listopada 28, 2021

Świąteczne pierniczki od razu miękkie

Świąteczne pierniczki od razu miękkie przepis
Świąteczne pierniczki od razu miękkie 

Świąteczne pierniczki od razu miękkie przepis

Świąteczne pierniczki od razu miękkie przepis

Dziś zapraszam na pyszne świąteczne pierniczki - od razu miękkie, gotowe do jedzenia bez leżakowania. Takie szybkie pierniczki na ostatnią chwilę możecie upiec tuż przed Wigilią.



Świąteczne pierniczki są bardzo proste w przygotowaniu, ale należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Wystarczy wymieszać suche składniki, a następnie szybko zagnieść w kulę. Pamiętajcie, by suche składniki były przesiane. 

Miękkie pierniczki nie powinny być podsypywane mąką (a przynajmniej nie w dużych ilościach), inaczej wyjdą twarde. Zagniecione ciasto należy więc porządnie schłodzić - zimne lepiej się wałkuje bez dodawania mąki. Jeśli nawet po tym czasie ciasto będzie zbyt klejące, możecie naprawdę delikatnie podsypać je mąką. Bardzo ważne, by rozwałkować je na grubość 5 mm, nie cieniej, inaczej pierniczki stwardnieją. Lepiej, by wykrojone ciasteczka były trochę za grube niż za cienkie. Wałkujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia - dzięki temu nie dajemy do ciasta nadmiaru mąki.

Świąteczne pierniczki wymagają uwagi podczas pieczenia - jeśli Wasz piekarnik piecze za mocno od dołu, możecie w połowie pieczenia umieścić blaszkę z ciastkami na wyższym poziomie. Warto tez obrócić blaszkę, by ciastka równo się piekły. Starajcie się nie piec ich za długo, bo przez to mogą stwardnieć po wystudzeniu.

Jeśli będziecie pamiętać o tych zasadach, pierniczki wyjdą miękkie. Gdyby jednak stwardniały po wystudzeniu, wystarczy umieścić je nad parą wodną (np. krótko podgrzać w kąpieli wodnej), wtedy natychmiast zmiękną. Można też tradycyjnym sposobem umieścić je w szczelnie zamykanej puszce z kawałkami jabłek - ten sposób jest bardzo dobry, ale trwa znacznie dłużej.

Pierniki na Święta można dowolnie udekorować - nada się lukier królewski, tradycyjny lukier albo jeszcze lepiej, polewa czekoladowa. Szczerze mówiąc, ja lubię je nawet bez żadnych dodatków, takie bez polewy pasują idealnie do kubka herbaty, kawy czy mleka. Polecam, smacznego:) 


Bardzo polecam również moje ulubione, najlepsze pierniczki alpejskie :)


Pierniczki świąteczne (od razu miękkie), składniki:

300 g mąki pszennej,
100 g pełnoziarnistej mąki żytniej,
2 duże jajka,
130 g cukru pudru,
100 g roztopionego, ostudzonego masła,
100 g miodu (u mnie prawdziwy),
łyżka przyprawy do piernika (u mnie domowa),
łyżka kakao,
łyżeczka sody oczyszczonej

Pierniczki świąteczne (od razu miękkie), przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć łyżką, a następnie wyrobić dłonią na gładkie ciasto. Suche składniki powinny być przesiane. Zagnieść w kulę. Nie podsypywać mąką. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut lub około 15 minut do zamrażarki - ciasto będzie sztywniejsze, łatwiejsze do wałkowania. Jeśli po tym czasie ciasto wciąż będzie mocno klejące, można bardzo delikatnie podsypać je mąką. 

Po tym czasie rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia - po rozwałkowaniu ma mieć grubość 5 mm (nie powinno być mniej, bo ciastka wyjdą twarde). Wykrawać pierniczki foremkami oprószanymi mąką i piec około 8-10 minut w temp. 180 stopni. Ważne, by pierniki nie piekły się zbyt długo. Ostudzone ciastka dowolnie udekorować.

Gdyby ciastka stwardniały po wystudzeniu, wystarczy umieścić je nad parą wodną (np. podgrzać w kąpieli wodnej), wtedy natychmiast zmiękną. Można też tradycyjnym sposobem umieścić je w szczelnie zamykanej puszce z kawałkami jabłek - ten sposób jest bardzo dobry, ale trwa znacznie dłużej.

Oryginalny przepis ze strony: mojewypieki.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Polish Gingerbread Cookies Recipe | Polish Cooking and Baking

300 g of all purpose flour,
100 g whole wheat rye flour,
2 large eggs,
130 g powdered sugar,
100 g of melted butter,
100 g of honey,,
1 tbsp og gingerbread spice mix,
1 tbsp of cocoa,
1 tsp of soda

Combine ingrendients, using a wooden spoon. Then, knead by hand to form a smooth ball. Do not add more flour. Chill in the freezer for about 10 to 15 minutes. Roll beetween two sheets of baking paper. You can very gently dust the dough with some flour, but don't add too much.

Cut out your gingerbread cookies (make sure your dough is 5 mm thick, not thinner). Place on a baking tray and bake for 8 to 10 minutes in 180 C. Don't overbake. Decorate or eat without any glaze. They are soft and fluffy and taste great fresh. If your cookies turn dry or hard, place them over some steam - they will soften very fast! Enjoy:)

14 komentarzy:

  1. Pierniczki obowiązkowo. Zawsze robię kilka blaszek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. They do sound GOOD. I will save this recipe for the ginger bread lover in the house. Thank you so much.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham smak i zapach pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tez ostatnio zaczęłam robić pierniczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie i świetnie, że są miękkie od razu. Wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wyobrażam sobie świąt bez tony pierniczków!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis i chętnie skorzystam:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Yum! These look SO good. Gingerbread is my favourite and I have really been craving it lately. I need to try this!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudo, na święta obowiązkowo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis godny zapamiętania szczególnie gdy zbliżają się święta. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Gingerbread and Christmas do go well together :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger