czerwca 10, 2019

Ciasto z kremem migdałowym i truskawkami / Strawberry Almond Cream Cake

Ciasto z kremem migdałowym otwiera na blogu sezon truskawkowy. Krem migdałowy przygotowywany jest jak krem patissiere, na bazie żółtek i mleka - pod koniec dodajemy do niego tylko zmielone migdały. Jest dość słodki, więc jeśli wolimy mniej słodkie kremy, można zmniejszyć ilość cukru - później można ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem gotowy krem. Do ciasta pasują wszelkie owoce jagodowe, wspaniale będą smakować tutaj maliny i borówki. Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 35x24 (lub troszkę mniejszą):

na spód:
1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka

krem:
330 ml mleka,
4 żółtka,
1/3 szklanki cukru (lub mniej),
duża szczypta mielonej wanilii,
25 g mąki pszennej,

na wierzch:
truskawki lub inne owoce sezonowe

Przygotować spód: w misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Piec w  180 C ok. 25 minut. Wystudzić.

Przygotować krem:ubić cukier z żółtkami na kogel mogel, następnie dodać mąkę. Podgrzać mleko z wanilią, gorące wlać powoli cienkim strumieniem do ubitego z żółtek, cukru i mąki koglu, wymieszać mikserem, a potem jeszcze raz wlać wszystko do rondelka i podgrzewać, mieszając, aż zgęstnieje. Wystudzić, przykryty folią. Do wystudzonego kremu wsypać zmielone migdały, dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony spód. Ułożyć owoce, posypać preparowanymi zbożami (jeśli zależy nam, by zboża pozostały chrupiące, należy posypać nimi ciasto tuż przed podaniem). Schłodzić, przechowywać w lodówce.



ENGLISH:

for the cake batter:

1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 1/2 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
a pinch of vanilla,
2 eggs

for the almond cream:

4 egg yolks,
1/3 cup of sugar (or less; the cream is quite sweet),
330 ml of hot milk,
a big pinch of vanilla,
25 g of flour,
approx. 1 cup of ground almonds

for the topping:
starwberries or other berries of your choice,
a handful of puffed rice


Prepare the cake batter: mix the flour with baking powder and cocoa. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter to the pan lined with baking paper (35x24cm) and bake for about 25 minutes in 180C. Let it cool completely.

Prepare the filling: beat the egg yolks with sugar, until thick and pale in color. Add the flour, mix well. Gradually, strem in hot  milk, mixing well after each addition. Cook everything on a small heat, until thickens (stir constantly). Cover with plastic wrap and set aside to cool. Mix with ground almonds. Smear the cream all over the cake. Place some fruit on top and sprinkle with puffed rice (sprinkle the cake with puffed rice just before serving, if you want the rice to remain crispy). Chill in the fridge. 



71 komentarzy:

  1. The almond cream sounds especially good!

    OdpowiedzUsuń
  2. This would be delicious with a cup of coffee! Yum!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z kremem migdałowym i truskawkami wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, no i jeszcze te truskawki 😍

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda bajeczne. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh yum, this looks absolutely delicious!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  8. This is beautiful! And it looks like summer. You find the best recipes!

    OdpowiedzUsuń
  9. I love that almond cream! The cake looks so summery and tempting.

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks delicious especially with the fruit.

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba muszę wpaść do Ciebie na kawę i ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda bajecznie. Zapisuje przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh wow! I love cakes and definetely I have to try this one ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Thank you for your comment! And our last name is Czosek - my husband is Polish and his grandparents were from Poland!

    OdpowiedzUsuń
  16. Great recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  17. Oh I love strawberries and almonds!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  18. strawberry and cream cake, delicious for me....yummy

    OdpowiedzUsuń
  19. What a perfect summertime dessert recipe! I may have to try this one for our 4th of July celebrations. Thanks for the yummy recipe!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pychotka :)
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  21. Looks so good! I love almond cake. Happy Wednesday!

    OdpowiedzUsuń
  22. Looks heavenly, absolutely love roasted almonds and their taste! And it is the season of strawberries here in Europe!

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmm... it looks so good! I must try it.

    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale bym zjadła takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  25. This looks so good! Nomnom:D

    OdpowiedzUsuń
  26. Those cakes look so yummy. I love almond and your recipe for almond cream sounds so good :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Hi Natalia. That looks and sounds so good. Thanks for your kind visit and Happy Wednesday..Judy

    OdpowiedzUsuń
  28. That looks delicious! I love the combination of cake with fresh fruits.

    OdpowiedzUsuń
  29. Natalia, it sounds really yummy. I am glad you asked for the almonds to be ground. It looks pretty too. My lunch today was a corn dog with a sliver of cheese melted in a crack I cut open, some cottage cheese, and some pieces of watermelon, so I need a healthy desert. Did you have leftovers?
    Thanks for peeking in on my girls climbing the fence. The did get into a nice watertight with two boys swimming over there.
    ..
    ..

    OdpowiedzUsuń
  30. Thanks a lot :D

    hmmm, so delicious

    NEW DRESS TO IMPRESS POST | DENIM ON DENIM
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Did you say you followed me on my google blogloving? I didn't see it. Thanks

    OdpowiedzUsuń
  32. Lubię ciasta z kremem który nie jest na bazie masła. Pyszne na pewno:-). Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  33. It looks delicious!I love strawberries!Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  34. the strawberry almond cake looks so yummy , thanks for sharing ^^

    www.torichux3.com

    OdpowiedzUsuń
  35. This looks and sounds divine!! I'm not a great baker but I'd definitely like to give this a go! Thank you!

    https://wordsandwinewithjade.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  36. Delicious looking - perfect for summer. And the presentation of your photos makes the dessert even more appealing!

    OdpowiedzUsuń
  37. Super, od razu wpada w oko i chce się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Lubię truskawki. Przepis jest kreatywny i wydaje się zdrowy. Dobry artykuł. O tak, jestem teraz nowym zwolennikiem tego bloga. Dziękuję i szanuj

    OdpowiedzUsuń
  39. Would love your email address. Mine is skcz@comcast.net so I can write you back.

    OdpowiedzUsuń
  40. to wygląda tak pysznie, że na sam widok ślinka mi zaczęła cieknąć:D
    dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  41. Uwielbiam ciasta z kakaowym spodem, a jeśli dorzuci się do tego owoce, to już w ogóle raj :D

    OdpowiedzUsuń
  42. These look delicious. Perfect for strawberry season.

    OdpowiedzUsuń
  43. Uwielbiam wypieki z truskawkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Krem migdałowy i truskawki to przepyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Godne rozpoczęcie sezonu truskawkowego :) Muszę sobie zorobić coś ciekawego z truskawek, póki jeszcze są!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger