lipca 22, 2019

Zupa azjatycka z kurczakiem / Asian Style Chicken Soup


Dziś zapraszam na niecodzienną zupę z kurczakiem i makaronem z fasoli mung. Nie jest to w żadnym wypadku tradycyjny przepis, raczej moja inspiracja smakami tej części świata. W zupie oprócz makaronu mung dobrze sprawdzi się też ryż lub makaron ryżowy. Możemy do niej dorzucić większość ulubionych warzyw. Ilość sosu sojowego w zupie uzależniamy od tego, ile zawiera soli. Smacznego:)

ok. 2 - 2.5 l domowego bulionu drobiowego,
500 g piersi z kurczaka,
80 -100 g makaronu z fasoli mung,
szklanka ugotowanej fasoli adzuki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 małej cukinii,
mała czerwona papryka
mała marchewka,
kilka łyżek sosu sojowego,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany imbir, słodka papryka, chili

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa; cukinię, marchew, paprykę i cebulę. Po paru minutach dodać czosnek. Wrzucić z powrotem kurczaka. Zalać całość płynem i gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dorzucić fasolę adzuki, doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny, ewentualnie doprawić (zupa powinna być ostra i delikatnie kwaśna). Do miseczek nałożyć porcje przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu, zalać zupą. 



ENGLISH:

approx. 2 - 2.5 l of homemade chicken stock,
500 g of chicken breast,
80-100 g of mung bean noodles,
1 cup of cooked adzuki beans,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1/2 of a small zucchini,
1 small red bell pepper,
1 carrot,
few tbsp of soy sauce, to taste,
few tsp of lemon juice, to taste,
seasonings to taste: sal, pepper, granulated ginger, sweet paprika, chili

Cut the meat into bite size pieces, season well. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightly golden. Set aside. To the same pan, add diced vegetables: zucchini, carrot, bell pepper and onion. Cook, stirring, for few minutes, Add finely chopped garlic, Add the chicken back in, cover with stock and simmer on low heat, until tender.  Add adzuki beans, some soy sauce and lemon juice to taste (the soup should be spicy and a bit sour). Season to taste. Prepare the noodles according to package instructions. Place them into the bowls and cover with soup. Enjoy:)





67 komentarzy:

  1. Świetna zupa,z chęcią bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. This sounds gorgeous, a wonderful combination. As children we were given chicken soup to cure all ills! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. love the ingredients, this looks and sounds so yummy!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. I love how you always use beans in your recipes.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno takie danie bardzo małkaloryczne i zdrowe dla organizmu. Muszę spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug maarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks good to me. Must try this. Have a good week. Cheers Diane

    OdpowiedzUsuń
  7. Great post .

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupka wydaje się bardzo smakowita, z przyjemnością wypróbuję przepis :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Per me un ghiottissimo piatto unico!

    OdpowiedzUsuń
  10. The noodles are a unique addition to this classic soup.

    OdpowiedzUsuń
  11. z chęcią bym spróbowała tej zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chęcią bym jej spróbowała, bo wygląda naprawdę smacznie. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  13. Love asian flavours but rarely use them in soup. Thanks for the reminder.

    OdpowiedzUsuń
  14. Another delicious looking meal. Thank you for sharing the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  15. This looks so good! Warm and comforting.

    OdpowiedzUsuń
  16. Never had adzuki, but sounds interesting!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ooooo, I love Asian food, and this looks so good. Soups are delicious and comforting during the cold Winter months. I wanted to thank you for having your recipes in English also. That is thoughtful of you.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  19. That looks wonderful. Know what I am making today for dinner - fresh Polish Sausage!

    OdpowiedzUsuń
  20. This looks so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  21. Interesting pasta soup. Never try mung bean pasta before.

    OdpowiedzUsuń
  22. Hi Natalia what a lovely recipe thankyou for sharing,this will certainly warm us up xx

    OdpowiedzUsuń
  23. chicken and beans - a perfect combination. your soup looks very tasty natalia! cheers Sherry

    OdpowiedzUsuń
  24. Thanks a lot :D

    hmmmm, delicious :D

    NEW BRANDING POST | MY SUMMER ESSENTIAL!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Przyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam niczego w stylu azjatyckim. A to tak popularna kuchnia :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Thanks for your detailed review! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie było mi dane poznać kuchnię azjatycką ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie jadłam jeszcze takiej zupy i przyznam że z chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciekawe czy mojemu mężowi by posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Good cuisine, expect, I can't eat the chicken, or anything when with meat.

    OdpowiedzUsuń
  31. Absolutely Beautiful - Very Creative - Much Appreciated

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciekawa zupa, coś dla mojego męża, lubi azjatyckie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. A wonderful array of ingredients, looks like a good tasty soup.

    OdpowiedzUsuń
  34. chętnie bym zjadła to cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale przyznam że mam ochotę spróbować. Bo zupka chinska to nie to samo, nie ma się co oszukiwać :P

    OdpowiedzUsuń
  36. Ciekawa jestem smaku, uwielbiam zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam takie zupki! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Nigdy nie jadłam zupy azjatyckiej;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Zaciekawiłaś mnie tą zupą, więc chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  40. This looks delicious and your photos are pretty. Thank you so much for sharing and for stopping by my blog and leaving a comment. It was very much appreciated :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Fajna zupka, muszę spróbować 🙂

    OdpowiedzUsuń
  42. Prosta, szybka i do tego pełna smaku. Jak dla mnie idealna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Lubię smaki Azji, zupa na pewno by mi posmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  44. Another delicious recipe!

    OdpowiedzUsuń
  45. o to na pewno zrobie! narzeczony będzie zachwycony :))!

    OdpowiedzUsuń
  46. apetyczna miseczka z pewnością bogata w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Chicken Soup is good for health...love it

    OdpowiedzUsuń
  48. looks delicious and I do love the noodles that are used! Yum!

    OdpowiedzUsuń
  49. Great post, Thanks for sharing,
    I'm following you! X.

    OdpowiedzUsuń
  50. Zawsze nas ciekawi jak smakuje ten makaron.

    OdpowiedzUsuń
  51. excellent dish it sounds my friend

    except two ingredients all are familiar but i can search if we call them with different names

    and yeas we keep pieces of chicken in our soup really small instead

    OdpowiedzUsuń
  52. Interresting recipe dear thanks for sharing :)

    OdpowiedzUsuń
  53. I usually use fat egg noodles in my chicken soup, so I really like the change of the thin Asian noodles you used here. Looks tempting!

    OdpowiedzUsuń
  54. Chętnie się poczęstuję Twoją zupką:)
    Dziękuję za inspirację kulinarną:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger