maja 15, 2020

Jogurtowe ciasto z rabarbarem / Yogurt Rhubarb Bread

Jogurtowe ciasto z rabarbarem przepis
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Jogurtowe ciasto z rabarbarem przepis
Jogurtowe ciasto z rabarbarem przepis

Jakim wypiekiem zacząć sezon rabarbarowy? Polecam mój przepis na proste, jogurtowe ciasto z rabarbarem na oleju, bez miksera. Ta błyskawiczna i banalnie prosta babka cytrynowa to idealny wiosenny deser, dla początkujących i nie tylko.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem zawiera sporo skórki z cytryny, dlatego jest też wyraźnie cytrynowe. Jeśli nie przepadacie za dodatkiem cytrusowego aromatu, po prostu pomińcie ten składnik. Nasza ekspresowa babka na oleju jest też niezwykle wilgotna i długo zachowuje świeżość - to dzięki dużej ilości greckiego jogurtu.

Puszyste ciasto z rabarbarem uda się każdemu - wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać trzepaczką. Nawet jeśli nigdy nie piekliście ciasta, ten wypiek na pewno się uda. Do jogurtowego ciasta pasują również wszystkie owoce - poza sezonem na rabarbar wykorzystajcie swoje ulubione, na które akurat będzie sezon. Ja piekłam tę prostą babkę w wielu wariantach smakowych i za każdym razem była pyszna.

Jeśli chcecie, wierzch ciasta jogurtowego z rabarbarem możecie posypać kruszonką albo ozdobić cytrynowym lukrem. Gdy bardzo Wam się spieszy, przełóżcie ciasto do foremek do muffinek - takie rabarbarowe babeczki upieczecie w 25 minut. Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:)

Wolicie ciasto z rabarbarem na dużą blachę? Polecam moje proste ciasto z owocami i kruszonką (zamiast owoców świetnie sprawdzi się rabarbar!):



Jogurtowe ciasto z rabarbarem, składniki:


na keksówkę o wymiarach 10x20 cm:
2 szklanki mąki  (używamy szklanki o pojemności 250ml),
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
duża szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie,
3/4 szklanki cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
ok. 6 małych, cienkich łodyg rabarbaru (lub 3 większe),
skórka starta z dużej cytryny

Jogurtowe ciasto z rabarbarem, przygotowanie:


W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, skórkę z cytryny, wanilię), w drugiej mokre (jajka, jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia składników). Do wyłożonej papierem blaszki nałożyć połowę ciasta, dodać połowę obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru, przykryć pozostałym ciastem i wcisnąć resztę rabarbaru. Piec w 180 stopniach  50-60 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Yogurt Rhubarb Bread Recipe:

2 cups of all purpose flour,
1 cup of Greek yoghurt,
2 tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla powder,
3/4 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
approx. 6 thin stalks of rhubarb or 3 large,
zest from 1 lemon
 Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, baking powder, zest and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Place half of the batter into the bread pan (10x20cm; lined with baking paper), add half of peeled and diced rhubarb stalks, cover with remaining batter and press remaining rhubarb on top.  Bake for 50 to 60 minutes. Enjoy:)



45 komentarzy:

  1. I love this recipe 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. That sounds very different - and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  3. I haven't baked anything with rhubarb yet...this quick bread is a perfect start. YUMMY!

    OdpowiedzUsuń
  4. delikatne ciasto i kwaśny rabarbar, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks great. I have rhubarb and Yogurt for lunch today, but no bread! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. Jogurtowe z owocami bardzo lubie :) Z rabarbarem musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. It's a little too warm for rhubarb here, but in other places I've lived, I've grown it and love the variety of uses. This bread looks delicious.

    www.thepulpitadnthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Puszyste, jogurtowe i do tego z rabarbarem, genialny przepis. Chcę zjeść to cudo, poprzez zdjęcia już bardzo kusi.

    Pozdrawiam cieplutko. :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Sezon na rabarbar, można piec :D

    OdpowiedzUsuń
  10. nice article guys
    have a nice day :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, this looks incredible! Such a unique recipe. Thank you for sharing it!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  12. Sounds different but tasty. Well worth a try.

    OdpowiedzUsuń
  13. Niech mi tylko rabarbar urośnie, na pewno wykonam ten przepis :D Ciasto musi być przepyszne! :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  14. Interest and different sounding. Worth giving it a try.

    OdpowiedzUsuń
  15. Something different to make with rhubarb.

    OdpowiedzUsuń
  16. Mamy sezon na rabarbar, trzeba go wykorzystać, ja dziś pierwszy raz w życiu upiekłem rabarbarowe ciasto, strzał w dziesiątkę! Pozdrawiam cieplutko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. I hav enever tasted rhubarb yet but this loaf sounds amazing Natalia! But Yoghurt, oh I super love yoghurt! I love it with honey, with strawberries or plain as is, love it! Happy Weekend Natalia and to your son :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja mama kupiła dzisiaj rabarbar! :) Wygląda ekstra, chętnie wypróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka!
    Jelonkowa

    OdpowiedzUsuń
  19. jogurt - lubię
    ciasto - lubię
    rabarbar - lubię
    A więc już czuję jakie to musi być dobre ajajaj

    OdpowiedzUsuń
  20. Everything with greek yoghurt tastes delicious.
    The bread in your pictures looks terrific!

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie szybkie i proste przepisy gdy najdzie mnie ochota na coś smacznego <3 zapiszę sobie ^^

    OdpowiedzUsuń
  22. Hola Natalia, estupenda receta ahora que estamos mas en casa apetecen estas cosas.
    Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  23. Piuttosto invitante questo dolce, molto adatto per la colazione o una bella merenda accompagnato da una tazza di te nero.
    Squisito.

    OdpowiedzUsuń
  24. nigdy nie jadłam nic z rabarbarem D muszę w końcu coś zorbić ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. I have never baked with rhubarb before, so this fabulous recipe is really intriguing...I can't wait to try it out!
    Thank you so much.😊😊

    Have a super weekend...and stay safe.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  26. Jestem wdzięczna za to, ze kiedy tu nie wejdę znajdę coś dla siebie. Po prostu spadasz mi z nieba! Czasami mam ochotę na jakieś słodkości - wchodzę i mam. Na cokolwiek innego - ta sama sytuacja. Po prostu jesteś jak magik, który przychodzi do mnie w potrzebie! ♥

    Nie mam rabarbaru tutaj i ciężko go trafić, ale jak pojadę na urlop to będzie coś - co wykonam na pewno nie raz ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za przemiły komentarz!😍 Cieszę się, że mogę pomóc i że smakuje ☺ Pozdrowienia, miłego dnia ☺

      Usuń
    2. Ty nie masz za co dziękować, to ja powinnam dziękować Ci za każdym razem kiedy tylko trafię na genialny przepis! Naprawdę! Wykorzystałam od Ciebie nie jedno danie, ratujesz mnie w potrzebie zrobienia czegoś na szybko, ale smacznego ♥ i nie mówię tego, bo chce być miła tylko naprawdę tak jest :) i zawsze jak coś robię albo jak ktoś pyta o dobre danie podsyłam link do Twojego bloga, uwierz mi, że połowa mojej rodziny z niego korzysta :D co prawda nie mają swoich blogów, ale tu są i korzystają z tych cudów ♥

      Usuń
    3. Wow! Nie umiem wyrazić, jak bardzo, baaardzo to doceniam - to niezwykle budujące i dodaje niezłej motywacji do tworzenia dalszych przepisów 😊 Dzięki jeszcze raz i miłego tygodnia😚😍

      Usuń
  27. Zaintrygowałaś mnie tym przepisem :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  28. I'm sure this is very nice, many thanks for sharing the recipe.
    My sister made some yoghurt scones recently …

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo lubię rabarbarowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  31. Natalia, we have rhubarb growing in our garden for the first time! I cannot wait to try this! Thank you:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Yummy! I am planning to bake with rhubarb too! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Lubię ciasta z rabarbarem 😉

    OdpowiedzUsuń
  34. Jak na działce będzie jeszcze rabarbar to zrobie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger