sierpnia 14, 2020

Udka z piekarnika w marynacie / Baked Chicken Legs

Dziś zapraszam na obiad z kurczakiem w roli głównej. Udka z piekarnika w marynacie ziołowej z warzywami to łatwy przepis do przygotowania na szybko - marynowanie mięsa zajmuje parę chwil, resztę pracy wykonuje za nas piekarnik.

Aby pieczone udka wyszły soczyste i pyszne, bardzo ważna jest aromatyczna marynata do mięsa. Moja zawiera sporo przypraw: suszone zioła, cytrynę, odrobinę musztardy, a także granulowany czosnek i cebulę. Dzięki temu, że nie zużywamy dużej ilości tłuszczu jak przy smażeniu, taki kurczak z piekarnika jest świetnym pomysłem na danie fit.

Ile piec udka z piekarnika? Takim pieczonym na blasze lub w naczyniu, bez rękawów w zupełności wystarczy 50 minut (czas pieczenia może się oczywiście nieznacznie zmienić, w zależności od tego, jak duże są udka kurczaka).

Świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka są warzywa. Ja lubię dodawać do udek ziemniaki i warzywa, które akurat mam w domu, na przykład paprykę czy cukinię. Pieczonym ziemniakom i warzywom wystarczy 40 minut, więc dodajemy je troszkę później na blaszkę. Całość możecie podać z sałatą lub prostą sałatką. Do ziemniaków i mięsa świetnie pasuje również sos czosnkowy lub koperkowy. Smacznego:)

Jeśli lubicie pieczonego kurczaka, polecam również łatwy przepis na udka z piekarnika bez skóry i kości w marynacie jogurtowej:



Przepis na udka z piekarnika w marynacie, składniki:


2 udka z kurczaka (lub 4-5 pałek, podudzi)

na marynatę:
4-6 łyżek oliwy,
sok z połowy dużej cytryny lub jednej małej,
3-4 rodzaje ulubionych ziół do kurczaka- u mnie łyżeczka majeranku i po 1/2- 3/4 łyżeczki oregano, tymianku i rozmarynu,
płaska łyżeczka słodkiej papryki,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
łyżeczka musztardy,
sól (u mnie 1/2 łyżeczki soli na 500 g mięsa), pieprz, opcjonalnie szczypta chili

opcjonalnie warzywa do upieczenia razem z kurczakiem (np. ziemniaki, marchewka, cukinia, papryka, seler, por, ząbki czosnku)


Przepis na udka z piekarnika w marynacie, składniki:


Składniki marynaty połączyć i zalać nią kurczaka, dokładnie wmasować w mięso (warto naciąć skórę, by marynata mogła dostać się pod nią). Odstawić na 20 minut. Wyłożyć na blaszkę. Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, po 10-15 minutach pieczenia dodać pokrojone warzywa uprzednio oprószone przyprawami i obtoczone w niewielkiej ilości oleju).

Chcesz być an bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Baked Chicken Legs Recipe:

2 chicken legs (or 4-5 drumsticks),

for the marinade:
4-6 tbsp of oil,
lemon juice from 1/2 of a large lemon,
1 tsp of marjoram, 3/4 tsp of thyme, rosemary and oregano,
1 tsp of sweet paprika,
3/4 tsp of granulated garlic,
1/2 tsp of granulated onion,
1 tsp of mustard,
salt (approx. 1/2 tsp for 500 g of meat), pepper, a pinch of chili, optional

some vegetables of choice, optional (try potatoes, red bell peppers, carrots, zucchini)

Mix all the ingredients for the marinade and massage it well into the chicken (make sure to score the skin and massage the marinade underneath it too). Set aside for 20 minutes. Place ona baking tray. Bake for about 50 minutes in 190C. Add chopped vegetables after 10-15 minutes of baking, making sure to season them well with dry herbs and some oil. Serve with a simple salad or slaw on the side and some cold sauces (garlic sauce or dill sauce works great here). Enjoy:)

43 komentarze:

  1. So yummy, I wish you could send over a sample! Have a great weekend, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniaaaaaam! Kocham udka a w takiej wersji to juz w ogole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW! Bardzo dobry przepis! Koniecznie muszę wypróbować. Udka i warzywa wyglądają świetnie i mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Not for me - but the resident carnivore would like it. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  5. That certainly does look delicious.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na smaczny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Very flavourful and yummy! I love chicken leg, esp. the skin.

    OdpowiedzUsuń
  8. Głodna się zrobiłam patrząc na to :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Love chicken dishes and this sounds fab, Stay safe Diane

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się, ze danie jest z mała ilością tłuszczu :) wyglada bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Beautiful Dish - Perfect For Bringing To A Gathering - Full Flavored And Rather Simple - Excellent Post

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  12. Devo dire che la foto di questo piatto è alquanto invitante, il pollo circondato da un arcobaleno di verdure mi ha fatto venire l'acquolina.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh WOW, this really does look so delicious!!
    Thank you so much.😊😊

    Have a super weekend...and stay safe.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczne danie jednogarnkowe, lubię gdy wszystko piecze się w jednym naczyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. no właśnie pierwsze co pomyślałam, że idealne na danie fit, spróbuję. dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają apetycznie :) Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Danie wygląda pysznie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. YUM! And the chicken would even be good cold.

    OdpowiedzUsuń
  19. To danie obiadowe wygląda absolutnie pysznie. Wygląd potrawy przekonuje.

    OdpowiedzUsuń
  20. This dish looks divine! Everything my family would love packed in!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię i często robię. Szybki i smaczny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  22. Chyba zrobię na jutrzejszy obiad

    OdpowiedzUsuń
  23. Thank you very much for the useful entry )))

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda wspaniale. Aż żałuję, że mam zepsuty piekarnik.

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepysznie wygląda, fajny pomysł na szybkie i pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ile pyszności w jednym daniu. Uwielbiam takie propozycje na szybkie i proste dania!

    OdpowiedzUsuń
  27. Lubię takie szybkie przepisy. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  28. Lubię dania z piekarnika. Są zdrowsze i szybsze w wykonaniu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobiłam wersję z warzywami, wyszło przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrowienia☺

      Usuń
  30. Chicken is nutritious and so versatile.
    Very nice recipe idea, thanks for sharing it here.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger