sierpnia 19, 2020

Karkówka po cygańsku / Gypsy Pork Neck

Karkówka po cygańsku przepis
Karkówka po cygańsku 
Karkówka po cygańsku przepis
Dziś zapraszam na pożywny i konkretny obiad dla wszystkich mięsożerców. Karkówka po cygańsku pieczona w sosie pomidorowym z papryką, ogórkami i pieczarkami to jedno z lepszych dań, jakie możecie przygotować z wieprzowiny.

Długo pieczona karkówka z ketchupem wprost rozpływa się w ustach, mięso jest tak delikatne, że wręcz się rozpada. Zalewa z ketchupem i ogórkami konserwowymi tworzy pyszny słodko - kwaśny sos, idealny do podania z kluskami (na przykład śląskimi) lub ziemniakami. Karkówka po cygańsku to karkówka na ostro, ale dodajcie tyle ostrej papryki, ile lubicie - jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami, możecie też poprzestać na słodkiej lub wędzonej papryce.

Do sosu cygańskiego tradycyjnie dodaje się pieczarki, ale możecie pominąć je w daniu lub zastąpić kilkoma suszonymi leśnymi grzybami. Jeśli chcielibyście dorzucić do mięsa więcej warzyw, dobrze sprawdzi się tu pokrojona w dużą kostkę cukinia albo marchewka.

Pikantna karkówka pieczona w plastrach to świetne danie do odgrzewania. Świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad dla rodziny, ale także na imprezę. Polecam, smacznego:)

Polecam też mój gulasz cygański z klopsikami:



Przepis na karkówkę po cygańsku, składniki:


500 g karkówki w plastrach
duża czerwona papryka,
kilka ogórków konserwowych lub kiszonych,
duża cebula,
opcjonalnie 200 g pieczarek,

odrobiną mąki do panierowania karkówki

na zalewę:
szklanka gorącej wody,
190 g koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 szklanki pikantnego ketchupu,
4-5 łyżek sosu sojowego lub teriyaki (lub do smaku - ilość zależy od tego, jak słony jest nasz sos sojowy, na początku lepiej dać mniej),
sok z 1/2 dużej cytryny,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżeczka majeranku,
3/4 łyżeczki oregano,
chili, sól i pieprz do smaku,
opcjonalnie szczypta wędzonej papryki

Przepis na karkówkę po cygańsku, przygotowanie:


Plastry karkówki oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Następnie z obu stron panierować w mące. Smażyć kilka minut do zrumienia z obu stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Pomiędzy plastrami mięsa i na nim ułożyć paski papryki, pokrojone w kostkę ogórki, cebulę pokrojoną w piórka i opcjonalnie plastry pieczarek.

Przygotować zalewę: połączyć wszystkie składniki zalewy do smaku. Sos powinien być lekko słodki, kwaśny i pikantny, więc w razie potrzeby dodać więcej ketchupu (lub miodu), chili lub soku z cytryny. Mieszanką zalać karkówkę. Przykryć naczynie i piec 2 godziny w 180 C do miękkości mięsa. Pod koniec pieczenia ściągnąć pokrywkę, by sos zgęstniał. Przed podaniem można ściągnąć z sosu nadmiar tłuszczu łyżką.

Zmodyfikowany przepis ze strony: kulinarneprzeboje.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Gypsy Pork Neck Recipe:

500 g of pork neck fillets,
1 large red bell pepper,
1 large onion,
few pickles or Polish fermented cucumbers (Polish pickles),
200 g of button mushrooms, optional

some flour for dusting the meat before frying

for the sauce
190 g of tomato paste,
1 cup of hot water,
1/2 cup of hot ketchup,
4-5 tbsp of soy sauce or teriyaki (or to taste - the amount depend of the saltiness of your soy sauce),
lemon jucie from 1/2 large lemon,
1 tsp of sweet paprika,
1 tsp of granulated garlic,
1 tsp of dry marjoram,
3/4 tsp of dry oregano,
chli, salt and pepper, to taste,
a pinch of smoked paprika, optional

Seaon the meat with salt, pepper, paprika and marjoram. Dust with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minute, until lightlu golden on both sides. Place in a baking tray. Between fillts and on top of them, place red bell pepper cut into strips, chopped onion, pickles and slices of mushrooms.

Prepare the sauce: combine all the ingredients to taste - sauce should be tangy, hot and slightly sweet, so add enough ketchup (or honey), lemon juice and chili. Pour it over the meat and vegetables. Cover the dish and bake in 180 C for 2 hours or until very tender (the meat should almost fall apart). You can skim the access fat on the surface of the sauce, before serving. Serve over potatoes, dumplings or gnocchi.

Modified recipe from this site.

Also see my Meatball Gypsy Stew Recipe above:)


39 komentarzy:

  1. Looks so flavourful and moreish! Great to enjoy it with some homemade sourdough bread, rice or noodles :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :-)Muszę kiedyś wypróbować taką wersję :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiamy karkówkę i w tej wersji muszę ją wypróbowac.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie dania! Zapisuję przepis.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. As soon as I see the word Gypsy in a recipe I look for paprika. And it is here - with some other rich flavours too.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takiej karkówki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. It looks really yummy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  8. I need a visit to your kitchen.

    OdpowiedzUsuń
  9. This looks like a really fantastic dish! Your post definitely makes me wish that I was a better cook!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ulubiona wersja kartkówki w mojej rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. It looks delicious and reads it too.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię karkówkę. Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks terrific! The meat from neck bones is always so rich and tasty. Fun recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  14. Super :) Ta karkówka wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Minus the meat-ha-it looks luscious.
    If I lived closer I'd be visiting all the time, begging for handouts:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Now I am wondering how this dish got it's name! Your text did not translate today, but your instructions did.

    OdpowiedzUsuń
  17. Looks delicious! I've never heard of this and can imagine how tasty it is. Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie danie wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne , mięsne danie czyli tak jak lubię. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  20. Zjadłabym 😊 wygląda smacznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  21. Totally New To Me - Fabulous Photos - Good On You For Continuing To Think Outside The Box - Very Impressive - Stay Strong

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  22. MOlto invitante questo piatto!

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam tego typu sosy :D Ale niestety nie przepadam za karkówką

    OdpowiedzUsuń
  24. Yum, never used pork neck before so an interesting recipe.

    OdpowiedzUsuń
  25. Hope you are having a great day.

    OdpowiedzUsuń
  26. I want to come to your house for dinner!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  27. I'm not sure I'm adventurous enough to try pork neck, but I am sure my family would dive right into this!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ależ to apetycznie wygląda! I pewnie cudownie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger