sierpnia 09, 2020

Wytrawny wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami / Chicken and Mushroom Pizza Wheel

Wytrawny wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami, pizza zawijana przepis
Wytrawny wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami (pizza zawijana) 
Wytrawny wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami, pizza zawijana przepis

Wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami to świetny pomysł, jeśli szukacie przepisu na przekąski na imprezę. Kurczak w cieście drożdżowym to alternatywna pizza zawijana, idealna do dzielenia. Wszyscy znamy wieńce na słodko (na przykład wieniec drożdżowy z serem, makiem, cynamonem czy nutellą), ale wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem jest zdecydowanie warte wypróbowania.




Kurczak z pieczarkami w cieście drożdżowym smakuje podobnie jak pizza - mój wieniec drożdżowy możecie traktować jak puszystą, zawijaną pizzę na grubym cieście, bo do wieńca pasują w zasadzie wszystkie dodatki, które ułożylibyście na niej. Jeśli nie lubicie szpinaku, możecie go pominąć, zamiast kurczaka świetnie sprawdzi się szynka lub salami, pasować będą też oliwki - ogranicza Was tylko wyobraźnia i zawartość lodówki:)

Jeśli znudziła Wam się zwykła pierś z kurczaka z piekarnika, ale macie ochotę na obiad z kurczakiem inaczej niż zwykle, zdecydowanie wypróbujcie wytrawny wieniec drożdżowy. Efektownie prezentuje się na stole, a przy tym jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Polecam, smacznego:)

Przepis na wytrawny wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami (pizzę zawijaną), składniki:


na ciasto drożdżowe:

3 i 1/2 szklanki mąki,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
2 łyżki oliwy lub oleju,
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody,
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych

na farsz (można użyć innych ulubionych składników jak na pizzę):
pojedyncza pierś z kurczaka (około 250-300 g),
500 g pieczarek,
pół czerwonej papryki,
1/2 czerwonej cebuli,
garść szpinaku, opcjonalnie,
kilka łyżek startego sera,
kilka łyżek koncentratu pomidorowego lub sosu do pizzy,
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, tymianek, bazylia, oregano

Przepis na wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami (pizzę zawijaną), przygotowanie:


Przygotować ciasto: drożdże połączyć z cukrem i wodą, odstawić na 10 minut do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami (olej dać pod koniec wyrabiania), zagniatać około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut lub do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć palcami na dwóch okrągłych blaszkach o średnicy 30cm (lub trochę większe) lub rozwałkować na kształt koła i ułożyć na blaszce z piekarnika. 

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, papryką i bazylią. Smażyć do miękkości. Odłożyć. Gdy przestygnie można pokroić na jeszcze mniejsze kawałeczki. Na patelni po kurczaku usmażyć pokrojone pieczarki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Na środek każdego z placków przyłożyć talerzyk, by odcisnął kształt koła. Z powstałego okręgu wykroić 8 trójkątów (jak na filmie). Brzegi placków posmarować koncentratem lub sosem do pizzy. Posypać oregano. Ułożyć liście szpinaku, kawałeczki kurczaka, pieczarki, cienko pokrojoną cebulę i paprykę. Posypać startym serem. Każdy trójkąt zawijać dokładnie pod spód placków (jak na filmie). Odstawić do lekkiego podrośnięcia na 15-20 minut. Posmarować mlekiem. Piec w 190 stopniach około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi sosami na przykład pomidorowym lub czosnkowym.

Oryginalny przepis na ciasto drożdżowe: laurainthekitchen.com
Sposób na zawijanie ze strony: trtlmt.com.au

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Chicken and Muhroom Pizza Wheel Recipe:

for the dough:
3 1/2 cups of flour,
2 tsp of salt,
1 tsp of sugar,
2 tbsp of olive oil,
1 1/3 cup of warm water,
7 g of dry yeast or 25 g fresh yeast

for the stuffing: (you can use whatever toppings you like)
250-300 g of chicken breast,
500 g of button mushrooms,
1/2 of a red bell pepper,
1/2 of a red onion,
a handful of fresh spinach,
few tbsp of grated cheese,
few tbsp of tomato paste or pizza sauce,
seasonings: salt, pepper,sweet paprika, granulated garlic, thyme, basil, oregano


Prepare the dough: mix yeast with sugar and water, set aside for 10 minutes, until frothy. Add to remaining ingredients and knead for about 10 to 15 minutes or until smooth and elastic. Cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes.

Meanwhile, cut the chicken into bite size pieces. Sprinkle with salt, pepper, sweet paprika, garlic and basil.Cook, ona  small amunt of oil, until soft. Set aside. To the same pan, add chopped mushrooms. Season with salt, pepper and thyme. 

 Divide the dough into two pieces, flatten each piece onto round baking trays (30 cm or larger) or roll them out and place on a baking tray from the oven. Place small plate into the middle of each 'pizza' to leave a round mark (see the video). Cut 8 triangles out of the circle (seethe video). Smear the edges of each 'pizza' with tomato sauce, sprinkle with oregano and add spinach, chicken (you can cut it more finely), mushrooms, thinly sliced onion a red bell pepper (or your favourite pizza toppings). Sprinkle with grated cheese. Take each triangle and fold it to the bottom of your pizza (see the video). Set aside for about 15 to20 minutes, it should rise very slightly. Brush with milk and bake in 190C for about 20 to 25 minutes. Serve with favourite sauce (tomato sauce or garlic sauce work great here). Enjoy:)

Original recipe for the dough: laurainthekitchen.com
Folding method: trtlmt.com.au

51 komentarzy:

  1. This looks very delicious! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie i smacznie to wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja w temacie- smakowitości dla gości i nie tylko. Nie dość,że wygląda wspaniale to i pewnie wybornie smakuje!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. The pizza looks great and indeed resembles a wheel!
    I would eliminate the cheese (I don't eat meat and cheese together), and add some black olives to it.

    OdpowiedzUsuń
  5. O taki wieniec z miłą chęcią bym upiekła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Love the chicken mushroom filling! The pizza wheel looks super comforting and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj zjadłabym :) wyglada baaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. That is presented beautifully and I bet it tastes good too.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ciekawie wygląda taki wieniec. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Akurat drożdżowe preferuję na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda i zapewne też wspaniale smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, I should try this for my husband

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh wow this sounds so delicious! I love the wheel design, and mushrooms are one of my favourites! Thank you for sharing xo

    OdpowiedzUsuń
  14. What a clever, and decorative dish.

    OdpowiedzUsuń
  15. skorzystam z przepisu, bo wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Prezentuje się bardzo apetycznie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smaczne i efektowne danie. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  18. Looks like a perfect party dish!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  19. What A Beautiful Offering - Well Done With This One - On The List When The Oven Is Accessible

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  20. What a great way to use mushrooms. This is definitely a recipe I need to try soon. Looks tasty!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bellissima idea, molto coreografica!

    OdpowiedzUsuń
  22. Super pomysł! Wygląda bardzo efektownie i domyślam się że świetnie smakuje. Muszę wypróbować.Ppzdrawi cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda cudownie, już wbijam na lekcje na yt, ponieważ bez niej nie dam rady zrobić czegoś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  24. That turned out really pretty, dear!

    OdpowiedzUsuń
  25. Idealne na domówkę lub imprezkę ogródkową :D

    OdpowiedzUsuń
  26. bardzo apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Hello,
    I love pizza, this looks delicious. Thanks for sharing the recipe!
    Take care, enjoy your day! Have a great week!

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękny wieniec, uwielbiam takie drożdżowe przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  29. My wife just finished a book about mushrooms: Entangled Life. She really enjoyed it.

    OdpowiedzUsuń
  30. Ależ to musi smakować... mega :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetny przepis! Oryginalnym pomysłem było wykonanie w formie wieńca. Samym wyglądem kusi nas do zjedzenia, a jestem pewna, że i smak jest wyśmienity. Pozdrawiam cieplutko:))

    OdpowiedzUsuń
  32. Natalia absolutely wonderful and yumm!!

    OdpowiedzUsuń
  33. I love making homemade pizza, and your seasoned yeast wreath stuffed with chicken and so many tasty flavors is such a fun alternative!

    OdpowiedzUsuń
  34. This looks so delicious!!
    Thank you for the recipe, can't wait to try it ;)

    INXSKY | Gold Stackable Rings

    OdpowiedzUsuń
  35. Oh WOW, I really love this...it is so unusual and looks absolutely delicious!
    Thank you so, so much for sharing...😊😊

    Have a lovely day...and stay safe.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  36. Wow, ale to super wygląda! Zgłodniałam od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Świetnie podane, na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  38. Fajny taki wieniec. Zgodzę się że to świetny pomysł na imprezę

    OdpowiedzUsuń
  39. That is such a great idea :-D

    OdpowiedzUsuń
  40. Oh my goodness. This looks and sounds amazing. YUM! I would love to have some right now. :) Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger