i budyniu w proszku, tez pyszna.Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. I miss having fresh rhubarb as it doesn't grow well down here where it's too hot.

    OdpowiedzUsuń
  11. dear Natalia this one looks utterly DELICIOUS and YUMMY :)

    hope you and your precious family is doing good my friend !
    peace and joy!

    OdpowiedzUsuń
  12. So delicious! I love that extra meringue layer in between.

    OdpowiedzUsuń
  13. WOW, your recipes are always SO appetising...and this one is no exception!
    Rhubarb and shortcake...what a fantastic combination!!😊😊
    Thank you so much...

    Have a great weekend...and stay safe, my friend.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  14. I think I'll have this for breakfast!!! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Yummy yummy for my tummy! LOL
    Thanks for sharing!
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie takie ciasto chodzi mi ostatnio po głowie, trafiłaś z przepisem idealnie! <3 Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wygląda pysznie, aczkolwiek zrobiłabym je z czymś innym, nie lubię rabarbaru ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oh this looks yummy. Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  19. Great post, Thanks for sharing, x

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo takie lubię, a rabarbar już rośnie :D.

    OdpowiedzUsuń
  21. Now this looks amazing :-D

    OdpowiedzUsuń
  22. Que receta mas curiosa no la conocía, nunca he probar el ruibarbo.
    Gracias por compartir! Feliz fin de semana.

    OdpowiedzUsuń
  23. Looks so nice, many thanks for sharing the recipe details.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  24. taka rabarbarowa szarlotka, mniam, chyba nawet lepsza niż z jabłkami bo czasem jabłka są za słodkie, a to połączenie kwaskowego rabarbaru z bezą i kruszonką to poezja!

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudowne ciasto, rabarbar dodaje charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Tyle rzeczy naraz i jednocześnie wszystko co uwielbiam ajajajajaj

    OdpowiedzUsuń
  27. an unusual recipe that I have not seen. It has everything, and looks so yummy!

    OdpowiedzUsuń
  28. Moja ciocia często robi ciasta z rabarbarem, ale za nim nie przepadam. Podmieniłabym na inne owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  29. moja mama robi identyczne :D! mmmm! ale bym zjadła kawałek <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Oh yum! this looks so delicious, thank you for sharing!

    Hope you have a nice weekend ahead of you :)

    Away From Blue

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda przepysznie! omnomnomnomnom

    OdpowiedzUsuń
  32. I am exited to read your recipes! Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  33. Looks delicious. I am a great fan of rhubarb such a versatile ingredient.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja nie cierpię rabarbaru, moja babcia uwielbiała robić kompot z rabarbaru jak byłam mała i nigdy nie mogłam go pić przez smak :D Nawet w cieście go nie zdzierżę :D

    http://redamancyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  35. Kocham takie ciastka ❤️

    OdpowiedzUsuń
  36. Ja akurat bezę uwielbiam i na pewno bym z niej nie zrezygnowała <3

    OdpowiedzUsuń
  37. Jadłam w tym tygodniu, mama robiła, takie było pyszne. <3

    OdpowiedzUsuń
  38. Dalle ultime ricette che hai pubblicato noto con piacere che ti piace molto il rabarbaro.
    Questo dolce deve essere delizioso; un accostamento strano quello del rabarbaro che è amarognolo, con la meringa che invece è molto dolce, sicuramente da provare

    OdpowiedzUsuń
  39. Patrzenie na ciasto jest bardzo kuszące ... wygląda naprawdę dobrze. Dzięki twojemu przepisowi pewnego dnia moja mama spróbuje to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  40. Uwielbiam kruche ciasta i teraz narobiłaś mi wielkiego smaka :D
    Super przepis :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  41. Jakby się tyło od samego patrzenia to pewnie już bym była krąglejsza:) Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  42. This looks like it would go well with a hot cup of tea!

    OdpowiedzUsuń
  43. Pyszne ciasto.Lubię rabarbar w cieście :-).

    OdpowiedzUsuń
  44. Mmm, robiłam też ciasto z rabarbarem, ale trochę inne ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger