grudnia 01, 2021

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym przepis
Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym 

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym przepis

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym przepis

Szukacie łatwego przepisu na obiad ze schabu? Dzisiejszy schab w sosie pomidorowo-śmietanowym jest błyskawiczny w przygotowaniu (nie licząc czasu duszenia), wymaga minimum składników i jest idealny do przygotowania przez początkujących.

Pyszny schab w sosie pomidorowym ze śmietanką wymaga tylko rozbicia mięsa jak na schabowe i zrumienienia go na patelni przed duszeniem. Mięso będzie wyjątkowo kruche i smaczne dzięki długiemu duszeniu.

Bitki schabowe w sosie dobrze smakują z ziemniakami, kaszą, ryżem albo kluskami z gotowanych ziemniaków (np. śląskimi albo typu gnocchi). Pasują do nich surówki, buraczki lub mizeria. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :)

Polecam również mój pyszny schab w sosie pieczarkowym:


                                         Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym, składniki:

ok. 600 g schabu w plastrach,
2-3 szklanki wody lub bulionu / wywaru,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
ok. 1/3 lub 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub do smaku),
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, oregano (lub inne ulubione zioła do schabu), opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym, przygotowanie:

Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut (mięso powinno być wtedy bardzo miękkie i kruche, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić trochę dłużej).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Po tym czasie dodać koncentrat. Doprawić do smaku,  dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu. Posypać natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork in Creamy Tomato Sauce Recipe:


approx. 600 g of pork cutlets,
2-3 cups of water or stock,
1 large onion,
1-2 cloves of garlic,
1/3 - 1/2 cup heavy cream,
1-2 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
2-3 tbsp of tomato paste (or more to taste),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, marjoram, oregano or any other dry herbs of choice,
some parsley, optional

Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped onion. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Add tomato paste. Pour in some cream. Thicken the sauce with some slurry (starch with water). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

7 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger