lipca 26, 2019

Wytrawne muffinki kukurydziane / Savoury Corn Muffins

Dziś zapraszam na wytrawne muffinki z mąki kukurydzianej. Są ciekawym pomysłem na przekąskę lub propozycją na piknik. Do moich muffinek dodałam oliwki, suszone pomidory, szynkę i żółty ser, ale tak naprawdę jeśli chodzi o dodatki, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. To świetny przepis na wykorzystanie wszelkich resztek warzyw, różnych rodzajów sera czy wędlin. Przez sporą ilość mąki kukurydzianej, babeczki nie są aż tak puszyste i wilgotne jak tradycyjne muffinki z samej mąki pszennej. Można nadać im wilgoci, dodając trochę więcej warzyw, dobrze sprawdzi się podsmażona papryka, cebula, cukinia i wszystko, co tylko przyjdzie Wam do głowy. Smacznego:)

150 g mąki pszennej,
100 g mąki kukurydzianej (nie skrobi!),
1/2 szklanki jogurtu greckiego,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1/3 łyżeczki soli,
czubata łyżeczka oregano,
duża szczypta słodkiej papryki,
garść oliwek,
kilka plastrów szynki,
kilka łyzek startego sera,
6-8 suszonych pomidorów

Połączyć oba rodzaje mąki, proszek, przyprawy i sodę. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jogurt, olej i jajka. Szybko połączyć zawartość obu misek, mieszając tylko do połaczenia składników. Do foremek nakładać porcje ciasta (do 3/4 wysokości), w każdą babeczkę wcisnąć pokrojone w kostkę dodatki. Posypać startym sere. Piec w 180 C około 20-25 minut.



ENGLISH:

150 g of all purpose flour,
100 g of corn flour (the yellow kind, not the starch!),
1/2 cup of Greek yogurt,
1/2 cup of oil,
2 eggs,
2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of baking soda,
1/3 tsp of salt,
1 heaping tso of dry oregano,
a big pinch of sweet paprika,
a handful of olives,
few slices of ham,
few tbsp of grated cheese,
6-8 sun-dried tomatoes

Mix the flour, baking powder, soda and seasonings. In another bowl, whisk, yogurt, eggs and oil. Combine the dry igredients with the wet, mixing just to combine. Spoon portions of the batter into the muffin tray (do not overfill the muffin tins) and press some chopped olives, ham and tomatoes into every muffin. Sprinkle with cheese, Bake for about 20 to 25 minutes in 180C. Enjoy:)


61 komentarzy:

  1. WOW, these muffins look so delicious!!
    I have only tried the various kinds of sweet muffins, never any savoury ones.
    I will definitely attempt to make some of these!
    Thank you so much for sharing...😊😊

    OdpowiedzUsuń
  2. These muffins sound fabulous. Have a happy weekend, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. I had tried muffin with anaheim pepper, and now muffin with oregano and sundried tomato. yum yum :)

    OdpowiedzUsuń
  4. These look so yummy! I would eat a bunch of them for breakfast, with nothing else.

    OdpowiedzUsuń
  5. The muffins are looking very yummi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anything with corn flour, yogurt, cheese and olives will make me very happy.(notice : no ham).

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł na drugie śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. I love corn muffins but have never tried adding ingredients like this. That can make for a heartier breakfast treat!

    OdpowiedzUsuń
  9. I would leave out the ham, but these do sound delicious. I find savoury treats very hard to resist. And can rarely stop at one.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię muffiny w wytrawnej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. They sound very yummy. Have a great weekend, Diane

    OdpowiedzUsuń
  12. What a clever idea to put olives in them. These look delicious.

    OdpowiedzUsuń
  13. This would pair well with a hearty soup! I'm going to save this recipe for when the weather starts to get chilly.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa jestem, jak smakują. Domyślam się, że muszą być pyszne, a takich jeszcze nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  15. This is such an intriguing recipe! I make cornbread muffins, but they are sweet!

    OdpowiedzUsuń
  16. Excellent blog post. I absolutely love this site. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  17. Interesting combination of add-ins. Looks good. :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę przyznać, że składniki nijak mi się mają to tego co widzę na talerzu;D Wyglądają bardzo smakowicie, i gdyby mi nikt nie powiedział, że są w nich suszone pomidory (żebym się nie uprzedziła) to z chęcią bym je skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
  19. The corn muffins look amazing. They would go nicely with soups or stews. So Yummy. : )

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  20. I've never tried these type of muffins... they look so good.

    OdpowiedzUsuń
  21. They look mouthwatering with the combo of flavours!

    OdpowiedzUsuń
  22. Looks yummy. Should be great with coffee!

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeszcze nigdy takich nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają bardzo apetycznie! Takie wytrawne muffiny chętnie zrobię, więc zapisuję przepis. Miłego weekendu Natalio!

    OdpowiedzUsuń
  25. We eat corn muffins and corn bread all the time - wonderful stuff!

    OdpowiedzUsuń
  26. They look really tasty, something different to try.

    OdpowiedzUsuń
  27. O, a o takich to jeszcze nie słyszalam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. The combination of those ingredients sounds so delicious! Thanks, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  29. I do prefer savoury food to the sweet one :) That is how we make it too, sometimes with yoghurt sometimes with mineral water when we're dieting :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglądają jak takie mini pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. tylko raz w życiu jadłam nie-słodkie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  32. my favorite is banana muffin or little bit chocolate, but any muffin is tasteful.....yummy

    OdpowiedzUsuń
  33. They look delicious, I'd love to try them ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyglądają pięknie i zapewne są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  35. Sounds yummy! I bet the Greek yogurt keeps them moist. These would be a great accompaniment with a hearty soup or stew. Thanks for sharing your recipe.

    OdpowiedzUsuń
  36. These look so delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  37. Ale pysznie wyglądają, wypróbuje przepisu w następny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Lubie muffiny w każdej osłonie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Oh my! These muffins looks so yummy and I want to try it!

    https://sarahrizaga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  40. Thanks a lot :D

    looks delicious, dear :)

    NEW OUTFIT POST | IN SEARCH OF A NEW DIRECTION!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  41. They look already so yummy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  42. Hello, my hubby loves corn muffins. These look delicious. Thank you for sharing the recipe. Enjoy your day, wishing you a happy new week ahead! PS, thanks for visiting my blog.

    OdpowiedzUsuń
  43. Mniam musze je sama wypróbować zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  44. super pomysl, u mnie najczęsciej goszczą słodkie, ale ostatnio kombinuję jak córze przemycić warzywa i robiłam np z cukinią i coś czuję, że to nie koniec moich eksperymentów :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Yum! I never would have thought to put olives in muffins. It would definitely work here.

    OdpowiedzUsuń
  46. nice ingredients, i would love these!!! they look like a good size!!

    OdpowiedzUsuń
  47. They look so yhummi
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  48. Pycha, muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  49. Jeszcze nigdy nie miałam okazji takich jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  50. Lubię muffiny na wytrawnie, ale jakoś rzadziej je robię niż te na słodko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  51. Jeżeli tylko nie na słodko, to uwielbiam takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger