lipca 08, 2019

Kostka orzechowa / Nut Layer Cake


Dziś przepis dla osób nie będących na diecie:) Moje ciasto warstwowe to rozpustna kostka orzechowa z mieszanką orzechów, kremem budyniowym z masłem orzechowym, cienką warstwą galaretki, czekoladą i bezą. Ciasto dzięki wszystkim warstwom jest bardzo wysokie, słodkie i sycące, idealne na zebranie w większym gronie. Nie jest tak pracochłonne jak się wydaje, blat bezowy polecam upiec dzień wcześniej, podobnie jak spód. Najlepiej kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego:)

Do przygotowania ciasta użyłam mnóstwa pyszności z kolejnej już paczki od zaprzyjaźnionej firmy Radix-bis. Tym razem w paczce znalazły się orzechy pistacjowe, brazylijskie, laskowe, masło orzechowe, cukier trzcinowy, płatki migdałowe makaron z fasoli mung, fasola adzuki i mąka kukurydziana.



na blaszkę o wymiarach 35x24cm:

spód:

1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
1/2  szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka,
ok. 1/2 szklanki posiekanych orzechów (u mnie mieszanka orzechów laskowych, brazylijskich i pistacjowych)

krem:
900 ml-1 l mleka,
3 opakowania budyniu waniliowego(każdy po 40 g),
200 g masła,
opcjonalnie cukier puder, do smaku
ok. 5 łyżek masła orzechowego (lub do smaku)

2 galaretki

100 g czekolady

na bezę:

4 duże białka,
szczypta soli,
240 g cukru,
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,


Przygotować bezę: rozpocząć ubijanie białek, a gdy lekko się spienią, dodać szczyptę soli i ubijać do sztywnej piany. Kiedy tylko piana będzie sztywna, stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować, aż masa będzie biała, gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masę wyłożyć łyżką na płaską blachę (na przykład z wyposażenia piekarnika) w formie prostokąta wielkości blaszki, na której piekł się spód - 35x24cm  (można odrysować jej kształt na papierze). Posypać migdałami. Piec ok. 50  minut w 140 stopniach, najlepiej z termoobiegiem. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. 

Spód: w misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Wcisnąć orzechy.  Piec w  180 C ok. 25 minut. Wystudzić.

Krem: budyń ugotować, używając 900-1l mleka, posłodzić do smaku.  Do gorącego budyniu wrzucić pokrojone w kostkę masło i masło orzechowe, wymieszać, żeby masło się rozpuściło. Ciepły budyń wylać na ciasto. Odłożyć do wystygnięcia. 

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będą tężejące, wylać na krem budyniowy. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. 

Czekoladę roztopić. Wylać w formie esów-floresów na zastygniętą galaretkę. Gdy czekolada zastygnie nałożyć wystudzony blat bezowy. Chłodzić w lodówce.

ENGLISH:

for the cake batter:

1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 1/2 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
a pinch of vanilla,
2 eggs,
approx. 1/2 cup of chopped nuts of your choice

for the filling:

900 ml-1 l of milk,
3 packages of vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
some powdered sugar, to taste,
200 g of butter,
approx. 5 tbsp of peanut butter, or to taste

2 packages of strawberry jello, 70 g each

100 g of chocolate

for the meringue:

4 egg whites,
240 g of sugar,
2 tsp of potato starch,
a handful of almond flakes

Prepare the meringue: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gruadually start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch and mix. Place the meringue onto the shallow baking tray lined with baking paper, forming a rectangle (35x24cm). Sprinkle with almonds. Bake for about 50 minutes in 140 C. Let cool completely in the oven (it is best to bake the meringue the day ahead). 

Prepare the cake batter: mix the flour with baking powder and cocoa. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter to the pan lined with baking paper (35x24cm), press some nuts into the batter and bake for about 25 minutes in 180C. Let it cool completely.


Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using just 900 - 1 l of milk. To the hot pudding, add butter and peanut butter and whisk, until melts completely. Sweeten to taste. Pour over the cake base and set aside to set. 

Prepare the jello according to package instructions. Cover the top of the cake with thickening jello. Chill in the fridge to set completely.

Melt the chocolate and pour it all over the jello, creating a swirl pattern. Let it set for few additional minutes. 

Carefully place the meringue on top. Chill in the fridge. You can cut the cake easily, if left in the fridge overnight. Enjoy:)



70 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś smaka! Muszę kupić składniki i zrobić!
    Mam pytanie: Jak dodałaś baner instagrama?

    ZAPRASZAM DO MNIE!
    Mój blog
    Mój Instagram

    OdpowiedzUsuń
  2. pracochłonne, ale wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I have never had a dessert like this. It sounds amazing!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię orzechowe ciasta :) Niestety nie lubię bezy :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe:))mniam mniam:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. This cake looks wonderful, I wish I had a piece here right now! Thanks for sharing, hugs, y

    OdpowiedzUsuń
  7. The nuts on your plate are 'pistachio', my favorite nuts. I'll eat them in any form: whole, chopped, roasted or not. Any cake with pistachio is a cake of mine:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Great post.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  9. Gorgeous! This would be perfect for company.

    OdpowiedzUsuń
  10. Orzechy to raczej nie dla mnie ale popatrzeć i poczytać a nawet polecić innym przepis mogę . A co;))

    OdpowiedzUsuń
  11. It looks delicious but I am wondering what it would do to the diet!!!! Keep well and have a good week Diane

    OdpowiedzUsuń
  12. Za ciastami z orzechami nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nati, na widok tego ciasta cieknie mi ślinka.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie moje smaki. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  15. lubię takie ciasta z kremem. Niestety nie mogę jeść zwyklego mleka (czy tam pić, nie ważne). A raczej budyniu inaczej nie da się zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się, na domowym mleku kokosowym - przepis na takie mleko jest na blogu, budyń wychodzi bardzo dobry, podobnie jak na zwykłym! Pozdrawiam:)

      Usuń
  16. O, jakie to musi być pyszne!! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Looks good - but a lot of work!

    OdpowiedzUsuń
  18. Oh my god wow!! It looks really delicious!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  19. This looks absolutely delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  20. now, I am drinking a cup of coffee...and your cake make me hungry....

    # Have a wonderful summer

    OdpowiedzUsuń
  21. Interesting cake. I would like a slice myself.

    OdpowiedzUsuń
  22. Looks delicious and good to see the recipe in English. Potato Starch, interesting as not heaps of people use that in Australia, it's available in the supermarket.

    OdpowiedzUsuń
  23. Another beautiful and delicious creation, Natalia. I can never resist nutty treats :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Thanks a lot :D

    looks delicious :D

    NEW REVIEW POST | NYX: BARE WITH ME FOUNDATION. WAKE UP AND MAKE UP :O
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  25. My goodness that really does look good, very tempting.

    OdpowiedzUsuń
  26. Już mam ochotę zrobić to ciasto, tak ładnie się prezentuje na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Apetycznue wygląda, chociaż trochę pracochłonne. Przepisem się częstuję.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  28. Rzeczywiście rozpustna jest ta kostka :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  30. o matko ciasto marzenie <3

    OdpowiedzUsuń
  31. Wow! That looks incredibly delicious! It would go very nicely with my morning coffee! :o)

    OdpowiedzUsuń
  32. Nie ma mowy o diecie. hihi Super przepis, ciasto na samym zdjęciu mówi: JESTEM WYŚMIENITE, SPRÓBUJ. :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Natalia you do piece of art with food!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda mega apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Prawdziwa uczta, na diecie od czasu do czasu też można sobie pozwolić na taką kosteczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ależ to musi być pyszne!Składniki super, więc całość musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Dużo różności w tym przepisie, ale na pewno ciasto jest grzechu warte !!!

    OdpowiedzUsuń
  38. Looks delicious and rich with calories! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Yay..yummy!
    Cake with layer of peanut butter in pudding, so yummy!

    OdpowiedzUsuń
  40. Yum. Though I suspect it comes firmly into the 'a moment on the lips, a lifetime on the hips' category.

    OdpowiedzUsuń
  41. Przepysznie wygląda! Aż muszę sprawdzić czy nie mam w domu czegoś słodkiego :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  42. Looks yummy! Would love to taste it.

    OdpowiedzUsuń
  43. Looks absolutely delicious!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  44. This looks so yummy!! Thanks fir sharing


    Jadieegosh

    OdpowiedzUsuń
  45. Wow! dobrze że nie jestem na diecie :D ale to ciasto wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Super. Mniam.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  47. It does look a beautiful creation.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger