lipca 19, 2019

Gulasz z kurczaka i fasoli / Chicken and Black Bean Stew


Dziś zapraszam na szybki gulasz z kurczaka i czarnej fasoli - pełen białka i bardzo pożywny. Tworząc przepis, inspirowałam się moją ukochaną kuchnią włoską, stąd w gulaszu świeża bazylia i orzeszki piniowe. Gulasz dobrze smakuje z ryżem, ziemniakami i makaronem. Przed podaniem możemy posypać go startym parmezanem. Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na gulasz:)

500 g piersi z kurczaka,
mała czerwona papryka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 3 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego,
puszka czarnej fasoli,
kilka łyżek posiekanej świeżej bazylii,
garść orzeszków piniowych (opcjonalnie),
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, bazylia, oregano, granulowany czosnek

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekaną cebulę, smażyć parę minut, do zeszklenia cebuli. Dodać drobno posiekany czosnek, a następnie koncentrat. Smażyć pół minuty, zalać całość wodą lub bulionem, tak, by lekko zakrywał składniki. Doprawić. Dusić na małym ogniu, do miękkości składników i zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania wrzucić odsączoną fasolę, orzeszki i świeżą bazylię.


ENGLISH:

500 g of chicken breast,
1 red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 3 heaping tbsp of tomato paste,
1 can/cup of black beans,
few tbsp of chopped basil,
a handful of pine nuts (optional),
approx. 2 cups of water or chicken stock,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, thyme, basil, oregano, granulated garlic

Cut the chicken into bite size pieces. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lightly golden. Add diced red bell pepper, followed by finely chopped onion. Cook, until, transluscent. Add finely chopped garlic, followed by tomato paste. Cook, stirring, for 30 seconds and cover everything with stock or water. Season well. Simmer on low heat, until tender and thick. Add drained beans and nuts. sprinkle with fresh basil. Serve over poatoes, rice or pasta. Enjoy:)

Also see my other stew recipes:)



80 komentarzy:

  1. Nati!
    Zrobiłam się bardzo głodna na widok tego pysznego gulaszu.
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Your food always looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. I love black beans. This sounds so good.

    OdpowiedzUsuń
  4. One plate for me without the chicken, please, just beans!

    OdpowiedzUsuń
  5. Such a delicious recipe, I have never tried chicken breast and beans.

    OdpowiedzUsuń
  6. This looks wonderful, I wish I had a plateful here right now! Thanks for sharing! Have a great weekend, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam gulasze, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Thank you so much Natalia!! I'm so glad that you like it! I find it very original and a few years ago when I bought it, I was very mad about owls, hehe. By the way, your dish looks sooo tasty! :P Happy weekend! Kss

    ♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. This sounds wonderful! Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks like a hearty, delicious stew!

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Fotka piękna, miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Phil loves black beans, I will have to try this!

    OdpowiedzUsuń
  14. sycące i apetyczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pokusiłabym się o wersję wegetariańską :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda! Zainspiruję się :-)
    Pozdrawiam i życzę pysznego weekendu :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. This is another special chicken recipe, yummy!

    Happy weekend.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam :D Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie, u mnie lubią tego typu dania :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Taki gulasz musi być przepyszny i bardzo sycący, sam muszę gulaszu upichcić, bo dawno nie gotowałem, a już od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie :D Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. I need to come eat with you.

    OdpowiedzUsuń
  22. I am a huge fan of the legume family. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  23. Very nice post dear :) Happy weekend :)

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. black bean looks delicious...yummy

    OdpowiedzUsuń
  26. This looks so tasty! I want to try it :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Hi Natalia oh this recipe looks so yummy ,think i will have to make this one,thankyou for sharing your recipe with us xx

    OdpowiedzUsuń
  28. This looks absolutely delicious!! I'm printing it out to try when it isn't so hot here!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  29. se ve muy delicioso me encanta el pollo,un plato tentador,abrazos.

    OdpowiedzUsuń
  30. This dish is perfect for the cold days here in Australia xoxo Cris
    https://photosbycris.blogspot.com/2019/07/alchimie-forever-because-your-skin.html

    OdpowiedzUsuń
  31. Looks delicious! You are a good cook!

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam kurczaka, danie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Taki gulasz w stylu meksykańskim :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Nie przepadam za fasolą, jednak ta potrawa wydaję się być smakowita ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. nie przepadam za takimi daniami, ale to wygląda bardzo smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  36. Have a nice Sunday with delicious foods.

    OdpowiedzUsuń
  37. Those ingredients would be tasty. Lovely.

    OdpowiedzUsuń
  38. Looks delicious, a hearty winter warmer.

    OdpowiedzUsuń
  39. Oh this recipe loojks delicious~ thanks for share with us
    xx

    OdpowiedzUsuń
  40. I love the combo of black beans and chicken. The stirfry looks really tasty and healthy.

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda pysznie chociaż ja zamiast kurczaka pewnie dałabym tofu ze względu na fakt że jestem wege:D

    OdpowiedzUsuń
  42. Thank you! This looks wonderful

    OdpowiedzUsuń
  43. ooo coś dla mnie :) akurat na wtorek mam zaplanowany gulasz ;)

    OdpowiedzUsuń
  44. Lubimy fasolę więc chętnie przygotuję takie danie

    OdpowiedzUsuń
  45. Świetne pożywne danie! Podoba mi się to połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  46. Oh that looks delicious! Thanks for sharing the recipe. Cheers!

    OdpowiedzUsuń
  47. That looks both delicious and nutritious.

    OdpowiedzUsuń
  48. Looks amazing, thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  49. this sounds delicious natalia. i love chicken and beans of all sorts:-) And all the spices and seasonings sound brilliant. cheers sherry

    OdpowiedzUsuń
  50. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Thanks a lot :D

    hmmm, so delicious :D

    NEW OUTFIT POST | SLOW FASHION IS THE NEW FASHION!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  52. Wygląda bardzo smakowicie :)
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  53. Wyglada pysznie, ale tym razem propozycja jednak nie dla mnie- jestem wegetarianką.
    Ale Twoje poprzednei FAle Dunaju czekają u mnie na zrobienie :-D

    OdpowiedzUsuń
  54. Hello, this looks healthy and delicious! Thanks for sharing. Enjoy your day, wishing you a great new week!

    OdpowiedzUsuń
  55. Seems like a perfect dish for a cold winter's night.

    OdpowiedzUsuń
  56. you share wonderful recipes...this is something i would love to make!!

    OdpowiedzUsuń
  57. Oh my gosh, this looks amazing. You are such a good cook. I bet your kitchen smells wonderful all the time. : )

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  58. I'm transitioning to the SCD diet and this looks like it would be a good recipe for it, though I'll have to make my own tomato paste as canned isn't allowed on that diet. Yum!

    OdpowiedzUsuń
  59. Bardzo go lubię, w wersji z orzeszkami nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  60. Smacznie wygląda, zatem musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  61. Ależ apetycznie wygląda. Super.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger