sierpnia 26, 2020

Pszenny chleb codzienny / Everyday Wheat Bread

Pszenny chleb codzienny na drożdżach przepis
Pszenny chleb codzienny na drożdżach przepis
Pszenny chleb codzienny na drożdżach przepis

Dziś prosty przepis na pszenny chleb codzienny na drożdżach suchych lub świeżych. Mimo że najbardziej lubimy bochenki z garnka żeliwnego z grubą, chrupiącą skórką i dużymi dziurami, czasem mamy ochotę na zwykły chleb - najprostszy z możliwych, pasujący do wszystkiego. Dzisiejszy właśnie taki jest:)

Domowy chleb pszenny jest najprostszy w przygotowaniu. Możecie upiec go używając samej jasnej mąki pszennej, ale ja lubię łączyć pełnoziarnistą z jasną w proporcjach pół na pół - wtedy otrzymuję trochę zdrowszy pełnoziarnisty chleb na drożdżach.

Chleb powszedni to chleb bez formy. Aby ładnie wyrósł i nie popękał za bardzo, warto uformować bochenek zwijając go jak roladę biszkoptową. Jeśli lubicie pieczywo z ziarnami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić do ciasta drożdżowego trochę słonecznika, sezamu, siemienia czy innej mieszanki pestek. Ziarnami możecie też obsypać skórkę chleba - ja często posypuję go z wierzchu mieszanką ziaren i płatków owsianych.

Łatwy przepis na pszenny chleb codzienny to świetna propozycja dla początkujących w kuchni. Ma puszyste, delikatne wnętrze i delikatną skórkę. To uniwersalna baza do wszystkich kanapek. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny domowy chleb:)

Jeśli szukacie prostego przepisu na chleb, polecam również mój prosty chleb bez zagniatania:


Prosty przepis na pszenny chleb codzienny, składniki:

na jeden bochenek:

500 g mąki pszennej (może być jasna z pełnoziarnistą w proporcjach pół na pół),
1 i 1/2 łyżeczki soli,
7g suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży,
3 łyżki oleju,
300 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru

kilka łyżek mleka do posmarowania bochenka

Prosty przepis na pszenny chleb codzienny, przygotowanie:

Do ciepłej wody dodać drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej  - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie bardzo się kleić, można podsypać mąką. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zawsze robię to w ten sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Posmarować mlekiem. Piec w 200 około 35 minut.

Lekko zmodyfikowany przepis ze strony bbcgoodfood.com.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Everyday Wheat Bread Reacipe:

for 1 loaf:

500g wheat flour, plus extra for dusting (you can use half plain and half whole wheat flour)
1 1/2 tsp salt
7g dry yeast or 25 g od fresh yeast,
3 tbsp olive oil,
300 ml  of warm water,
1 tsp of sugar

few tbsp of milk

To the warm water add yeast and sugar. Set aside for few minutes, until bubbly. Combine with flour and salt. Knead for about 10 to 15 minutes, adding oil at last - if the dough seems to sticky, feel free to add more flour. Knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for 60-90 minutes. Form a loaf ( I always do that by flattening the dough with my hand and rolling it up like a swiss roll cake). Place the loaf on a  tray lined with baking paper. Cover and let it rise for additional 30-40 minutes or until doubled in size. Cut the surface of the loaf few times and brush with milk. Bake for 35 to 45 minutes in 200 C. Enjoy:)

Modified recipe from bbcgoodfood.com




41 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Wygląda rewelacyjnie. Pięknie wyrósł. Z chęcią wypróbuję Twój przepis.

      Usuń
  2. This looks good, and I am hungry! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzadko jem chleb pszenny ale na taki z pewnością bym się skusiła )

    OdpowiedzUsuń
  4. That looks and sounds better than any everyday wheat bread I can buy here.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, z chęcią przetestuję przepis i w wolnej chwili zrobię chlebek :)

    Carrrolina Blog-klik

    OdpowiedzUsuń
  6. Awesome! I bring some soup over and let's lunch together, Natalia :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki chleb własnej roboty najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiś czas temu postanowilam wyprobować, jak będzie mi szło robienie domowego chleba. Przepis na chlebek dala mi moja kolezanka, razem z zakwasem. Przyznam, ze nie byłam do tego pomysłu optymistycznie nastawiona bo o ile pieczenie ciast nie wydawąło mi się takie trudne, to jednak pieczenie chleba kojarzyło mi się z czymś bardziej skomplikowanym.

    Zdziwiłam się jak już za pierwszym razem chlebek wyszedł bardzo smaczny, pachnący oraz aromatyczny ;) Od tamtego czasu piekę praktycznie codziennie i polecam każdemu. Bo to naprwadę nie jest takie trudne!

    Przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, to bardzo proste! Ja w ogóle nie kupuję już pieczywa, sama piekę bułki, chleby na drożdżach i na zakwasie😊 Można powiedzieć, ze pieczenie domowego chleba jest bardzo uzależniające, bo wciąż testuję nowe przepisy😊 Pozdrowienia!

      Usuń
  9. Przymierzam się do upieczenia mojego pierwszego w życiu chleba :) Ten wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Now I want to try out this bread!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleb wygląda wspaniale.Chętnie wypróbuję ten przepis!
    Pozdrawiam. Miłego popołudnia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Looks delicious must admit I make my bread using a bread maker.

    OdpowiedzUsuń
  13. Love homemade bread. This looks excellent -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  14. Just look At All Those Beautiful Little Air Pockets - Stunning Loaf - You Did Well

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny chlebek domowy :) właśnie ostatnio kupiłam wreszcie garnek żeliwny, więc mam w planach chleb z garnka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chlebuś pyszny i prosty przepis :-).

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda smacznie i bardzo ładnie :p

    OdpowiedzUsuń
  18. always love your bread recipes! thanks.

    OdpowiedzUsuń
  19. Po pszenny chleb rzadko sięgam, ale czasami lubię taki zwykły, bez dodatków. Moje dzieci też :) pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale pięknie wyrósł! Zapach pieczonego w domu chleba to coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda znacznie lepiej od tych wszystkich kupnych :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda cudnie, na pewno sobie takowy sprawię ;) Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nice looking bread... Some of my best years was as a baker (how I put myself through college)

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Nothing is better than fresh, homemade bread. Yummy!

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie takie proste wypieki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  27. Spodobało mi sie pieczenie chleba, więc pewnie wyprobuje

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger