czerwca 13, 2019

Ciasteczka z płatkami owsianymi i rodzynkami / Raisin Oatmeal Cookies

Dziś zapraszam na ekspresowe ciasteczka w stylu amerykańskim - miksowanie ciasta i nakładanie łyżką na blaszkę nie zajmuje więcej niż 10 minut. Ich dużą zaletą jest to, ze ciasta nie trzeba chłodzić, a później długo wałkować i wykrawać foremkami. Podczas pieczenia tego typu maślanych ciasteczek warto zwracać uwagę na ich stopień wypieczenia  - dobrym pomysłem jest obrócenie blaszki  w połowie pieczenia tak, by wszystkie ciastka rumieniły się równomiernie. Do ciasteczek możemy dodać wszelkie ulubione bakalie, dobrze sprawdzi się suszona żurawina, wszystkie orzechy i ulubione pestki. Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na ciasteczka:)

na 12 dużych ciastek:

90 g masła w temperaturze pokojowej,
1/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki brązowego cukru,
duża szczypta mielonej wanilii,
duże jajko,
1/2 łyżeczki sody,
1 i 1/2 szklanki mąki,

pół szklanki płatków owsianych górskich,
pół szklanki rodzynek,
1-2 łyżki pestek słonecznika


Masło zmiksować z dwoma rodzajami cukru i wanilią. Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i sodę, bardzo krótko zmiksować - tylko do połączenia. Dodać płatki, rodzynki, pestki, szybko wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać łyżką do lodów na wyłożoną papierem blaszkę (w odstępach - ciastka rozleją się podczas pieczenia). Piec w 190 C około 10-15 minut. Ciasteczka są gotowe, gdy się zarumienią (gdyby rumieniły się za szybko od spodu, przełożyć blaszkę na poziom wyżej).


Facebook
Instagram
Twitter

ENGLISH:

for 12 big cookies:

90 g of butter (room temperature),
1/3 cup of sugar,
1/3 cup of brown sugar,
a big pinch of vanilla powder,
1 large egg,
1/2 tsp of baking soda,
1 1/2 cup of flour,

1/2 cup of rolled oats,
1/2 cup of raisins,
1-2 tbsp of sunflowers seeds

Cream the butter with both kinds of sugar. Add the egg, mix well. Add the flour and baking soda, mix, just until combined. Using a spatula, fold in rolled oats, raisins and seeds. Using an ice cream scoop, drop the dough on a baking tray covered with parchment paper (make sure to leave some space between cookies). Bake in 190 C for about 10 to 15 minutes or until golden brown (make sure to rotate the pan halfway through the baking time, if browns unevenly or place the pan one level up, if browns too quickly on the bottom). Enjoy:)


Facebook
Instagram
Twitter

70 komentarzy:

  1. Świetne są takie ciasteczka, które się szybko robi i piecze! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Natalia, Ty kusicielko ;P Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie, narobiłaś mi ochoty na te ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  4. FAjne są takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I love oatmeal raisin cookies. I like most cookies. lol

    OdpowiedzUsuń
  6. Oatmeal raisin cookies are always a favorite of mine. Delicious!

    OdpowiedzUsuń
  7. These cookies sound delightful, thanks for sharing. Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. idealne do przegryzania na spacerze;)

    OdpowiedzUsuń
  9. I am a sucker for any kind of cookie. I know I'd LOVE these!

    OdpowiedzUsuń
  10. These look so good, and would also be healthy too, I think.

    OdpowiedzUsuń
  11. They look delicious Have a good weekend, it is nearly here, Diane

    OdpowiedzUsuń
  12. Will love trying these with the addition of sunflower seeds. Thank you, Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  13. These look so delicious!! I'm going to make them this weekend!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  14. Yes, that is just the way we back cookies in Canada too! They look delicious! :o)

    OdpowiedzUsuń
  15. A classic combo of flavours! These cookies look really great, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  16. I love raisin oatmeal cookies!

    Have a wonderful week end

    OdpowiedzUsuń
  17. I love cookies with my black coffee!

    OdpowiedzUsuń
  18. They look already delicious!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ciasteczka owsiane, dlatego przepis na pewno wypróbuję - wyglądają przepysznie :)
    Pozdrawiam serdecznie, dołączam do grona czytelników
    Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności idealna na weekend

    OdpowiedzUsuń
  21. They look so good! Thanks for sharing the receipt.

    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  22. Staram się unikać ciastek, rodzynek nienawidzę, więc pozwól, że odniosę się do całego Twojego bloga!
    Czegoś takiego szukałam! Staram się unikać mięsa i produktów odzwierzęcych więc niektóre zakładki na Twoim blogu są idealne dla mnie!
    Zaobserwowałam~

    ZAPRASZAM DO MNIE!
    Mój blog
    Mój Instagram

    OdpowiedzUsuń
  23. Homemade cookies are the best. Wish I could bake this well.

    Happy weekend to you!

    OdpowiedzUsuń
  24. when I was a kid, my mom always angry at me, because I eat raisin a lot...lol...hehehe

    Have a wonderful weekend

    OdpowiedzUsuń
  25. Najczęściej przygotowuję ciasteczka na bazie samych płatków, z różnymi dodatkami. Są fajne, bo można je dowolnie modyfikować :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda pysznie, uwielbiam ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  27. I looove raisin cookies! They sound extra good with sunflower seeds :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Oh these cookies are delicious Natalia!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam owsiane ciastka. Sama piekę tylko mam inny przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  30. These look delicious! I never used to like oatmeal cookies much, but now I love them.

    OdpowiedzUsuń
  31. Que rico ! Espero verte pronto por mi blog! Feliz fin de semana precios@! ♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
  32. Takie ciasteczka zjadłabym z wielkim apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  33. It seems delicious. I follow your amazing blog from now =)

    OdpowiedzUsuń
  34. To takie ciasteczka, jak lubię. Składniki to moje smaki. Zapisuję przepis i chętnie zrobię, bo szkoda, że nie mogę mieć ich teraz na wyciągnięcie ręki. Trzeba zrobić :) Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ciasteczka wyglądają smakowicie :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  36. The oatmeal cookies look so yummy ^^

    www.torichux3.com

    OdpowiedzUsuń
  37. Lubię takie do kawki z rodzicami :)

    OdpowiedzUsuń
  38. I used to make a lot of oatmeal cookies. These are so yummy!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  39. Takie ciasteczka tm ja lubię. Doskonale nale do pochrupania przy kawie.

    OdpowiedzUsuń
  40. These sound great! I think I would like the added crunch of sunflower seeds.

    OdpowiedzUsuń
  41. I got the same cookies with a cup of coffee this morning :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Belli e golosi questi biscotti, brava!

    OdpowiedzUsuń
  43. Awesome article.

    OdpowiedzUsuń
  44. Super, rzeczywiście to ekspresowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Takie lubię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  46. Pychotka. :) Może sobie dziś zrobię... Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  47. Uwielbiam takie ciasteczka!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  48. Pyszne ciasteczka. Mój mąż w pt ma urodziny. Jaki torcik, ciasto polecisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kopiec Kreta albo kostkę Czarny Las- przepisy są na blogu😊

      Usuń
  49. Thanks a lot :D

    looks delicious

    NEW REVIEW POST | FOREO LUNA PLAY PLUS – WORTH IT?!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  50. My father-in-law made the best raisin oatmeal cookies. He is no longer here on earth, but I'll always remember his famous raisin oatmeal cookies. ; )

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  51. Robię podobne, tyle że z bananem i czekoladą :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger