czerwca 22, 2019

Kurczak Caprese / Chicken Caprese

Dziś zapraszam na przepysznego kurczaka z zielonym pesto, mozzarellą i pomidorami. Danie to klasyka kuchni włoskiej. Oryginalny przepis podpatrzyłam u mojej ulubionej gotującej Włoszki, Laury Vitale, ale wprowadziłam kilka drobnych zmian, między innymi wzbogacając potrawę o oliwki i orzeszki piniowe. Do potrawy możemy użyć innych części kurczaka - dobrze sprawdzą się udka bez skóry i kości. Bardzo polecam wszystkim fanom kuchni włoskiej, smacznego:)

2 piersi z kurczaka,
łyżka musztardy,
łyżka octu balsamicznego,
3-4 łyżki oleju,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, suszona bazylia, tymianek,oregano, natka pietruszki, czosnek, słodka papryka

kilka łyżeczek pesto,
kilka plastrów mozzarelli,
puszka krojonych pomidorów lub szklanka posiekanych świeżych pomidorów (świetnie sprawdzą się koktajlowe),
mały ząbek czosnku,
garść oliwek lub kaparów,
garść orzeszków piniowych,
opcjonalnie świeża bazylia

Kurczaka kilkakrotnie ponacinać z wierzchu, oprószyć przyprawami, zamarynować w musztardzie, occie balsamicznym i oleju. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć z obu stron do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodać pomidory, oliwki, starty na tarce ząbek czosnku. Przykryć i dusić całość kilka minut, do miękkości mięsa. Doprawić sos solą, pieprzem, świeżą bazylią i oregano, wrzucić orzeszki. Każdą pierś posmarować pesto, nałożyć po dwa grube plastry mozzarelli. Zakryć i dusić jeszcze minutę, do rozpuszczenia sera.

Instagram
Facebook
Twitter

ENGLISH:

2 chicken breasts,
1 tbsp of mustard,
1 tbsp of balsamic vinegar,
3-4 tbsp of oil,
seasonings for the chicken: salt, pepper, dry basil, parsley, oregano, thyme, granulated garlic, sweet paprika

few tsp of basil pesto,
few slices of mozzarella,
1 can of chopped tomatoes or 1 cup of fresh tomatoes, chopped,
1 small clove of garlic,
a handful of olives or capers,
a handful of pine nuts,
fresh basil, optional

Cut the chicken on a surface, season well and marinade in mustard, balsamic and oil. Set aside for 30 minutes. Cook, until deeply golden brown for about few minutes on each side. Add tomatoes and olives, followed by grated clove of garlic. Cover and simmer on low heat, until the chciken is cooked through. Season the sauce with some salt, pepper, oregano and fresh basil. Add the pine nuts. Smear eaach breast with pesto, place the cheese on top and simmer, until melted. Enjoy:)

Instagram
Facebook
Twitter

Recipe by Laura Vitale

45 komentarzy:

  1. I always love caprese, but never made one with chicken. It looks really tasty and inviting.

    OdpowiedzUsuń
  2. This loos absolutely delicious!! Yum!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  3. lovely menu for weekend....
    thank you for sharing your recipe

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks wonderful!! You are also talented at taking mouth watering photos of your food.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne połączenie smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Każdy przepis na kurczaka podkradam:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że takie danie posmakowałoby mojej rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. never seen/ taste about chicken caprese before, but it look so yummy ^^

    https://www.torichux3.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Sounds great. Thanks for sharing. Have a wonderful day, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczak tak ale oliwki bym wybrał ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. what a mouthwatering dish dear Natalia

    i never tried Italian food ,this one sound easy and simple
    thank you for sharing my friend!

    OdpowiedzUsuń
  12. takiego kurczaka spróbuję z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Thanks for the recipe, it looks great!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  14. Perfect for hot summer days I think. Thanks for sharing!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Oh yum! Really great chicken dish :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Excelente plato y colorido me encanta el pollo,abrazos.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pycha!! na lato idealne danie- szybko i bardzo aromatycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. The sauce looks great with olive, even more by adding cheese on chicken, yummy!!

    OdpowiedzUsuń
  19. this sounds delicious natalia. i must give it a go soon. cheers sherry

    OdpowiedzUsuń
  20. Super pomysł na kurczaka, bardzo podoba mi się ta wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Twoje przepisy zazwyczaj trafiają w moje gusta! Ten muszę koniecznie wypróbować, bo zawiera sporo ciekawych dodatków! To musi być mega pyszne!Zapisuję przepis!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  22. what a nice blog!
    would you like to follow each other?

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. That looks really good. However, we are not too keen on pine nuts so may leave those out.

    OdpowiedzUsuń
  24. Hello Natalia, the dish looks wonderful and the ingredients are my favourites. :)
    Have a happy week ahead!

    OdpowiedzUsuń
  25. Hello, this looks delicious. I love most chicken meals. Enjoy your day, wishing you a happy new week!

    OdpowiedzUsuń
  26. That sounds so good. I would definitely eat this.

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo ciekawe danie, prezentuje się apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. I love this one! I'll have to try it! It reminds me of my trip to Italy! :o)

    OdpowiedzUsuń
  29. I was extremely pleased to uncover this great site. I need
    to to thank you for ones time for this particularly
    wonderful read!! I definitely enjoyed every part of it and I have you bookmarked to check
    out new things on your site.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger