czerwca 19, 2019

Szaszłyki z mięsa mielonego (Kofta) / Kofta Kebabs

Dziś zapraszam na szaszłyki z mięsa mielonego, pełne aromatycznych przypraw: kolendry, kuminu, oregano, bazylii, a także skórki z cytryny. Nie jest to oryginalny przepis, raczej moja interpretacja tego popularnego na całym świecie dania. Takie troszkę inne, podłużne kotleciki przygotowujemy na patyczkach do szaszłyków lub formujemy w klopsiki. Najłatwiej przygotowuje się je w piekarniku, bo nie trzeba ich obracać i mamy pewność, że się nie rozpadną, ale można przygotować je na grillu lub patelni grillowej. Ja lubię podawać je z sosem tzatziki, można zamknąć je w też w bułce do kebabu lub chlebku pita. Smacznego:)

500 g mielonego mięsa wieprzowego,
1-2 jajka,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
1-2 ząbki czosnku,
mała podsmażona i pokrojona w kostkę cebula,
2 łyżeczki kuminu,
czubata łyżeczka słodkiej papryki,
2 łyżeczki oregano,
łyżeczka suszonej bazylii,
łyżeczka mielonej kolendry,
skórka starta z jednej cytryny,
sól, pieprz

Połączyć wszystkie składniki, dodając tyle bułki tartej, by masę dało się formować i nie spadała z patyczków. Patyczki do szaszłyków obklejać mięsną masą, nadając formę podłużnych kotlecików. Opcjonalnie schłodzić. Piec w piekarniku około 25 minut w 180 C (czas pieczenia zależy od wielkości szaszłyków) lub grillować do zrumienienia i miękkości.

Instagram
Facebook
Twitter

ENGLISH:

500 g of ground pork,
1-2 eggs,
approx. 1/4 cup of breadcrumbs
1-2 cloves of garlic,
1 small onion, diced and cooked, until transluscent,
2 tsp of cumin,
1 heaping tsp of sweet paprika,
2 tsp of oregano,
1 tsp of basil,
1 tsp of ground coriander,
zest from 1 lemon,
salt and pepper

Mix all the ingredients, adding enough breadcrumbs to form koftas. Form koftas, sticking them to skewers. Optinally chill in the fridge.  Bake for about 25 minutes in 180 C (the baking time depends on the size of the kebabs) or grill, untill golden and tender. Serve with tzatziki sauce or in a pita bread. Enjoy:)

Intagram
Facebook
Twitter

68 komentarzy:

  1. Ja jak wiesz bezmięsna, ale foto jak zawsze super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. These look great! Want. Now. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I love kebab....
    thank you for your recipe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałem kilka podejść do nich, ale zawsze mi się jakoś rozpadały albo były za suche...

    OdpowiedzUsuń
  5. Reading this has made me hungry....Sounds delicious. Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie to wygląda na talerzu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super danie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekam na jakiś wegetariański przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. I have never eaten kofta. I will have to look for vegetarian versions to give it a try.

    OdpowiedzUsuń
  10. I chociaż kumin rzymski znany jest od 5000 lat, ja go nie toleruję. To jedyna przyprawa, której dosłownie nie znoszę. Nati, ciekawi mnie z co podałaś do szaszłyków. Rozpoznaję jedynie tartą marchewkę.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sałatka z kaszy bulgur, inspirowana tabbouleh, pozdrawiam☺☺

      Usuń
  11. Z chlebkiem pita zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I love all of the colors in this dish! So tasty and healthy!

    OdpowiedzUsuń
  13. can't wait to try this thanks!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh yum, these look so good! A perfect recipe for summer.

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  16. You find the most amazing recipes!! This looks so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  17. Can I join you for the lunch? The kofta looks really tempting!

    OdpowiedzUsuń
  18. This looks like a wonderful summer recipe, and so does the strawberry cake in the post below. I am hosting a ladies' gathering in a couple of weeks - I think I will make this cake. Thanks for providing such wonderful recipes!

    OdpowiedzUsuń
  19. They look delicious, so very tasty.

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne i aromatyczne szaszłyki 💛

    OdpowiedzUsuń
  21. Kofta is new to me but it sure looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie pyszności u ciebie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszna danie z mielonego. Lubię takie dania. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  24. Can't say anything about the dish as I'm vegetarian, but I adore square plates!

    OdpowiedzUsuń
  25. Chętnie bym spróbowała, bo pysznie się prezentuje :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. No trochę oryginalne te szaszłyki, ale trzeba spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  27. Thanks a lot :D

    OMGGG, I'm hungry now!
    delicious :D

    NEW BRANDING POST | 4 MODELS OF GLASSES IN WHICH YOU SHOULD INVEST!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Q sam raz na sezon grillowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. ale narobiłaś mi smaka - koniecznie bede musiala wypróbować :)
    Obserwuje, zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda pysznie, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Que buena pinta ! Feliz fin de semana bonit@! ♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
  32. That looks good enough to eat. Nice ingredients.

    OdpowiedzUsuń
  33. I dalej wszystko przepysznie u Ciebie wygląda. I tak smacznie i tak zdrowo, kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  34. what an amazing post dear :)
    have a nice weekend!

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  35. Looks so delicious!!
    Natalia I'm following you, do you wanna follow me back?
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Oh, how delicious it looks! Thanks for the recipe :)

    MY NEW POST

    OdpowiedzUsuń
  37. Bet they are delicious ~ thanks ^_^

    Happy Day to you,
    A ShutterBug Explores,
    aka (A Creative Harbor)

    OdpowiedzUsuń
  38. The kebabs look incredible and so do the rice I will make both Have a lovely weekend xoxo Cris
    https://photosbycris.blogspot.com/2019/06/interview-with-cris-by-swarnaz.html

    OdpowiedzUsuń
  39. Thanks a lot :D

    have an amazing weekend, my friend :D

    NEW WISHLIST POST | CAME THE TIME OF "I DON'T NEED ANYTHING, BUT ...
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Love these meat sticks. They look so yummy.

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  41. Una splendida idea questi spiedini, grazie Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  42. ja dziś robię też mięso mielone;) Ale w innej formie;)

    OdpowiedzUsuń
  43. we cook kabab and kofta separate here but you united them so brilliantly !

    must try dish i would say
    thank you again my friend!

    OdpowiedzUsuń
  44. kofty przygotowuję głównie latem- przepis bardzo podobny tylko bez kuminu( nie odpowiada nam zupełnie:)

    OdpowiedzUsuń
  45. wszystko razem wygląda tak pysznie, że odrazu zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Very tasty. Thanks for sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  47. Makes me hungry just looking at it.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger