sierpnia 12, 2020

Mielonka z piekarnika na kanapki / Baked Sandwich Meat

Dziś zapraszam na domową wędlinę pieczoną. Mielonka z piekarnika na kanapki to świetny pomysł, jeśli macie ochotę zjeść w bułce coś zdrowszego niż tradycyjna sklepowa szynka.

Tak naprawdę mielonka z piekarnika nie smakuje jak popularna mielonka w puszce, raczej jak pieczony kotlet lub pieczeń, ale bez jajek i dodatku bułki. Jeśli lubicie mięsną galaretkę jak przy puszkowanej mielonce, nie wylewajcie soków spod pieczeni - zastygnie i stworzy galaretkę.

W zależności od użytego rodzaju mięsa taka pieczeń kanapkowa (albo jak wolą niektórzy kiełbasa z foremki) może być chuda lub tłustsza. Możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie. Jeśli dodacie do niej jajka i bułkę, otrzymacie klasyczną pieczeń z mięsa mielonego.

Mielonka z piekarnika dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Na kanapce możecie podawać ją z dodatkiem warzyw, pasuje do niej musztarda, ćwikła i chrzan. Smacznego:)

Do kanapek i obiadu wypróbujcie też moją pyszną pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami:



Przepis na mielonkę z piekarnika na kanapki, składniki:

1 kg mięsa mielonego,
duża cebula starta na tarce,
posiekane 2 ząbki czosnku,
opcjonalnie mały kawałek namoczonej bułki,
60-70 ml wody,
łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie,
1-2 łyżeczki majeranku,
łyżeczka ulubionych suszonych ziół (u mnie oregano),
ok. łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 - 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
łyżeczka soli, szczypta pieprzu

Przepis na mielonkę z piekarnika na kanapki, przygotowanie:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić - trochę dłużej niż na klopsy lub pieczeń. Masę można umieścić w lodówce na kilka godzin lub piec od razu. Mięsną masę wyłożyć ciasno do podłużnej foremki (dokładnie ubić, by nie było dziur), piec w 180 C około godziny.

Oryginalny przepis: kuchniatosztuka.blogspot.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Baked Sandwich Meat Recipe:

1 kg of ground meat,
1 large onion, grated,
2 cloves of garlic, finely chopped,
60-70 ml of water,
1 tsp of ground caraway seeds, optional,
1-2 tsp of marjoram,
1 tsp of dry herbs of your choice (like oregano, basil etc.),
approx. 1 tsp of sweet paprika,
1/2 - 3/4 tsp of granulated garlic,
1 tsp of salt, a pinch of black pepper

Combine all the ingredients and mix well, using your hands - the mixture should be quite sticky. Place the mixture in the fridge for few hours or bake immediately - gradually and firmly press the meat into the bread pan, make sure there is no air between meat mixture. Bake for about an hour in 180C.

See the original recipe here.

Also see my Cheesy Meatloaf Video Recipe above:)

43 komentarze:

  1. Fajnie wygląda, ciekawa alternatywa dla kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Is it like meatloaf? It surely looks very delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yeah, very similar to meatloaf but without eggs and breadcrumbs☺

      Usuń
  3. fajny pomysł na zdrowy dodatek do kanapek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej mielonki jeszcze nie jadłam :) wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh, such an unusual recipe!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Those ingredients mean it would have a lot more taste than many sandwich meats. Well done.

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks good, yummy! Have a nice day, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. No ciekawa propozycja, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię taką pieczeń, domowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks great! Like the use of caraway seeds -- they have so much flavor. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł na domową wędlinę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I have never seen a recipe for sandwich meat! Looks really yummy, and you could also eat it hot with some gravy over bread.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba nie moje smaki, ale wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  14. robiłam raz, mega pyszne wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś innego na kanapkę i super że zrobione własnoręcznie. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  16. Sounds good; a lot like meatloaf, I suppose. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nice recipe. I think you always made healthy and delicious food. Stay safe and healthy

    OdpowiedzUsuń
  18. I haven't had meatloaf in ages. This looks scrumptious!

    OdpowiedzUsuń
  19. That looks delicious! I would think it would go well with your sandwich rolls.

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie robiłam jeszcze domowej mielonki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie przepadam za takim mięchem :(

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam pasztety, paszteciki i wszelkiego rodzaju smarowidła. Muszę wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  23. Często robię taka mielonkę - pyszna

    OdpowiedzUsuń
  24. Almost sounds like meatloaf. I love using meatloaf for sandwiches so I bet I would like this too.

    OdpowiedzUsuń
  25. Na pewno kiedyś wypróbuję bo polubiłam "eksperymenty" w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje. Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Prezentuje się smakowicie, a do kanapki wprost idealne :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  28. I love meat sandwiches! Very delicious and great for dinner. Thanks for sharing this!

    OdpowiedzUsuń
  29. Nigdy sama nie robiłam takiej mielonki.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger