lipca 01, 2019

Bułeczki z czekoladą / Chocolate Chip Buns


Dziś zapraszam na drożdżowe bułeczki z kawałeczkami czekolady. Do ich przygotowania możemy użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej - przy stosunkowo małej ilości cukru w cieście warto wybrać czekoladę mleczną lub trochę zwiększyć jego ilość przy użyciu gorzkiej. Słodycz bułeczki zawdzięczają głównie czekoladzie, ale wielbiciele słodkości mogą je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Smacznego:)

na 15 bułeczek:

540 g mąki,
80 g cukru (lub więcej przy użyciu gorzkiej czekolady),
10 g suchych drożdży,
75 g roztopionego masła,
250 ml ciepłego mleka,
2 duże jajka,
170 g posiekanej czekolady

Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić na 5 minut do napuszenia. Po tym czasie dodać do reszty składników (oprócz masła). Wyrabiać około 10 -15 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło, a na końcu kawałeczki czekolady (czekoladę zagnieść szybko, inaczej zacznie się roztapiać - można wcześniej włożyć ją do lodówki). Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (można też włożyć na noc do lodówki, ciasto przez ten czas wyrośnie). Po tym czasie uformować 15 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Opcjonalnie posmarować roztrzepanym żółtkiem, śmietanką lub mlekiem. Piec w 180 C około 20  minut.

Oryginalny przepis.

Instagram
Facebook
Twitter

ENGLISH:

for 15 buns:

540 g of flour,
80 g of sugar (or more, if usind dark chocolate - the dough is not very sweet),
10 g of dry yeast,
75 g of melted butter,
250 ml of slightly warm milk,
2 large eggs,
170 g of dark or milk chocolate chips, best form the fridge

Add the yeast and sugar to the milk, set aside for 5 to 10 minutes. Combine with the rest of ingredients, besides butter and knead for about 15 minutes. At the end of kneading gradually start adding butter. Add chocolate chips and knead quickly - the chocolate shouldn't melt. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes (or let it rise in the fridge overnight). Divide the dough into 15 pieces, form into a bun shape and let it rise for additional 30 to 40 minutes. Brush with some milk, cream or egg wash (optional) and bake in 180 C for about 20 minutes. Enjoy:)


Instagram
Facebook
Twitter

See the original recipe




58 komentarzy:

  1. Perfect buns with a cup of tea :)

    Thanks Natalia

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie czegoś takiego było mi trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Yummy! I would not be able to stop eating these!

    OdpowiedzUsuń
  4. 😊 akşam çayı için mükemmel tarif 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Great recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam drożdżowe bułeczki.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie tylko na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. This sounds sooooooooo good! Pity it's too hot to start baking right now! Valerie

    OdpowiedzUsuń
  10. I have never seen a recipe like this. It looks delicious! Could be eaten both with a meal, but also as a dessert.

    OdpowiedzUsuń
  11. O jakie świetne buły, muszę je koniecznie zrobić! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham bułeczki z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anything that has chocolate in it is a favourite with me 😉 Hope you have a good week. Diane

    OdpowiedzUsuń
  14. Those chocolate chip buns look delicious!

    OdpowiedzUsuń
  15. I have to try this, looks delicious!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  16. Oh my goodness, yummy!! These look absolutely delicious!! I can't wait to try them!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne bułeczki na śniadanie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. I love those little sweet buns with chocolate chips. Would be wonderful enjoyed with a glass of cold chocolate milk :-))

    OdpowiedzUsuń
  19. I have to try this receipe it seems delicious

    OdpowiedzUsuń
  20. Complimenti, soffici e molto invitanti!

    OdpowiedzUsuń
  21. ciepła bułeczka, do tego kawa i pyszne śniadanie gotowe :

    OdpowiedzUsuń
  22. Thanks a lot :D

    hmmm looks delicious :D

    NEW REVIEW POST | HELLO CURLY HAIR!! :O
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Zjadłabym, ale niestety nie mogę przez dietę :P

    OdpowiedzUsuń
  24. Mniam,uwielbiam domowe wypieki, bułeczki i inne słodkości pychotka.:)

    OdpowiedzUsuń
  25. wyglądają przepysznie! chyba skorzystam z przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękne, jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Muszę zrobić moim dzieciakom :)

    OdpowiedzUsuń
  28. bym je jadła z bitą śmietaną:)

    OdpowiedzUsuń
  29. such an amazing post dear :) like it!

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  30. awesome article :)
    have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  31. Oh, these look soft and moist. I bet they taste so good with a dab of butter. I love anything chocolate. They would be wonderful with a cup of hot coffee. : )

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo lubię takie bułeczki. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo lubię takie bułeczki. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  34. Nie ma to jak domowe wypieki z drożdżami :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Smakowicie wyglądają :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam drożdżowe ciasto a już z czekoladą to rarytas :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  37. now, I am not drinking coffee.... so, my mouth not watery looking at your delicious Chocolate Chip Buns....

    Have a wonderful day....

    OdpowiedzUsuń
  38. Kocham ciasto drożdżowe ale nigdy mi nie wychodzi, piekę więc kruche ciasteczka ;) Będę tu zaglądać bo bardzo tu smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Thanks a lot :D

    have a nice day, my friend

    NEW FASHION POST | HOW TO USE BRALETTE!! :O
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Mniam, mniam uwielbiam takie bułeczki! <3
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  41. I'd eat the whole batch all by myself. Yummy!

    OdpowiedzUsuń
  42. Coś dla mojego synka,ale by wcinał :-)

    OdpowiedzUsuń
  43. Ten przepis jest cudowny dla mnie! Mogę sobie zrobić i zabrać na wynos :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  44. Właśnie je zajadam. Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Mmm ... Zjadłabym :D Wyglądają przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  46. Z pewnością te bułeczki są smaczne jeżeli jeszcze są ciepłe i czekolada do końća nie zastygła. Do tego jeszcze szklanka mleka i można zaspokajać swój cukier. Ja również chętnie wykonuję desery z przepisów od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdyż u mnie w domu wszyscy są mega czekoladowi.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger