maja 03, 2020

Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem / Tangzhong Method Cinnamon Milk Bread

Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem przepis
Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem 
Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem przepis

Ciasto japońskie, czyli maślane ciasto drożdżowe z cynamonem to łatwy przepis na pyszny podwieczorek. Jeśli chcecie wiedzieć, jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, koniecznie wypróbujcie tego zawijanego, słodkiego chlebka. Jest idealny do kawy, herbaty i mleka.

Zobaczcie przepis i wykonanie tego ciasta na poniższym filmie:



Moje ciasto japońskie bazuje na tradycyjnej, japońskiej recepturze drożdżowego ciasta mlecznego do wypieku bułek i chleba. To dokładnie takie samo ciasto, jakiego używam do wypieku moich bułeczek japońskich (przepis TUTAJ). Dzięki sekretnemu składnikowi, paście thangzhong, nasze cynamonowe ciasto drożdżowe jest idealne - puszyste, mięciutkie, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Samo maślane ciasto nie jest słodkie, możecie wykorzystać je więc jako bazę do innych wypieków - słodkich i wytrawnych chlebków i bułek.

Nasze zawijane ciasto drożdżowe jest słodkie wyłącznie dzięki nadzieniu z cynamonu i cukru. Jeśli wolicie, by Wasza maślana drożdżówka była tradycyjnie słodka, dodajcie do ciasta drożdżowego więcej cukru (ok. 1/4 szklanki lub więcej). Możecie też oblać je lukrem lub polewą.

Japońskie ciasto drożdżowe zawijane z cynamonem może wyrastać przez noc w lodówce (jak nocna drożdżówka) lub tradycyjnie, w ciepłym miejscu około godziny. Może być wyrabiane mikserem (jak na filmie) lub ręcznie. Możecie je upiec w keksówce lub bez formy i wypełnić nie tylko cynamonem (spróbujcie wersji z gęstym dżemem, Nutellą czy owocami) Jak widzicie, to bardzo uniwersalny przepis na maślaną drożdżówkę inaczej niż zwykle.

Ten łatwy przepis to tak naprawdę moja inspiracja kuchnią japońską i amerykańską. Bazujemy na japońskim cieście mlecznym, a zawijamy je jak klasyczny chlebek z cynamonem, bardzo popularny w USA. Jeśli przepadacie za cynamonowymi bułeczkami (przepis TUTAJ), to ciasto na pewno Wam posmakuje.

Zawijane, cynamonowe ciasto drożdżowe jest cudownie maślane i delikatne. Taka drożdżówka to świetny pomysł na deser lub podwieczorek.  Polecam, smacznego:)

Przepis na drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem, składniki:


na keksówkę o wymiarach 25x12 cm (lub większą):

na tangzhong:
3 łyżki wody,
 3 łyżki mleka,
 2 łyżki mąki chlebowej

na ciasto drożdżowe:
 2 i 1/2 szklanki mąki chlebowej (używamy szklanki o pojemności 250 ml)
 2 łyżki cukru (możecie dodać więcej, około 1/4 szklanki, jeśli ciasto ma być słodsze, dodajcie nadwyżkę do mąki),
 łyżeczka soli,
 łyżka suchych drożdży (lub ok. 30 g drożdży świeżych),
 1/2 szklanki ciepłego mleka,
 duże jajko,
 60 g roztopionego masła

2- 3 łyżki rozpuszczonego masła
1/4 szklanki brązowego lub białego cukru,
2 łyżki cynamonu

mleko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Przepis na drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem, przygotowanie:


Przygotowujemy tangzhong: zagotować mąkę z wodą i mlekiem do konsystencji pasty/zasmażki - jak na filmie (ważne, by cały czas mieszać). Wystudzić.

Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z wystudzoną pastą i  pozostałymi składnikami ciasta oprócz tłuszczu. Zagniatać około 15 minut, pod koniec stopniowo dodając roztopione masło. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce lub na noc do lodówki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (prostokąt o wymiarach ok. 27x50cm). Posmarować masłem. Połączyć cukier z cynamonem, posypać ciasto. Zwinąć od krótszego boku (jak na filmie). Ułożyć w keksówce (jeśli wyjdzie Wam rulon trochę większy niż forma, zawińcie brzegi rulonu pod spód). Odstawić do wyrośnięcia na około 50 minut. Posmarować mlekiem, piec w 180 C około 40 minut. Opcjonalnie gorące ciasto posmarować masłem (zamiast tego, można dla słodyczy posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą). 

Przepis na ciasto drożdżowe ze strony: cleobuttera.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Tangzhong Method Cinnamon Milk Bread Recipe:

for the tangzhong:
3 tbsp of water
 3 tbsp of  milk
 2 tbsp of bread flour 

for the dough:
 2 1/2 cups of bread flour,
 2 tbsp of sugar (you can add more, even 1/4 cup),
 1 tsp of salt,
 1 tbsp of dry yeast,
 1/2 cup of warm milk,
 1 large egg,
 60 g of melted unsalted butter

for the filling:
¼ cup of sugar, brown or white
2 Tbsp of ground cinnamon
2 Tbsp of melted butter

some milk, cream or egg wash for brushing the bread before baking,
some butter for smearing bread after baking


Prepare the tangzhong: combine the water, milk and flour. Cook the mixture, until thickened to the consistency of roux / paste (see the video). Let it cool to room temperature. 

Mix the yast with milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the tangzhong and the rest of ingredients, besides butter. Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes (or let ir rise in the fridge overnight)

Roll the dough out onto well floured surgace (a rectangle approx. 27x50cm). Brush with butter. Mix sugar and cinnamon, sprinkle all over the dough. Starting from one of the short ends roll it as tight as you can. Place it seam side down in your prepared loaf pan (25x12cm or bigger), cover it with a kitchen towel and allow it to rise for additional 50 minutes or so (if your bread is a bit too big for your loaf pan, just fold the edges underneath the bottom, to fit them in).

Brush with some milk. Bake in 180 C for about 40 minutes. Immediately smear the top with some butter. Enjoy:)

Original recipe for the dough: cleobuttera.com


64 komentarze:

  1. That's great, I also make some sort of ... but I can't translate!
    Let's say "sweet bread"! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo puszyste, pychotka pewnie :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. That sounds (and looks) deeelicious.

    OdpowiedzUsuń
  4. That looks like a perfect treat that would melt in the mouth.
    It has soft, airy texture, and cinnamon flavor. Ready to accompany a cup of coffee.

    OdpowiedzUsuń
  5. Delicious...I have the ingredients so I do it this afternoon promised

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię ciasta drożdżowe, więc z pewnością na jednym kawałku by się nie skończyło 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. My favourite! I adore tangzhong bread and can't get enough of it. Yours looks so soft, tender and yum!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego to jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaka fanka drożdżowego biorę w ciemno;)

    OdpowiedzUsuń
  10. o rety, wygląda obłędnie! z kawą w sam raz! uwielbiam cynamon, na pewno podczas pieczenia ślicznie pachniał

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh I SO want to make this...but we have no flour, and still no yeast in our shops!🙁 It is so frustrating!!
    However, I am accumulating a nice long list of recipes to try when I can once again buy the ingredients!😉😊
    Many thanks for keeping my baking aspirations going strong!👍👍

    Have a lovely day!

    Love and hugs ❤❤❤❤❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  12. It looks delicious, very tasty.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda super!! I pewnie tak smakuje!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Yummy! I want some NOW!! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie, aczkolwiek u mnie wersja bez cynamonu by była, bo jestem uczulona :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rather like cinnamon. Looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  17. I sometime eat bread with cinnamon taste...yummy

    OdpowiedzUsuń
  18. Cynamonowe, drożdżowe ciasto? Natalio sumienia nie masz, ślinka mi cieknie od samego patrzenia! Zapisuję przepis!
    Pozdrawiam majowo, świątecznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Yum! This looks delicious. I bet baking it makes your kitchen smell wonderful.

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie pięknie puszyste, od razu chciałoby się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. The photo shows how beautiful the texture of this roll is! I looove cinnamon rolls!

    OdpowiedzUsuń
  22. Coś dla mnie, uwielbiam cynamon :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. I do like the looks of this :-D

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda pysznie. Zjadłabym z kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo lubię słodkości z cynamonem. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Przepis bardzo ciekawy. Nie mam talentu do wypieków, ale podejmę się wyzwania :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Beautiful bread--I worked in a bakery in college and for years made my own bread. These days, I eat very little bread, but I would enjoy a slice of this at breakfast.

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Thanks for the recipe. It looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  28. Looks delicious! One day, when the stay in place order has been lifted and I can buy some yeast, I shall try this recipe! :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  30. Rany jak ono pieknie wyglada :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Lubie bardzo ciasta drożdżowe, ale cynamonu nienawidze :); Jednak na zdjeciu wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jak pięknie wygląda to napewno jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Beautiful But My Love Handles Say No

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  34. uuuu, jakie to się wydaje pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ooo wygląda pysznie. Teraz w kwarantannie mam dużo czasu to chętnie spróbuję to zrobić :)

    Miłego dnia i zapraszam :)
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Questo pane deve essere delizioso, poi a me piace molto il sapore della cannella.

    OdpowiedzUsuń
  37. Brava bravissima mi piacciono molto le tue ricette! Passa a trovarmi! Mi farebbe piacere!

    OdpowiedzUsuń
  38. Bardzo lubię smak i zapach cynamonu:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  39. Moja mama robi czasami drożdżowe z cynamonem. Jest pyszne. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  40. I can almost taste this, looks gorgeous. Have a lovely week, Angela xxx

    OdpowiedzUsuń
  41. Mmmmm! I can almost smell and taste this now!

    OdpowiedzUsuń
  42. Meravigliosa, complimenti!

    OdpowiedzUsuń
  43. kocham cynamon, wiec to byłby strzał w dzisiątkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Robiłam coś podobnego ale w formie szwedzkich bułeczek z cynamonem i kardamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Wygląda fantastycznie:) Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  46. Miałam okazje jeść takie ciasto i muszę się przyznać, że bardzo mi smakowało. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  47. That looks so delicious and I bet it smells wonderful, too.

    OdpowiedzUsuń
  48. Uwielbiam ciasta maślane drożdżowe. Tu jeszcze cynamon. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  49. Bardzo lubię drożdżowe ciasteczka pachnące cynamonem.:)

    OdpowiedzUsuń
  50. Very nice cinnamon flavour …

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  51. Ciasto wygląda fantastycznie. Dzięki za przepis :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  52. Czy z tego konkretnego ciasta z dodatkiem thanzong mogę zrobić rolsy cynamonowe? Czyli ten rulon pokroić na mniejsze części.
    Czy jest to ciasto mało stabilne i rozjezdza sie przy wyrośnięciu ( tylko do pieczenia w formie)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger