maja 06, 2020

Kurczak po włosku z patelni / Italian style Chicken Skillet

Kurczak po włosku z patelni przepis
Kurczak po włosku z patelni 
Kurczak po włosku z patelni przepis
Szukacie pomysłu na obiad z piersią kurczaka? Jeśli lubicie kuchnię włoską, mój kurczak po włosku z patelni powinien Wam posmakować. To szybkie, jednogarnkowe danie idealne do przygotowania w środku tygodnia.

Włoska marynata do kurczaka nadaje mięsu niezwykłego smaku. Wykorzystałam tutaj ten sam przepis, co w moim kurczaku caprese (przepis TUTAJ). Taką włoską marynatę możecie z powodzeniem użyć nie tylko do piersi z kurczaka, ale też udek (ze skórą i kośćmi lub bez skóry i kości).

Kurczaka po włosku połączyłam tu z papryką i oliwkami - jeśli nie lubicie oliwek, możecie je pominąć albo zastąpić kaparami. Dobrym warzywnym dodatkiem do piersi z kurczaka będzie też cukinia albo krótko smażone pomidorki koktajlowe. Całość warto posypać świeżymi ziołami, najlepiej sprawdzi się oczywiście bazylia, ale natka pietruszka też dobrze komponuje się w potrawie.

Kurczak po włosku świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami, możecie go też podać z makaronem (w sosie albo pesto lub zapiekanym z serem), także z zestawem surówek lub sałaty. Smacznego:)


Jeśli lubicie kurczaka po włosku, wypróbujcie też mojego kurczaka a la pizza:





Kurczak po włosku z patelni, składniki:


włoska marynata do kurczaka:
łyżka musztardy,
łyżka octu balsamicznego,
3-4 łyżki oleju,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, suszona bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki, czosnek, słodka papryka

500 g piersi z kurczaka
cebula,
2 ząbki czosnku,
czerwona papryka,
garść oliwek,
ok. szklanki bulionu lub wody
natka pietruszki lub świeża bazylia,
sól, pieprz

Kurczak po włosku z patelni, przygotowanie: 


Kurczaka przekroić na 4-6 płatów. Oprószyć przyprawami, dodać pozostałe składniki marynaty. Odstawić na 30 minut (lub przygotować od razu). Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć kurczaka, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, smażyć do miękkości, pod koniec dodając czosnek. Doprawić. Podlać całość bulionem lub wodą, gotować kilka minut, aż płyn troszkę się zredukuje. Włożyć kurczaka, dodać posiekane oliwki, podgrzać całość. Posypać ziołami.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Italian Style Chicken Skillet Recipe:

for the marinade:

1 tbsp of mustard,
1 tbsp of balsamic vinegar,
3-4 tbsp of oil,
seasonings for the chicken: salt, pepper, dry basil, parsley, oregano, thyme, granulated garlic, sweet paprika

500 g of chicken breast

1 red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 1 cup of chicken stock or water,
a handful of olives,
few tbsp of chopped parsley or basil
salt and pepper

Cut the chciken into 4-6 cutlets. Sprinkle withs seasonings, add remaining ingredients for the marinade and coat the meat well. Set aside for 30 minutes (or prepare immediately). Heata  smalla mount of oil in a pan, add the chicken and cook, until golden and tender. Set aside. To the same pan, add diced red bell pepepr and onion. Cook, until almost tender. Add garlic and cook for for additional 30-60 seconds. Pour in stock or water and let it slifghtly reduce. Add olives and chicken , heat everythng through. Sprinkle with herbs. Enjoy:)




48 komentarzy:

  1. So yummy, you have made me hungry again! Stay safe, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. This is a very tasty recipe! I will try it ...
    Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  3. I like the combo of olives and meat...this looks so tasty and healthy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lots and lots of good flavours there.

    OdpowiedzUsuń
  5. moje smaki, więc przygotuję takiego kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks very tasty, a great recipe.

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks delicious. I always enjoy my visits to your blog.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne są te Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie kurczaka z oliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow swietny! szkoda ze ja za oliwkami nie przepadam :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Another surprising combination of flavors that sound absolutely delicious! I will definitely try this recipe! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym, ale bez oliwek bo nie przepadam za nimi

    Miłego dnia i zapraszam :)
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny przepis, wystarczy teraz tylko biec do kuchni i brać się do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I LOVE to make dishes like this -- easy and tasty. What's not to like? :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Looks good, I love olives :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglada bardzo apetycznie a ja jestem fanka kuchni włoskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. What A Wonderfully Simple Dish - Excellent Photos - Much Appreciated

    Big Hugs

    OdpowiedzUsuń
  19. Na pewno wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie:))))

    OdpowiedzUsuń
  20. Looks colorful and tasty!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo fajny i prosty przepis. 👍👍 Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  22. Oh this does look SO good...and many thanks for sharing!😊😊

    Stay safe and happy!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow, sounds yummy! Thanks for the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  24. I like this recipe, thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  25. This does look a very tasty recipe, love the seasonings for the chicken.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda pysznie chociaż za oliwkami nie przepadam. Pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
  27. Great recipe, and could be made from things already in the pantry!

    OdpowiedzUsuń
  28. Chicken looks tasty in your recipe...yummy

    OdpowiedzUsuń
  29. Pysznie, takie obiady lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. That sounds fabulous and we both love olives. Stay safe, cheers Diane

    OdpowiedzUsuń
  31. Moje smaki, w przyszłym tygodniu pokuszę się na ten przepis 😉

    OdpowiedzUsuń
  32. Kurczak po włosku musi być smakowity :D Przepis bardzo interesujący :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  33. Dobry pomysł na obiadek, tylko z oliwek zrezygnuję :) a la pizza z Twojego przepisu już jadłam, pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Zdecydowanie dla mnie, uwielbiam takie włoskie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pychota! Całkowicie moje smaki. Wygląda obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. This has all the ingredients that I love. A winner of a recipe if there ever was one!

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo smakowicie i w dodatku bardzo podobny przepis do mojego z dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  38. this one is absolutely COMPELLING dear Natalia :)

    my kids love dishes with chicken so i must try it asap :)
    thank you for being incredible chief and wonderful blog friend
    lots of new stuff learning :)
    more blessing to your world!

    OdpowiedzUsuń
  39. uwielbiam śródziemnomorskie dodatki do dań, mniam, wyszło Ci ślicznie!

    OdpowiedzUsuń
  40. Ja już nie jadam mięsa, ale wygląda pysznie. Polecę mojemu partnerowi :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger