czerwca 05, 2019

Kruchy placek z musli i owocami / Fruit and Musli Shortbread Bars


Dziś zapraszam na półkruchy placek z mieszanką owoców. Do kruszonki dorzuciłam musli, które nadaje jej ciekawego charakteru - sprawdzi się tu każde musli, z dodatkiem ulubionych suszonych owoców lub pestek. Placek możemy upiec z dowolną mieszanką sezonowych owoców, u mnie były to truskawki, jabłka i brzoskwinie. Do przełożenia placka dobrze sprawdzi się też gęsty dżem lub konfitura. Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

4 żółtka
250 g zimnego masła,

ok. 1/2  szklanki musli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki,
1-2 szklanki pokrojonych w kostkę owoców,
1/2-3/4 szklanki cukru pudru

Masło posiekać z mąką i proszkiem (lub wyrobić palcami). Dodać żółtka, cukier i zagnieść w gładką kulę. Z ciasta odjąć 1/3 i wgnieść w nie musli. Obie części ciasta schłodzić w lodówce około 30 minut lub dłużej. Ciasto bez musli wyłożyć palcami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub rozwałkować). Rozłożyć owoce. Ciasto z musli pokruszyć na wierzch. Piec godzinę w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.


Facebook,
Instagram,
Twitter

ENGLISH:

4 eeg yolks,
250 g of cold butter,cubed,
approx. 1/2 cup of musli,
2 tsp of baking powder,
3 cups of flour,
1-2 cups of chopped fruit (for example apples, strawberries, peaches),
1/2-3/4 cup of powdered sugar

 Add  butter to the flour and baking powder and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sugar. Take 1/3 out of the pastry and knead in some musli. Cover both parts of the pastry with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes (or longer). Press the pastry without musli into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25 cm). Place some fruit ans crumble the remaining musli pastry. Bake for about an hour in 180C. Sprinkle with powdered sugar. 

Facebook,
Instagram,
Twitter

50 komentarzy:

  1. I just can't get enough of crumble cakes! This looks wonderful delicious and tempting with that thick layer of streusel topping.

    OdpowiedzUsuń
  2. This sounds wonderful, I have saved the recipe for when I get visitors! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. Nati, mam ogromną ochotę na kawałek tego obłędnego ciasta.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. These fruit bars look Yummy. You know, shortbread cookies are one of my favorites. All the buttery goodness I guess. You are such a good baker, my friend.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  5. I have never seen a recipe like this. It looks SO good, and easy,too! AND healthy!

    OdpowiedzUsuń
  6. These sound amazing. Perfect for a quick breakfast or snack!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego placka z musli nie jadłam 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie ciasta są najlepsze! Spód i kruszonka są kruchutkie, ale też delikatnie nasączone sokiem z owoców- ja uwielbiam takie combo :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, wygląda apetycznie! Uwielbiam takie ciasta.
    Gdyby nie mój chwilowy detox już stałabym w kuchni :D

    fascyNATKA

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio upiekłam szarlotkę z płatków owsianych, coś w tym stylu chyba. Smaczna była :)

    OdpowiedzUsuń
  12. That looks so good, Natalie. Thank you for your kind visit. I feel very lucky to have an old porch..Happy Wednesday..Judy

    OdpowiedzUsuń
  13. Kruche w każdej postaci love :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh my goodness, this looks so delicious!! What a yummy treat!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  15. I just know "musli"... I should try it...

    Have a wonderful day

    OdpowiedzUsuń
  16. W sam raz, żeby coś przekąsić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. omom ale to pychotnie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy pomysł, żeby dodać musli do ciasta, musi fajnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda pysznie, ja bym zrobiła z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
  20. These shortcake squares are making me hungry and craving for some hot coffee.

    OdpowiedzUsuń
  21. Alez bym pożarła, chuć dietę trzymam :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam ciasta z owocami. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  23. It's so delicious with chopped of kinds of fruits!

    Yum..yum..yum

    OdpowiedzUsuń
  24. Proste składniki. Musi się udać :) Chociaż wolę przygotowywać ciasta na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  25. This looks so yummy! I love to try new recipes! Thank you for sharing!

    Blessings, Net
    http://itsawonderfulmovie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Hi! Wow, it looks delicious, I would like to taste it.
    I hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
  27. Once again a great recipe, looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam takie słodkości, wygląda to super apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  29. Z przyjemnością wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Hum I love that snack!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Wow these sound wonderful, will give them a try. Have a good day, Diane.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ale bym jadła ale niestety muszę ograniczyć słodycze przed ślubem :)


    Buziaki:*
    Wracam z nowym postem - > WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  33. Ale smaku mi narobiłaś. Robię w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  34. these look very delicious natalia. love your banner and blog background - so very pretty. cheers sherry

    OdpowiedzUsuń
  35. It's very dangerous for me to read this when I feel like a snack! Looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  36. Pychota! Bardzo lubię takie ciasta, zwłaszcza z owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Smaczny post, a ciacho idealne do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Wlasnie szukalam pomyslu na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger