czerwca 28, 2019

Truskawkowa Chmura / Strawberry Cloud Shortcake

Dziś zapraszam na Truskawkową Chmurę - bardzo popularne ciasto z galaretką, kremem i bezą. W zależności od sezonu do ciasta można użyć dowolnych owoców - już niedługo świetnie sprawdzą się maliny czy brzoskwinie, w zimie natomiast z powodzeniem przygotujemy ciasto z bananami czy mrożonymi owocami jagodowymi. Tradycyjnie bezę do tego ciasta piecze się w całości, jako jeden blat. Zależało mi na czasie, więc upiekłam małe beziki, które następnie pokruszyłam na warstwę kremu - z podanych proporcji można oczywiście upiec bezowy blat, czas pieczenia się jednak wydłuży. Kruche ciasto można upiec dzień wcześniej, warto też przypomnieć, że surowe ciasto może leżakować w lodówce nawet kilka dni, a jeszcze dłużej w zamrażarce. Polecam, smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 35x24 cm:

na kruchy spód:

300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka

3 galaretki truskawkowe
ok. 500 g truskawek,

krem:

400-500 m śmietanki kremówki,
250 g mascarpone,
duża szczypta mielonej wanilii,
kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku

na bezę:

3 białka,
150 g cukru,
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotować kruchy spód: mąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Wyłożyć ciastem blaszkę. Chłodzić kolejne 30-40 minut. Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut (gdyby ciasto rosło i wybrzuszało się podczas pieczenia, można bardzo delikatnie przekłuć bąble powietrza widelcem). 

Galaretki przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu (można trochę zmniejszyć ilość wody). Przekrojone na pół truskawki ułożyć na wystudzonym cieście, zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

Przygotować krem: ubić śmietankę na sztywno, następnie dodać serek, wanilię i cukier puder do smaku. Krem wyłożyć na galaretkę. Schłodzić.

Przygotować bezy: ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Gdy całość będzie gęsta i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną, szybko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje bezy, piec około 25- 30 minut w 140 C (gdy nakładamy po czubatej łyżce masy) lub do momentu, gdy beza będzie sucha i chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Wystudzone bezy pokruszyć na krem. 


ENGLISH:

for the crust:

300 g of flour,
200 g of cold butter (diced),
100 g of powdered sugar,
3 egg yolks

3 packages of starwberry jello (70 g each, each one requires 500 ml of water),
approx. 500 g of strawberries,

for the frosting:

250 g of mascarpone cheese,
400-500 ml of heavy cream,
a big pinch of vanilla powder,
few tsp of powdered sugar, to taste

for the meringue:

3 egg whites,
150 g of sugar,
1 tsp of potato starch

Prepare the crust (you can bake the crust a day ahead or store the pastry in the fridge for few days): add  butter to the flour and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sugar. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25 cm). Prick with a fork.  Chill for additional 30 to 40 minutes. Bake for about 15 to 20 minutes (200 C) or until golden brown (if there's any air bubbles and the cake is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork).

Prepare the jello according to package instructions (ypu can use slightly less water), set aside, until thicker. Place halves of strawberries on the cooled crust and cover with thickening jello. Chill in the fridge, until sets completely.

Beat the heavy cream, until stiff peaks form, add mascarpone, vanilla and sugar to taste. Spread the frosting all over the jello. Chill in the fridge.

Prepare the meringue layer: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gruadually start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch and mix. Using a heaping tablespoon, place the meringues onto the baking tray lined with baking paper and bake for about 25-30 minutes in 140 C or until crisp on the outside and slightly soft in the inside. Let cool completely. Crush the meringues on top of the frosting. Enjoy:)



72 komentarze:

  1. Takie desery najlepsze na letnią porę:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, smakowitości na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks like a delicious version of strawberry shortcake with that berry center! Always a favorite of mine since childhood.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to niesamowicie wygląda, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada smakowicie. Uwielbiam ckiasta z truskawkami - wygrywaja u mnie w porownaniu z innymi z owocami

    OdpowiedzUsuń
  6. 😋 wonderful recipes ... Thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Everybody's favourite summer cake! We usually make it with apples here all year long.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, wygląda mega apetycznie<3

    OdpowiedzUsuń
  9. ale apetyczne! spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. It is really lovely, and looks so cooling. I also love your tips!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja uwielbiam malinowa chmurkę.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś w stylu malinowej chmurki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie ciasta, coś przepysznego! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Musi być bardzo pyszne, wygląda obłędnie 😍

    OdpowiedzUsuń
  15. Followed you back dear :*
    Beautyshapes3.blogspot.hr

    OdpowiedzUsuń
  16. This looks wonderful, I would like some cake now! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam nadzieję, że znajdę czas na wykonanie tego ciasta! Ale jest piękne i tak też musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  18. Natalia what lovely and delicious strawberry tart!

    OdpowiedzUsuń
  19. Oh my! That looks wonderful. Hope you have a nice weekend!

    OdpowiedzUsuń
  20. you always make a cake when I drink a cup of coffee, make my mouth watery...hehehe...lol..

    Have a great weekend

    OdpowiedzUsuń
  21. I am drooling over that mascarpone cream! The cake looks so inviting!

    OdpowiedzUsuń
  22. Even though I just finished having peach cobbler with vanilla ice cream - I would definitely eat this, right now! looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pychotka😍 uwielbiam ciasta z owocami 😁

    OdpowiedzUsuń
  24. Ładnie się prezentuje :).

    OdpowiedzUsuń
  25. No i znalazłam ciasto idealne na ten weekend :) Wygląda super i z pewnością jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  26. Thanks a lot :D

    hmmm, so delicious :D

    NEW TIPS POST | SUMMER LEGS? YES, PLEASE! :O
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Looks yummy. So good to have for tea!

    OdpowiedzUsuń
  28. Que rico 😋😋😋! Es un placer leerte! Gracias por la visita! 💋💋💋

    OdpowiedzUsuń
  29. Rzeczywiście delikatna jak chmurka ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. I am a great fan of shortcake so this looks very enticing.

    OdpowiedzUsuń
  31. This looks so delicious!! Strawberries are my favorite!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  32. Such a perfect summertime dessert! I'd have to eat 2 servings, that's how yummy it looks!

    OdpowiedzUsuń
  33. Strawberry and cheese, yum, yum, yum

    Thanks for recipe.

    OdpowiedzUsuń
  34. Sezon truskawkowy trwa, a ja...mam uczulenie na truskawki :D
    Ale są jeszcze inne owoce do wyboru haha :P
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Oh what a nice post! I love everything :)


    Saw your blog and thought if you would like to follow each other? Follow me and I'll follow back asap. Let me know what you think. I'd love to hear something from you! :)
    www.cielofernando.com
    FACEBOOK | INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  36. I love anything with strawberries. Looks amazing!

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda lekko i radośnie :) Szkoda tylko, że truskawki zaczynają się kończyć.

    OdpowiedzUsuń
  38. Wow, It looks delicious! Thanks for sharing.
    I hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
  39. chcialabym zeby mi wyszlo cos takiego, ale chyba potrzebowalabym nadzoru jakiegos speca jednak haha <3
    dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  40. Oh great recipe this look super yummy
    xx

    OdpowiedzUsuń
  41. Pychotka, chętnie bym spróbowała takiej chmurki :)

    OdpowiedzUsuń
  42. tarta maravillosa me encanta la crema mascarpone ,es muy tentadora,abrazos.

    OdpowiedzUsuń
  43. W tym okresie najlepsze ciasto na świecie. Serdecznie pozdrawiam.
    P.S podoba mi się Twój blog, będę zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  44. Uwielbiam takie cista! Zapisuję przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  45. Looks absolutely delicious!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  46. nice article.
    thanks for sharing

    OdpowiedzUsuń
  47. Thanks a lot :D

    hmmm, loved it

    NEW OUTFIT POST | DO YOU ALSO DO THIS? :O
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  48. My husband would love this, sadly strawberries do not like me!! Lovely set of photos. Have a good week, Diane

    OdpowiedzUsuń
  49. jakich owoców byśmy nie użyli to ciasto jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Woww I want to eat that!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  51. matko, jak to mega smakowicie wygląda! czego jestem takim kuchennym lamusem:(

    OdpowiedzUsuń
  52. Oh my! That looks so tasty <3

    https://sarahrizaga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  53. This seems like such a perfect cake for summer, light and delicious. I love strawberries.

    https://modaodaradosti.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  54. Jedno z lepszych ciast jakie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  55. With The Smart Solar Box those days are extended gone.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger