lipca 17, 2019

Fale Dunaju / Danube Waves Cake


Dziś zapraszam na pyszne i bardzo popularne nie tylko w Polsce ciasto, czyli Fale Dunaju. U mnie z wiśniami, ale pasują do niego również jabłka lub brzoskwinie. Mój przepis nie jest tradycyjnym przepisem, ale zdecydowanie szybszą i łatwiejszą jego wersją. Zamiast tradycyjnego ciasta biszkoptowego postawiłam na lżejsze, wilgotne i dłużej zachowujące świeżość ciasto, które jest moim sprawdzonym, uniwersalnym przepisem bazowym do wielu wypieków. Przygotowuje się je błyskawicznie, bez użycia miksera i rozdzielania żółtek od białek. Poza tym znacznie zredukowałam ilość masła, którego użyłam do przygotowania kremu - w klasycznych przepisach należy użyć nawet kostki tłuszczu na jeden budyń. Ja wolę mniej maślane kremy, więc mój krem jest bardziej budyniowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie,by dodać więcej masła, jeśli macie taką potrzebę. Sam krem również nie wymaga wiele pracy - zamiast żmudnego ucierania masła z budyniem, wystarczy całość wymieszać trzepaczką - nie ma stresu o zwarzenie się masy. Bardzo polecam, smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 36x25cm:

1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
szklanka cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
4 jajka,
2 płaskie łyżki kakao plus 2 łyżki mleka

ok. 350 g wydrylowanych wiśni (świeżych, z soku lub rozmrożonych)

na krem:
2 budynie waniliowe (po 40 g),
cukier puder do smaku,
150 g masła,
660 ml mleka,

polewa:
160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką,
100 g śmietanki kremówki

W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać trzepaczką - tylko do połączenia. Ciasto  podzielić na pół, do jednej dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka. Do wyłożonej papierem blaszki wyłożyć jasne ciasto, a na nie warstwę ciemnego ciasta. Delikatnie wyrównać wierzch, w ciemną masę powciskać wiśnie (prawie do samego dołu). Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Wystudzić. 

Przygotować krem: budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale używając 660 ml mleka. Gorący wymieszać z masłem i cukrem pudrem do smaku. Gdy masło się rozpuści, wylać masę na wystudzone ciasto. Schłodzić.

Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić na parze ze śmietanką. Wylać na wystudzony i stężały krem. 


ENGLISH:

1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1 1/2 cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
2 tbs of cocoa powder (levelled) plus 2 tbs of milk

approx. 350 g of pitted cherries (fresh or defrosted),

for the filling:

2 packagages of vanilla pudding milk (40 g each,each one requires 500 ml of milk),
660 ml of milk,
powdered sugar, to taste,
150 g of butter

for the glaze:
160 g of chocolate (dark and/or milk),
100 ml of heavy cream

Mix the flour and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Divide the batter into two. Add sifted cocoa and 2 tbsp of milk to one part of the batter. Pour the light batter into the pan lined witch baking paper (36x25cm), add the dark batter on top, gently even the batter on top. Press  cherries on top of the dark batter, making sure to press the fruit almost to the bottom of the pan. Bake for about 40 minutes in 180C.  Set aside to cool for a bit.

Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using just 660 ml of milk. To the hot pudding, add butter and whisk, until melts completely. Sweeten to taste. Pour over the cake base and refrigerate to set. 

Melt the chocolate and cream on a double boiler, pour over the set filling. Enjoy:)














72 komentarze:

  1. Love the "waves" in this cake! Neat recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  2. So pretty, and the cherries make it healthy as well. I have not seen a dessert like this one before, it would be good to take to church or a picnic.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fale Dunaju to pyszne ciasto. W moim rodzinnym domu często gościło na stole.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszności! :) bardzo lubię wypieki z wiśniami;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks very wonderful 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. What a beautiful name to a beautiful, delicious cake - The Waves of Danube!

    OdpowiedzUsuń
  7. Great to have a recipe with cherries which are available fresh now.

    OdpowiedzUsuń
  8. This looks good, and was always the fave cake of my daughter. Thanks for sharing! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  9. jaaaa, to jest ciasto mojej mamy! ;D zaswsze je piecze i myślałam, że tlyko ona je zna hahah

    OdpowiedzUsuń
  10. One of the very popular cakes over here...thumbs up for you making your own, Natalia. Yours looks bakery perfect.

    OdpowiedzUsuń
  11. a wiesz że jeszcze tego ciasta nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks fun to make. What a delicious design that is the result!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dobrze, że trafiłam na ten przepis, bo już o nim zapomniałam, a teraz sezon na wiśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. No i jak tu się odchudzać skoro takie pyszności człowieka kuszą;))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto prezentuje się obłędnie, nic tylko jeść! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Yet another wonderful recipe! I am so tempted to make this!

    OdpowiedzUsuń
  17. This looks absolutely delicious!! I would love to try it!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  18. Love the swirl. I would not mind a slice.

    OdpowiedzUsuń
  19. Thanks a lot :D

    hmmm, so delicious

    NEW TIPS POST | DO YOU LINE UP IN THIS?!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Baaardzo dawno nie jadłam tego ciasta, a jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. That looks a nice cake, it's a pity not many eat cake in our house.

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię to ciasto, ale bardzo dawno go też nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Looks like a great cake, wonderful recipe.

    OdpowiedzUsuń
  24. Hello, the cake looks delicious! YUM! Happy Thursday, enjoy your day! Have a happy weekend ahead.

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak to przepysznie wygląda , z chęcią bym skosztowała. Dziękuje za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam tego typu ciasta, aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Great post, Thanks for sharing,
    I'm following you! X.

    OdpowiedzUsuń
  28. chocolate on the top is enticing me....yummy

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo apetyczne! Chyba się skuszę i przygotuję😊

    OdpowiedzUsuń
  30. Thank you for visiting me. This cake looks delicious and seems well named!

    OdpowiedzUsuń
  31. wowww stunning!!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Yummy! Thanks for the wonderful recipe! hugs, de

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciacho z dzieciństwa,wieki nie jadłam,pamiętam z wiśniami babcia robiła :-) Pysznie wygląda u Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda mega apetycznie<3

    OdpowiedzUsuń
  35. That looks incredible. Happy day, Diane

    OdpowiedzUsuń
  36. Ja raczej nie przepadam za owocami w ciastach, ale trzeba przyznać, że to ciasto wygląda imponująco.

    OdpowiedzUsuń
  37. Thank you, Natalia! I am now following you, too! hugs, de

    OdpowiedzUsuń
  38. I am hungry for cake, yum yum !

    OdpowiedzUsuń
  39. Hi Natalie wow the cake looks so yummy,thankyou for sharing your recipe with us,hope you have a lovely day my friend xx

    OdpowiedzUsuń
  40. Thanks a lot :D

    hmmm, so delicious :D

    NEW MAN TO MAN POST | PERFECT SKIN CARE ROUTINE TO MODERN MEN!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Smakowite ciasto! Piekłam z mamą, jak jeszcze byłam dzieckiem, fajnie że przypomniałaś przepis.

    OdpowiedzUsuń
  42. Mam niedługo gości to im zaserwuje

    OdpowiedzUsuń
  43. Hummm deve de ser delicioso este bolo e aproveito para desejar um bom fim-de-semana.

    Andarilhar
    Dedais de Francisco e Idalisa
    O prazer dos livros

    OdpowiedzUsuń
  44. Ciasto wygląda pysznie, muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  45. We also make icings and fillings with pudding mixed with margarine :) Have you ever made a pokecake, poking holes in the sponge cake with a wooden spoon handle and then pouring pudding into the holes and topping everything with whipped cream? It's fun.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I have heard about this cake and I will definitely give it a try soon!☺

      Usuń
  46. Super, pięknie Ci wyszły te fale, jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Dearest Natalia,
    Having just been on a Danube cruise, PASSAGE TO EASTERN EUROPE, this looks perfect for having!
    Hugs and happy weekend!
    Mariette

    OdpowiedzUsuń
  48. Fale dunaju jest bardzo smacznym ciastem, dawno go nie piekłam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  49. Yummy, and with a surprise inside too!

    OdpowiedzUsuń
  50. Oh, I wish I had a piece of this to go with my coffee. It looks scrumptious and very moist. And that chocolate topping makes it. : )

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  51. Dawno nie jadłam. Czas sobie przypomnieć. Mniam.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  52. uwielbiam to ciasto :) u mnie najczęściej z jabłkami

    OdpowiedzUsuń
  53. What a treat! My mouth is watering for it already!

    OdpowiedzUsuń
  54. Ciasto z dawnych lat, pyszne:)
    Wtedy pieczone tylko z jabłkami.
    Ja ten przepis zmodyfikowałam dawno temu i zmieniałam, min. na; wiśnie, gruszki.
    Smacznie pozdrawiam znad aromatycznej kawki:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger